439
O Τζεφ Μπέζος στην Ινδία, τον περασμένο μήνα, σε εκδήλωση της Amazon: και εκεί o Κροίσος μοίρασε λεφτά, με ένα πρόγραμμα ψηφιοποίησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων | EPA/STR

Economist προς Μπέζος: «Ετσι θα πιάσουν τόπο τα λεφτά που δίνεις για το κλίμα»

Protagon Team Protagon Team 27 Φεβρουαρίου 2020, 07:00
O Τζεφ Μπέζος στην Ινδία, τον περασμένο μήνα, σε εκδήλωση της Amazon: και εκεί o Κροίσος μοίρασε λεφτά, με ένα πρόγραμμα ψηφιοποίησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων
|EPA/STR

Economist προς Μπέζος: «Ετσι θα πιάσουν τόπο τα λεφτά που δίνεις για το κλίμα»

Protagon Team Protagon Team 27 Φεβρουαρίου 2020, 07:00

Εντάξει, ο Τζεφ Μπέζος θέλει να βοηθήσει στην προστασία του κλίματος. Και μπορεί να δώσει, όπως είπε στις 18 Φεβρουαρίου, 10 δισ. δολάρια για τη δημιουργία του «ταμείου» Bezos Earth. Αφού θεωρεί ότι η κλιματική αλλαγή συνιστά τη μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα, ε, αυτό το κεφάλαιο μπορεί να πιάσει τόπο στην κατεύθυνση «συντήρησης και προστασίας του φυσικού κόσμου».

Λεφτά υπάρχουν. «Η Amazon αξίζει πάνω από ένα τρισ. δολάρια, και προσωπικά ο Κροίσος δαπάνησε προ ημερών 165 εκατ. δολάρια για ένα αρχοντικό στο Μπέβερλι Χιλς».

Αν τα υπολογίσει κανείς, πεντακόσια εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο δεν είναι απλή δωρεά, «είναι ένα ποσόν που δεν έχει προηγούμενο όσον αφορά την αντιμετώπιση του κλιματικού προβλήματος». Ομως η συμμόρφωση με τη Συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα, η οποία πιέζει προς τα προβιομηχανικά επίπεδα τη θερμοκρασία του πλανήτη ώστε να αντιμετωπιστεί η υπερθέρμανση, «ισοδυναμεί με το 2,5% του παγκοσμίου ΑΕΠ το οποίο είναι 86.000 δισ. δολάρια ετησίως». Το βρετανικό περιοδικό Economist έβγαλε το κομπιουτεράκι του και λογαριάζει.

O Μπέζος δεν έβγαλε τα λεφτά του από τη βιομηχανική παραγωγή, αλλά από τις υπηρεσίες. Και αυτός είναι ένας παραπάνω λόγος για να είναι «από καιρό βυθισμένος στο όνειρο της μετακίνησης της γήινης βιομηχανικής παραγωγής μακριά από τον πλανήτη μας», στο Διάστημα, ώστε να σταματήσει η επί Γης ρύπανση. Ο Μπέζος «προσυπογράφει» ένα πολύ παλιό –της δεκαετίας του ’70– σχέδιο, του φυσικού του Πρίνστον Τζέραρντ Ο’Νιλ, ο οποίος υποστήριζε την αποίκηση του Διαστήματος. Ετσι «έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε μια επιχείρηση πυραύλων, την Blue Origin, προσανατολισμένη στην εκβιομηχάνιση του Διαστήματος». Μα ο Μπέζος τώρα «στρέφεται στη συντήρηση της Γης».

Το Economist, βλέποντας την… προσγείωση του Μπέζος, προτείνει τρόπους καλύτερης και αποτελεσματικότερης αξιοποίησης των πράσινων κεφαλαίων του. Και γράφει ότι η αποδοτικότερη επιλογή είναι η επένδυσή τους στην τεχνολογία η οποία καθιστά την περιβαλλοντική στάση κερδοφόρα. Η ηλιακή ενέργεια, η αιολική και η ηλεκτρική έχουν ήδη πολλούς επενδυτές, γράφει. «Θα ήταν χρήσιμο να κατασκευαστούν πιλοτικές εγκαταστάσεις πλήρους κλίμακας για χύτευση χάλυβα και παραγωγή σκυροδέματος χωρίς εκπομπές αερίων». Και αγροτικές καλλιέργειες μέγιστης απόδοσης που «αντί για παράγοντες έκλυσης  αερίων, θα γίνονται πηγάδια απορρόφησης ρύπων».

Ενας άλλος τομέας με ενδιαφέρον είναι η ηλιακή γεωμηχανική που δροσίζει τη Γη αντανακλώντας το φως του ήλιου. Σε αυτές τις υποθέσεις υπάρχει μια θεμελιώδης ιδέα: για να καταστεί αποτελεσματική η μάχη για το κλίμα πρέπει να είναι βολική για όσους συμμετέχουν σε αυτήν. Είναι το πιο αποτελεσματικό κίνητρο για να πείσετε εκατομμύρια ανθρώπους να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...