382
Η πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς κατά τη συνεδρίαση της επεισοδιακής 6ης Ιανουαρίου | Erin Schaff/Pool via REUTERS

Λήξη τελεσιγράφου από την Πελόζι – οι Δημοκρατικοί ξεκινούν την παραπομπή Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2021, 18:11
Η πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς κατά τη συνεδρίαση της επεισοδιακής 6ης Ιανουαρίου
|Erin Schaff/Pool via REUTERS

Λήξη τελεσιγράφου από την Πελόζι – οι Δημοκρατικοί ξεκινούν την παραπομπή Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2021, 18:11

Τέλος χρόνου για την έκκληση της Νάνσι Πελόζι προς τον αντιπρόεδρο Πενς να ενεργοποιήσει τις συνταγματικές διατάξεις που προβλέπουν την καθαίρεση του προεδρου Ντόναλντ Τραμπ λόγω των αιματηρών γεγονότων της 6ης Ιανουαρίου με την εισβολή των ακροδεξιών οπαδών του στο Καπιτώλιο.

Ενώ η πλειονότητα των Ρεπουμπλικανών επέλεξε να μην τραβήξει το σχοινί κατά του αποχωρούντος προέδρου, οι Δημοκρατικοί, που πλειοψηφούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων, κινούν τις διαδικασίες για την παραπομπή σε καθαίρεση του Τραμπ με την κατηγορία της «υποκίνησης ανταρσίας» («incitement of insurrection»).

Το ψήφισμα, που έχει μόνο ένα άρθρο, κατατέθηκε σήμερα Δευτέρα με την έναρξη της συνεδρίασης του σώματος.

Σε αυτό, όπως σημειώνει το CNN, τονίζεται ότι ο Τραμπ επανειλημμένα ισχυρίστηκε ψευδώς ότι κέρδισε τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, ενώ επισημαίνεται και τα εμπρηστικά λόγια του του προς τους οπαδούς του στην συγκέντρωση της 6η Ιανουαρίου στην Ουάσινγκτον, λίγο πριν αυτοί εισβάλουν στο Καπιτώλιο, διακόπτοντας τη συνεδρίαση του Κογκρέσου για την επικύρωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν.

Ακόμη, γίνεται αναφορά στο τηλεφώνημα προς τον υπουργό Εσωτερικών της Τζόρτζια, όπου ο πρόεδρος τον προέτρεπε «να βρει άλλες 11.780 ψήφους» για να κερδίσει την πολιτεία έστω και με μία ψήφο έναντι του Τζο Μπάιντεν.

Με αυτές τις πράξεις, «ο πρόεδρος Τραμπ έβαλε σε μεγάλο κίνδυνο την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και των θεσμών της κυβέρνησης. Απείλησε την ακεραιότητα του δημοκρατικού συστήματος, παρενέβη στην ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας και έβαλε σε κίνδυνο έναν ομότιμο κλάδο της κυβέρνησης. Πρόδωσε την εμπιστοσύνη του ως προέδρου για να βλάψει τον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών».

Το ψήφισμα είναι το πρώτο βήμα για τη διαδικασία καθαίρεσης και τη σχετική ψηφοφορία μέσα στην εβδομάδα, πιθανόν την Τετάρτη.

Ο Τραμπ είναι αρκετά πιθανό ότι θα γίνει ο δεύτερος πρόεδρος για τον οποίο θα έχει κινηθεί η διαδικασία.

Αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο (όχι απίθανο με δεδομένο ότι οι Δημοκρατικοί μαζικά στηρίζουν τη διαδικασία της καθαίρεσης, ενώ υπάρχουν και Ρεπουμπλικανοί της ίδιας θέσης), η δίκη του Τραμπ μπορεί να αρχίσει ακόμη και στις 20 Ιανουαρίου, την ημέρα της ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν.

Αυτό με τη σειρά του θα καθυστερήσει αρκετά άλλες απαραίτητες διαδικασίες, όπως την επικύρωση του διορισμού των νέων υπουργών. Δεν αποκλείεται, όπως ανέφερε το CNN, οι διαδικασίες να μετατεθούν για μετά τις πρώτες 100 ημέρες διακυβέρνησης, όταν οι υπουργοί και τα πρόσωπα-κλειδιά γύρω από τον πρόεδρο θα είναι πλήρως εγκατεστημένα στις θέσεις τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...