282
Ο Ούγγρος Λάζλο Τροσάνι στις Βρυξέλλες | EPA

«Κόκκινο» στους υποψήφιους επιτρόπους Ουγγαρίας και Ρουμανίας λόγω «σύγκρουσης συμφερόντων»

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2019, 12:39
Ο Ούγγρος Λάζλο Τροσάνι στις Βρυξέλλες
|EPA

«Κόκκινο» στους υποψήφιους επιτρόπους Ουγγαρίας και Ρουμανίας λόγω «σύγκρουσης συμφερόντων»

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2019, 12:39

Πλήγμα για την νέα πρόεδρο της Κομισιόν -πριν ακόμα ξεκινήσει τη θητεία της- θεωρείται η απόφαση των αρμοδίων επιτροπών του ευρωκοινοβουλίου να απορρίψουν τις υποψηφιότητες δύο επιτρόπων λόγω σύγκρουσης συμφερόντων.

Πρόκειται για τις υποψηφιότητες της ρουμάνας σοσιαλδημοκράτη Ροβάνα Πλουμπ (που προοριζόταν για τη θέση της επιτρόπου υπεύθυνης Μεταφορών) και του ούγγρου συντηρητικού Λάζλο Τροσάνι (Γειτονία και Διεύρυνση).

Κατά την διάρκεια ψηφοφορίας, τα μέλη επιτροπής του κοινοβουλίου «επιβεβαίωσαν ότι οι δύο επίτροποι δεν μπορούν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους εξαιτίας υποψιών για σύγκρουση συμφερόντων, γεγονός που μπλοκάρει τον διορισμό τους» ανακοίνωσε η Μανόν Ομπρί, βουλευτής της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς (GUE).

Προηγουμένως, για πρώτη φορά στην ιστορία της, η επιτροπή δικαστικών υποθέσεων, η οποία είναι επιφορτισμένη με την επικύρωση των υποψηφιοτήτων, αρνήθηκε να δώσει την έγκρισή της για τα δύο αυτά πρόσωπα.

Η άρνηση της επιτροπής προκάλεσε την διακοπή των ακροάσεων αυτών των δύο υποψηφίων, αλλά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησε από την κοινοβουλευτική επιτροπή να διευκρινίσει περαιτέρω την απόφασή της , είτε ζητώντας περισσότερα στοιχεία είτε απαιτώντας από τα δύο κράτη μέλη να ορίσουν νέους υποψηφίους.

Η Ροβάνα Πλουμπ ελέγχεται από το Κοινοβούλιο για προβληματικά δάνεια, ύψους ενός εκατ. ευρώ, που παρέλειψε να δηλώσει, ενώ ο Λάζλο Τροσάνι για τις σχέσεις του με το δικηγορικό γραφείο που ίδρυσε το 1991, πριν αναλάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπαν.

Ο Τροσάνι κατηγορείται ότι ως υπουργός Δικαιοσύνης,  είχε ευνοήσει τις δραστηριότητες του δικηγορικού του γραφείου, αλλά και γιατί είχε υπογράψει την έκδοση στη Ρωσία  δύο Ρώσων, υπόπτων για εμπορία όπλων, όπου και αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ ζητούσαν την έκδοσή τους οι Αμερικανοί στις ΗΠΑ.

Μπορεί η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να μην προτείνει η ίδια τους υποψήφιους επιτρόπους, όμως τους συναντά και τους παίρνει συνέντευξη πριν ανακοινωθούν οι υποψηφιότητές τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...