667
Η Τζένιφερ Σίμπελ Νιούσομ με τον σύζυγό της, Γκάβιν Νιούσομ και τον Τζο Μπάιντεν, σε εκδήλωση, τον Σεπτέμβριο του 2021 | ΕPA/CAROLINE BREHMAN

Δίκη Γουάινσταϊν: Η σύζυγος του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας περιέγραψε τον βιασμό της

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2022, 14:00
Η Τζένιφερ Σίμπελ Νιούσομ με τον σύζυγό της, Γκάβιν Νιούσομ και τον Τζο Μπάιντεν, σε εκδήλωση, τον Σεπτέμβριο του 2021
|ΕPA/CAROLINE BREHMAN

Δίκη Γουάινσταϊν: Η σύζυγος του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας περιέγραψε τον βιασμό της

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2022, 14:00

Ενα από τα πολλά θύματα των σεξουαλικών επιθέσεων του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν, ήταν και η σύζυγος του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας -και πιθανού υποψηφίου των Δημοκρατικών για τον Λευκό Οίκο- όταν αυτή ήταν ακόμα μία νεαρή ηθοποιός, το 2005.

Η δημόσια καταγγελία έγινε το 2017 από την Τζένιφερ Σίμπελ Νιούσομ, με άρθρο της στην Huffington Post, αλλά η δίκη ξεκίνησε στο Λος Αντζελες τη Δευτέρα με την περιγραφή του βιασμού της από τον εισαγγελέα.

Στην ίδια δίκη, ο 70χρονος Γουάινσταϊν, που ήδη εκτίει ποινή φυλάκισης 23 ετών, βρίσκεται αντιμέτωπος συνολικά με τέσσερις κατηγορίες για βιασμό και επτά κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση, που αφορούν οκτώ γυναίκες. Ο ίδιος αρνείται όλες τις κατηγορίες.

Η Σίμπελ Νιούσομ είναι η μόνη από τις γυναίκες που αναφέρεται με το όνομά της.

Η σύζυγος του Γκάβιν Νιούσομ, πρώην δημάρχου του Σαν Φρανσίσκο και νυν κυβερνήτη της πλουσιότερης πολιτείας των ΗΠΑ, είχε καταθέσει ότι ο τότε πανίσχυρος παραγωγός του Χόλιγουντ, την είχε καλέσει στο ξενοδοχείο του στο Μπέβερλι Χιλς, με το πρόσχημα επαγγελματικής συνέντευξης, το 2005.

Ο εισαγγελέας εξήγησε στους ενόρκους ότι ο Γουάινσταϊν εκείνη την περίοδο ήταν ο «βασιλιάς του Χόλιγουντ» και αυτό το εκμεταλλεύθηκε για να επιτεθεί στις γυναίκες, οι οποίες έμειναν πολλά χρόνια σιωπηλές με τον φόβο ότι αν μιλούσαν, ο παραγωγός θα κατέστρεφε την καριέρα τους.

Ο Χάρβεϊ Γουάινσταϊν στο δικαστήριο του Λος Αντζελες -Etienne Laurent/Pool via REUTERS

Το 2005, η Σίμπελ Νιούσομ «ήταν μία ανίσχυρη ηθοποιός που προσπαθούσε να κάνει καριέρα στο Χόλιγουντ», είπε ο εισαγγελέας. Είχε συναντήσει τον Γουάινσταϊν στο κινηματογραφικό φεστιβάλ του Τορόντο και αργότερα, αυτός την κάλεσε στην σουίτα του στο Μπέβερλι Χιλς για να «συζητήσουν την καριέρα της».

Η νεαρή ηθοποιός το θεώρησε «περίεργο» που την κάλεσε στη σουίτα του αλλά πήγε. Ομως, ανησύχησε όταν οι βοηθοί του που ήταν στο δωμάτιο, αποχώρησαν και αυτός έβγαλε το κοστούμι του και φόρεσε ρόμπα.

Η Σίμπελ Νιούσομ δεν ήξερε πώς να αντιδράσει χωρίς να προσβάλει τον πανίσχυρο παραγωγό, σύμφωνα με τον εισαγγελέα. Ο Γουάινσταϊν την φώναξε στο μπάνιο και της είπε «να τον αγγίξει», ενώ την κρατούσε με δύναμη.

Στην αρχή, της το ζήτησε παρακαλώντας την και όταν αυτή αρνήθηκε, της επιτέθηκε και την παρέσυρε στο κρεβάτι. Η γυναίκα έκλαιγε, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, αλλά δεν μπορούσε να μιλήσει από τον φόβο της. Ο Γουάινσταϊν τής είπε: «Ηρέμησε, αυτό θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα».

Μετά τον βιασμό της, η Σίμπελ Νιούσομ αισθανόταν «ντροπιασμένη και συγχυσμένη» και κατηγορούσε τον εαυτό της, σύμφωνα με τον εισαγγελέα.

Τα επόμενα χρόνια, η γυναίκα θεωρούσε ότι «δεν είχε άλλη επιλογή» από το να παραμείνει σε επαφή με τον Γουάινσταϊν και μερικές φορές του έστειλε και email.

Οταν μάλιστα, αποκαλύφθηκε ότι ο σύζυγός της, όταν ήταν δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο, είχε ερωτική σχέση με τη σύζυγο στενού συνεργάτη του, η Σίμπελ Νιούσομ ζήτησε τη συμβουλή του Γουάινσταϊν μέσω μηνύματος.

Ο παραγωγός χρηματοδότησε την εκστρατεία για την επανεκλογή του Νιούσομ, χωρίς ο τότε δήμαρχος να γνωρίζει ότι ο Γουάινσταϊν είχε βιάσει τη γυναίκα του.

Ο συνήγορος του παραγωγού είπε στο δικαστήριο ότι κάποιες από τις γυναίκες που τον κατηγορούν, δεν τις συνάντησε ποτέ ο ίδιος, ενώ με τις άλλες είχε «συναινετικό σεξ» επειδή ήταν πανίσχυρος. Τον κατήγγειλαν μόνο μετά από πολλά χρόνια, συνέχισε, όταν εμφανίστηκε το κίνημα MeToo. Οι καταγγέλλουσες «έπαιξαν το παιχνίδι του Χόλιγουντ», είπε ο δικηγόρος του.

Το ίδιο έκανε και η Σίμπελ Νιούσομ, σύμφωνα με τον ίδιο, και αν δεν ήταν το MeToo ή ο διάσημος σύζυγός της «θα ήταν μία ακόμα “μπίμπο” (ο όρος σημαίνει «ελκυστική αλλά ηλίθια γυναίκα»), που κοιμήθηκε με τον Γουάινσταϊν για να ανέβει στο Χόλιγουντ».

Πολλά χρόνια αργότερα, η ίδια σύστησε τον σύζυγό της στον παραγωγό σε κάποια εκδήλωση. «Ποια το κάνει αυτό;», διερωτήθηκε ο συνήγορός του στο δικαστήριο. Ο Γουάνσταϊν, όπως και πολλοί στην κινηματογραφική βιομηχανία, χρηματοδοτούν τις προεκλογικές εκστρατείες πολλών πολιτικών.

Στη δίκη κατέθεσε και ένα από τα θύματα του άλλοτε «βασιλιά του Χόλιγουντ», μία ηθοποιός που είχε έρθει στο Λος Αντζελες για την τελετή των Οσκαρ, το 2013, η οποία περιέγραψε κλαίγοντας πώς ο Γουάινσταϊν την υποχρέωσε σε στοματικό σεξ.

Η δίκη συνεχίζεται.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...