714
Ο Ελον Μασκ μιλά στα εγκαίνια του εργοστασίου της Tesla, κοντά στο Βερολίνο, τον Μάρτιο του 2022 | EPA/CHRISTIAN MARQUARDT / POOL

Δικαστής στις ΗΠΑ: Υπερβολικά τα $56 δισ. που δίνει η Tesla στον Μασκ

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2024, 15:09
Ο Ελον Μασκ μιλά στα εγκαίνια του εργοστασίου της Tesla, κοντά στο Βερολίνο, τον Μάρτιο του 2022
|EPA/CHRISTIAN MARQUARDT / POOL

Δικαστής στις ΗΠΑ: Υπερβολικά τα $56 δισ. που δίνει η Tesla στον Μασκ

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2024, 15:09

Δικαστής του Ντέλαγουεαρ αποφάσισε την Τρίτη υπέρ των επενδυτών που αμφισβήτησαν το πακέτο αποδοχών του Ελον Μασκ, ύψους 56 δισ. δολαρίων, από την Tesla, ως υπερβολικό.

Η δικαστής ακύρωσε το πακέτο αποδοχών του Μασκ, το οποίο είχε συμφωνηθεί το 2018 και βασιζόταν σε οικονομικούς στόχους που επιτύγχανε η εταιρεία. Ο Μασκ δεν λαμβάνει μισθό από την Tesla.

Αν ο δισεκατομμυριούχος προχωρήσει σε έφεση στο ανώτατο δικαστήριο της πολιτείας και την χάσει, το διοικητικό συμβούλιο της Tesla θα πρέπει να καταλήξει σε ένα νέο πακέτο αποδοχών, σαφώς χαμηλότερο, ανέφερε ο Guardian.

Μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, η μετοχή της Tesla έπεσε κατά 2,5%.

Η δίκη έγινε στο Ντέλαγουεαρ καθώς εκεί έχει την νομική της έδρα η εταιρεία, λόγω χαμηλότερης φορολογίας σε αυτή την πολιτεία. Το ίδιο ισχύει για πολλές από τις μεγαλύτερες εταιρείες των ΗΠΑ, όπως οι Walmart, Coca-Cola, Google, Amazon κλπ.

Ο μέτοχος της Tesla, Ρίτσαρντ Τορνέτα, κατέθεσε την αγωγή πριν από πέντε χρόνια, κατηγορώντας τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας ότι υπαγόρευσε αθέμιτα τις διαπραγματεύσεις γύρω από το δικό του πακέτο αποδοχών και ισχυρίστηκε ότι το διοικητικό συμβούλιο δεν ενήργησε ανεξάρτητα.

Η συμφωνία της Tesla με τον Μασκ είναι μακράν η μεγαλύτερη συμφωνία αποζημίωσης που έχει επιτευχθεί ποτέ για διευθυντικό στέλεχος και αποτελεί σημαντικό μέρος της περιουσίας του, η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο.

Σύμφωνα με το Bloomberg και το Forbes, τον Νοέμβριο του 2023, η αξία της περιουσίας του Μασκ υπολογιζόταν σε 198-220 δισ. δολάρια.

Ο Μασκ κατέθεσε κατά τη διάρκεια της δίκης, τον Νοέμβριο του 2022, ότι τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση διαστημικών πτήσεων, στο πλαίσιο της άλλης εταιρείας του, της SpaceX.

«Είναι ένας τρόπος για να φτάσει η ανθρωπότητα στον Αρη. Η Tesla μπορεί να βοηθήσει στην πιθανή επίτευξη αυτού του στόχου», είπε.

Οι διευθυντές της Tesla υποστήριξαν κατά τη διάρκεια της δίκης, που διήρκεσε μία εβδομάδα, ότι η εταιρεία πλήρωνε τόσα πολλά χρήματα στον Μασκ για να διασφαλίσει ότι ένας από τους πιο δυναμικούς επιχειρηματίες στον κόσμο θα συνέχιζε να αφιερώνει την προσοχή του στην επιχείρηση.

