342
Ο επικεφαλής του κυβερνώντος στην Πολωνία κόμματος PiS Γιάροσλαβ Κατσίνσκι φιλά το χέρι μιας νεαρής οπαδού σε εκδήλωση τον περασμένο Αύγουστο | REUTERS/Kacper Pempel

Δύο εκλογές, δύο μάχες για την αντιπολίτευση σε Πολωνία και Ουγγαρία

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2019, 20:58
Ο επικεφαλής του κυβερνώντος στην Πολωνία κόμματος PiS Γιάροσλαβ Κατσίνσκι φιλά το χέρι μιας νεαρής οπαδού σε εκδήλωση τον περασμένο Αύγουστο
|REUTERS/Kacper Pempel

Δύο εκλογές, δύο μάχες για την αντιπολίτευση σε Πολωνία και Ουγγαρία

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2019, 20:58

Δύο εκλογικές αναμετρήσεις αυτή την Κυριακή, οι εθνικές εκλογές στην Πολωνία και οι αυτοδιοικητικές στην Ουγγαρία, και το περίπου προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμά τους δείχνουν καθαρά την δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται οι φιλελεύθερες δυνάμεις.

Και στις δύο χώρες μετράμε μία δεκαετία λαϊκιστικών, συντηρητικών και ξενόφοβων  κυβερνήσεων που έχουν «φλερτάρει» και με κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οσο για τις εκλογές, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν εκλογική μάχη με πιθανότερο νικητή την κυβερνητική πλευρά.

Στην Πολωνία, γράφει ο Guardian, η αναμέτρηση της Κυριακής  είναι για την αντιπολίτευση μια -πιθανόν έσχατη- μάχη για να στερήσει από την εθνικιστική κυβέρνηση που ελέγχει το Κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS),  τη δυνατότητα να κυριαρχήσει για την επόμενη τετραετία.

Οι στόχοι του PiS τα τελευταία χρόνια περιλαμβάνουν από τη Δικαιοσύνη, την ανεξαρτησία της οποίας ψαλίδισε σημαντικά, και φτάνουν «στην ΛΟΑΤΚΙ ιδεολογία» που απειλεί, κατά το PiS, την αγνή και παραδοσιακή πολωνικότητα.

Το έργο της αντιπολίτευσης απέναντι στο κόμμα αυτό  που έχει την υποστήριξη του 40% των ψηφοφόρων, είναι δύσκολο. Η εκλογική βάση του PiS είναι στην επαρχία, η οποία έχει ωφεληθεί από τις μεγάλου ύψους κοινωνικές παροχές και τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις.

Η αντιπολίτευση έχει κάποιες ελπίδες μόνο για το ότι η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία κάτι που ίσως οδηγήσει σε μια συμμαχική κυβέρνηση μεταξύ των αριστερών και των φιλελεύθερων κομμάτων. Το κλειδί των μετεκλογικών εξελίξεων, εξηγεί ο Guardian, κρατούν δύο μικρά κόμματα (ένα από τα οποία ακροδεξιό) που παλεύουν να περάσουν το 5% για να μπουν στη Βουλή.

Λίγο νοτιότερα, στην Ουγγαρία η μάχη μοιάζει ως επί το πλείστον από τώρα χαμένη.

Η παράταξη του Βίκτορ Ορμπαν, το Fidesz, κέρδισε πέρυσι τις βουλευτικές και εμφανίζεται απολύτως κυρίαρχη. Η αντιπολίτευση ελπίζει μόνο να ανακόψει τη δυναμική της κυβερνητικής πλειοψηφίας και -αν μπορεί- να αποκομίσει κέρδη.

Αντίθετα μάλιστα από την Πολωνία, όπου η αντιπολίτευση έχει μέσα ενημέρωσης να τη στηρίζουν, στην Ουγγαρία η κυβέρνηση όχι μόνο ελέγχει ασφυκτικά τα μέσα ενημέρωσης αλλά επιστρατεύει με μεγάλη κλίμακα και την προπαγάνδα για να περάσει το μήνυμά της.

Η ενωμένη αντιπολίτευση ευελπιστεί να κερδίσει την πρωτεύουσα Βουδαπέστη, η οποία παραμένει πιο ανοιχτή και φιλελεύθερη από την υπόλοιπη χώρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...