378
Ο τρισδιάστατος εκτυπωτής ετοιμάζει μία καλοστημένη φυτική απομίμηση μπριζόλας | Nova Meat

Θα τρώγατε «μπριζόλα» που ψήθηκε σε… εκτυπωτή;

Protagon Team Protagon Team 25 Φεβρουαρίου 2020, 17:32
Ο τρισδιάστατος εκτυπωτής ετοιμάζει μία καλοστημένη φυτική απομίμηση μπριζόλας
|Nova Meat

Θα τρώγατε «μπριζόλα» που ψήθηκε σε… εκτυπωτή;

Protagon Team Protagon Team 25 Φεβρουαρίου 2020, 17:32

Αρακάς, φύκια, ρύζι και άλλα συστατικά αποτέλεσαν τη «μελάνη» του 3D εκτυπωτή ο οποίος κατάφερε να τυπώσει την πρώτη ψημένη μπριζόλα, έτοιμη προς κατανάλωση. Στόχος της εταιρείας Nova Meat είναι στο μέλλον τα εστιατόρια, δίπλα στις κατσαρόλες, να εγκαταστήσουν και τον… εκτυπωτή της.

Οι πρώτες ύλες από τα φυτικά συστατικά εκτυπώθηκαν με τέτοιον τρόπο, ώστε να μιμούνται τις μυϊκές ίνες που σχηματίζουν οι ενδοκυτταρικές πρωτεΐνες στα μυϊκά κύτταρα, όπως γράφει το BBC.

Πέρα από την εμφάνιση «μπριζόλας», το τυπωμένο «κρέας» έχει «την ίδια υφή και το ίδιο “δάγκωμα” με μία κανονική μπριζόλα. Εννοείται ότι η γεύση βρίσκεται εκεί. Και όχι μόνο στο κρέας, αλλά και σε θαλασσινά που έχουμε εκτυπώσει» σχολιάζει στο BBC ο Τζουζέπε Σκόντι, ιδρυτής της Nova Meat.

Τα δεδομένα εισάγονται στον εκτυπωτή και η παρασκευή αρχίζει (Nova Meat)

Μάλιστα, ο ίδιος εκτιμά ότι η τεχνολογία είναι ήδη τόσο εξελιγμένη, που τον επόμενο χρόνο τα εστιατόρια θα μπορούν να έχουν τον εκτυπωτή στις κουζίνες τους και να τυπώνουν ό,τι είδους «κρέας» τους ζητήσει ο πελάτης.

Επιπλέον, μπορούν με ακρίβεια να εκτυπώσουν την επιλογή ψησίματος, δηλαδή μέτριο ή καλοψημένο, χωρίς να χρησιμοποιούν θερμόμετρο ή να φοβούνται μην τους παραψηθεί ή μη βγει ωμό το αποτέλεσμα.

Η «μπριζόλα» είναι έτοιμη για σερβίρισμα και κατάλληλη και για χορτοφάγους
Η επανάσταση της 3D εκτύπωσης

Η τεχνολογική εξέλιξη στον τομέα της 3D εκτύπωσης έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια. Σχεδόν όλα τα βοηθήματα ακοής παράγονται σήμερα χρησιμοποιώντας την τεχνική της τρισδιάστατης εκτύπωσης.

Οταν οι 3D εκτυπωτές άρχισαν να εμφανίζονται πριν από 20 χρόνια, οι υποστηρικτές τους υποσχέθηκαν ότι θα φέρουν επανάσταση σε πολλές βιομηχανίες. Και με πολλούς τρόπους, υπήρξε μεγάλη επιτυχία.

Το 2018, 1,4 εκατομμύριο τρισδιάστατοι εκτυπωτές πωλήθηκαν σε όλον τον κόσμο και αυτό αναμένεται να αυξηθεί σε 8 εκατομμύρια το 2027, σύμφωνα με την Grand View Research.

Η τεχνική της τρισδιάστατης εκτύπωσης έχει φέρει επανάσταση στον τομέα των οδοντοστοιχιών, μειώνοντας σημαντικά το χρόνο που χρειάζεται για να γίνουν κορόνες και γέφυρες, οι οποίες δημιουργούνται πλέον με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Σε μεγαλύτερη κλίμακα, η Boeing χρησιμοποιεί τρισδιάστατα κομμάτια σε διαστημικά, εμπορικά και αμυντικά αεροσκάφη.

Η τεχνολογία έχει εξαπλωθεί τόσο πολύ, που υπάρχει ακόμη και ένας 3D εκτυπωτής στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όπου χρησιμοποιείται για τη δημιουργία ανταλλακτικών.