Ο Αντόνιο Γκράσιας, ένας από τους διευθυντές της Tesla από το 2007 έως το 2021, χαρακτήρισε στην κατάθεσή του, το πακέτο, «μια σπουδαία συμφωνία για τους μετόχους», επειδή, όπως είπε, οδήγησε στην εξαιρετική επιτυχία της εταιρείας.

Η δικαστής απάντησε ότι ο Γκράσιας ήταν στενός φίλος του Μασκ και επιχειρηματικός του συνεργάτης για δύο δεκαετίες.

Η ίδια δήλωσε ότι η υπεράσπιση δεν μπόρεσε να αποδείξει ότι το «ιστορικά πρωτοφανές σχέδιο αμοιβών» ήταν απαραίτητο για να διασφαλίσει ότι ο Μασκ θα παραμείνει αφοσιωμένος στην Tesla.

Η δικαστής Κάθλιν ΜακΚόρμικ, στις 201 σελίδες της απόφασής της, έγραψε χαρακτηριστικά ότι το ΔΣ της εταιρείας, «ενδεχομένως παρασύρθηκε από τη γοητεία του “σούπερ σταρ” Μασκ και δεν έθεσε ποτέ “το ερώτημα των 55,8 δισ. δολαρίων”: Ηταν απαραίτητο το πακέτο για να κρατήσει η Tesla τον Μασκ και να επιτύχει τους στόχους της;».

Η νομική ομάδα του Τορνέτα υποστήριξε ότι το διοικητικό συμβούλιο είχε την υποχρέωση να προσφέρει ένα μικρότερο πακέτο αποδοχών ή να αναζητήσει άλλον διευθύνοντα σύμβουλο και ότι θα έπρεπε να είχε απαιτήσει από τον Μασκ να εργάζεται με πλήρη απασχόληση στην Tesla αντί να του επιτρέψει να επικεντρωθεί σε άλλα έργα.

Το 2022, ο Μασκ αγόρασε το Twitter, ενώ έχει ιδρύσει αρκετές νεοφυείς επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων την εταιρεία εγκεφαλικών εμφυτευμάτων Neuralink, την επιχείρηση διάνοιξης σηράγγων Boring Co και την SpaceX.

Το πακέτο επιτρέπει στον Μασκ να αγοράζει μετοχές της Tesla σε πολύ μειωμένες τιμές, καθώς επιτυγχάνονται κλιμακούμενοι οικονομικοί και λειτουργικοί στόχοι, τις οποίες πρέπει να κρατήσει για πέντε χρόνια.

Τα επόμενα χρόνια μετά τη διαπραγμάτευση του πακέτου, η αξία της Tesla εκτοξεύθηκε για να ξεπεράσει για λίγο το ένα τρισ. δολάρια το 2021, ενώ το 2018 ήταν 50 δισ. δολάρια.

Ο Μασκ πούλησε ένα μεγάλο μέρος των μετοχών του στην Tesla προκειμένου να αγοράσει το Twitter, αλλά δήλωσε τον Ιανουάριο ότι δεν αισθανόταν άνετα να ηγείται της Tesla αν δεν κατείχε το 25% του δικαιώματος ψήφου στο ΔΣ. Ο δισεκατομμυριούχος κατείχε τότε περίπου το 13% της εταιρείας.

Σύμφωνα με αναλυτές, το πακέτο αποδοχών του Μασκ, το 2021, ήταν περίπου έξι φορές μεγαλύτερο από το σύνολο των αμοιβών των 200 υψηλότερα αμειβόμενων διευθυντικών στελεχών.

Τον Ιούλιο, τα διευθυντικά στελέχη της Tesla συμφώνησαν να επιστρέψουν 735 εκατ. δολάρια στην εταιρεία μετά τις κατηγορίες των μετόχων που διατυπώθηκαν σε μια ξεχωριστή αγωγή, το 2020, ότι οι αμοιβές τους ήταν υπερβολικές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...