481
Γενική άποψη της αίθουσας του Ευρωκοινοβουλίου (Βρυξέλλες) κατά τη συνεδρίαση της 6ης Οκτωβρίου | EPA / OLIVIER HOSLET

«Εμφύλιος πόλεμος» μεταξύ Ευρωκοινοβουλίου και Κομισιόν

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2020, 16:55
Γενική άποψη της αίθουσας του Ευρωκοινοβουλίου (Βρυξέλλες) κατά τη συνεδρίαση της 6ης Οκτωβρίου
|EPA / OLIVIER HOSLET

«Εμφύλιος πόλεμος» μεταξύ Ευρωκοινοβουλίου και Κομισιόν

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2020, 16:55

Οι εσωτερικές αντιθέσεις φουντώνουν στα ενδότερα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και οι συγκρούσεις αποκρυσταλλώνονται στη λειτουργία (ή στη δυσλειτουργία) των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το τελευταίο επεισόδιο αφορά τον Προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης: κατά κάποιον τρόπο συγκρούστηκαν οι εκλεγμένοι της Ευρωβουλής με τους μη εκλεγμένους της Κομισιόν.

Αν και είναι δύο πράγματα αλληλοσυνδεόμενα ο Προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το Ταμείο Ανάκαμψης της Κομισιόν, το Ευρωκοινοβούλιο είναι αρμόδιο να αποφανθεί για το πρώτο αλλά αναρμόδιο για το δεύτερο. Ωστόσο κάθε μπλόκο της Ευρωβουλής στον Προϋπολογισμό καθυστερεί την υλοποίηση του δευτέρου, δηλαδή του πακέτου χρηματοδότησης που θεωρητικώς έχει όλως επείγοντα χαρακτήρα, αφού αποσκοπεί στη διαχείριση της κορονοϊκής ύφεσης από τα κράτη-μέλη της Ενωσης.

Η «στραβή», λοιπόν, έγινε σε ένα κορυφαίο ζήτημα. Οι συνομιλίες για τον Προϋπολογισμό της ΕΕ διεκόπησαν στην Ευρωβουλή, η οποία δεν βρίσκει «βιώσιμη» την πρόταση της γερμανικής προεδρίας όσον αφορά την αύξηση των ανωτάτων ορίων. «Ετσι είναι αδύνατον να προχωρήσουμε» είπε ο εκπρόσωπος της Ευρωβουλής ο Ισπανός (Καταλανός) Ζάουμε Ντουκ και ανακοίνωσε το σταμάτημα της διαδικασίας που αφορά τον Προϋπολογισμό 2021-2027. Ο υπαινιγμός του Ντουκ ήταν σαφής: η Γερμανία δεν θέλει να αφήσει «περιθώρια ευελιξίας» προς αντιμετώπιση «απρόβλεπτων αναγκών». Και τέτοια περιθώρια δεν συνιστούν «κολπάκια», έγραψε σε σχετικό τουίτ.

Από πλευράς του ο εκπρόσωπος της γερμανικής προεδρίας Σεμπάστιαν Φίσερ εξέφρασε τη λύπη του με ένα δικό του τιτίβισμα. Υποστηρίζει ότι είναι λυπηρό ότι το Ευρωκοινοβούλιο «έχασε την ευκαιρία να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για τον Προϋπολογισμό» και υπενθυμίζει ότι με αυτές συνδέεται και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ετσι και των δύο θεμάτων καθυστερεί η εφαρμογή. Οσον αφορά τον Προϋπολογισμό, το Ευρωκοινοβούλιο απαιτεί από τις Βρυξέλλες περισσότερα κεφάλαια για δαπάνες σχετιζόμενες με το κράτος δικαίου. Και όσον αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, απαιτεί συμμετοχή του στη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης στο οποίο τον έλεγχο των χορηγήσεων, δανειοδοτήσεων, απορροφήσεων κ.λπ. θα ασκεί κατ’ αποκλειστικότητα η Κομισιόν.

Το μπλοκάρισμα στην Ευρωβουλή προσθέτει ένα επιπλέον (και μείζον) ζήτημα στην ατζέντα της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του διημέρου 15 και 16 Οκτωβρίου. Οι ευρωπαίοι ηγέτες υποτίθεται ότι έχουν προγραμματίσει να συζητήσουν θέματα του τύπου «σχέσεις με τη Βρετανία», «κλιματική αλλαγή» και «σχέσεις με την Αφρική». Τώρα είναι αναγκασμένοι να συζητήσουν τις σχέσεις του Ευρωκοινοβουλίου με την Κομισιόν, δηλαδή τις εσωτερικές αντιπαλότητες της Ενωσης – και σε επίπεδο κορυφαίων οργάνων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...