368
Τζοσέπ Μπορέλ και Χάικο Μας μετά το άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που έγινε στο Βερολίνο | Kay Nietfeld/Pool via REUTERS

Πυρά από όλα τα κόμματα για το μίτινγκ του Βερολίνου

Protagon Team Protagon Team 28 Αυγούστου 2020, 20:32
Τζοσέπ Μπορέλ και Χάικο Μας μετά το άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που έγινε στο Βερολίνο
|Kay Nietfeld/Pool via REUTERS

Πυρά από όλα τα κόμματα για το μίτινγκ του Βερολίνου

Protagon Team Protagon Team 28 Αυγούστου 2020, 20:32

Στη χρονική μετάθεση των όποιων ευρωπαϊκών κυρώσεων επιβληθούν τελικώς στην Τουρκία για το διαρκές πάρτι προκλήσεων που κάνει στην Ανατολική Μεσόγειο, εντός και εκτός ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, εστιάζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του ατύπου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Να ξεκινήσουμε διάλογο»

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του, επισημαίνει ότι «η πολύμηνη αργοπορία της κυβέρνησης να διεκδικήσει κυρώσεις προς την Τουρκία στοιχίζει τώρα ακριβά στη χώρα» και επικεντρώνει στο ότι οι Ευρωπαίοι απέφυγαν να αναφερθούν σε κυρώσεις «κατά ατόμων που συμμετείχαν στις πολυήμερες παράνομες έρευνες του ‘Oruc Reis’, με τις οποίες παραβιάστηκαν κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα χώρας-μέλους της ΕΕ». Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, έτσι εστάλη «λάθος μήνυμα στην Τουρκία».

Η χρονική μετάθεση των κυρώσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25ης και 26ης Σεπτεμβρίου αξιολογείται σαν «υπερβολικά μεγάλο και άρα επικίνδυνο χρονικό κενό, δεδομένων των καθημερινών τουρκικών προκλήσεων». Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να αποφασίσει «άμεσα, ενεργά και ουσιαστικά» συμμετοχή της Ελλάδας «στις προσπάθειες της ΕΕ για επανεκκίνηση του ευρωτουρκικού διαλόγου».

«Οχι άλλες καθυστερήσεις»

Το Γραφείο Τύπου του Κινήματος Αλλαγής εξέδωσε σχεδόν λακωνική ανακοίνωση: «Στα εύκολα -στα λόγια-πήγαμε πολύ καλά στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ. Στα δύσκολα -στις κυρώσεις –βλέπουμε, σε έναν μήνα. Την απόλυτη ικανοποίηση που εξέφρασε ο έλληνας υπουργός, δεν την συμμεριζόμαστε. Γιατί θέλαμε πράξεις, όχι προθέσεις για το μέλλον. Είναι ώρα για πίεση προς τους εταίρους μας, ώστε να υπάρξουν επιτέλους αποφάσεις. Οχι άλλες καθυστερήσεις».

«Κάλπικες προσδοκίες»

«Τα ίδια Παντελάκη μου… στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών με τις γνωστές δηλώσεις ‘συμπάθειας’. Διαψεύδονται ακόμη μία φορά οι κάλπικες προσδοκίες των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ περί κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Η αδιέξοδη αυτή στρατηγική στήριξης των επικίνδυνων σχεδίων των ΕΕ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ δεν μπορεί να κρύψει ότι οι όποιες κυρώσεις της ΕΕ δεν αναιρούν τις ισχυρές οικονομικές πολιτικές και στρατιωτικές σχέσεις της με την τουρκική αστική τάξη προωθώντας τα δικά της συμφέροντα κατά των λαών» ήταν το σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ.

«Κυβερνητικό ναυάγιο»

Την άμεση ενεργοποίηση του άρθρου 42 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ενωση, ζητάει με ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση, χαρακτηρίζοντας τη μη επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία «άλλο ένα ναυάγιο της κυβέρνησης».

«Θερινοτάτη η νυξ»

Το ΜέΡΑ25 υπογραμμίζει ότι «όπως ήταν αναμενόμενο, η ‘διπλωματική απομόνωση του Ερντογάν’ μέσω των κυρώσεων που μάταια ανέμενε ο κ. Δένδιας, απεδείχθη όνειρο θερινοτάτης νυκτός».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...