242
Το μαχητικό νέα γενιάς Rafale C F3-R: προσβλέπουμε στην απόκτηση δέκα τέτοιων | Dassault Rafale

Από τις φρεγάτες στα Rafale: η Ελλάδα «αγοράζει» 18 γαλλικά μαχητικά

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2020, 10:54
Το μαχητικό νέα γενιάς Rafale C F3-R: προσβλέπουμε στην απόκτηση δέκα τέτοιων
| Dassault Rafale

Από τις φρεγάτες στα Rafale: η Ελλάδα «αγοράζει» 18 γαλλικά μαχητικά

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2020, 10:54

Ηταν τέλη Ιουλίου όταν γινόταν γνωστό ότι τελικά η Ελλάδα δεν θα προχωρούσε στην απόκτηση των γαλλικών φρεγατών τύπου Belh@rra για μια σειρά από λόγους (εδώ). Εναν μήνα μετά, η χώρα μας εμφανίζεται έτοιμη να προχωρήσει σε μια άλλη αγορά από τη γαλλική πολεμική βιομηχανία: τα «Παραπολιτικά» γράφουν πως Ελλάδα και Γαλλία έχουν καταλήξει σε συμφωνία για την αγορά 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale.

Η εφημερίδα κάνει λόγο για προσύμφωνο εξαγοράς 10 μαχητικών νέα γενιάς Rafale C F3-R, ενώ τα υπόλοιπα 8 θα είναι παλαιότερης έκδοσης και θα προέρχονται από το στοκ της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας.

Το δημοσίευμα υποστηρίζει, επίσης, πως ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έχουν συμφωνήσει για την αγορά η οποία, εάν πραγματοποιηθεί θα μεταβάλει σημαντικά τα δεδομένα από αέρος στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των «Παραπολιτικών», τα οκτώ γαλλικά παλαιότερης έκδοσης θα δοθούν στην Ελλάδα δωρεάν και αφορούν της εκδόσεις F1 & F2. Μπορούν να πραγματοποιούν αποστολές αναχαίτισης με το ραντάρ RBE2 (Radar à Balayage Electronique 2 plans) PRESA και τους πυραύλους MICA EM/IR.

Τα 10 γαλλικά νέας γενιάς, όπως υποστηρίζεται, «θα κάνουν τη διαφορά».

Πρόκειται για τα Rafale C F3-R που φέρουν RBE2 AA τεχνολογίας AESA και πυραύλους BVR METEOR με εμβέλεια 100 χλμ. no escape zone 60 χλμ. ταχύτητα 4 Μach.

Εάν προχωρήσει και υλοποιηθεί η αγορά η Ελλάδα σε συνδυασμό με τα 24 Mirage 2000-5Mk II που έχει στον στόλο των μαχητικών θα ενισχύσει το επιχειρησιακό της πλεονέκτημα στο Αιγαίο, στις αναχαιτίσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...