251
Η Σάνον Γουόκερ, ο Βίκτορ Γκλόβερ, ο Μάικ Χόπκινς και ο Σοΐτσι Νογκούτσι, λίγο πριν επιβιβαστούν στο διαστημικό σκάφος | REUTERS/Joe Skipper

Ξεκίνησαν οι «κούρσες» του διαστημικού ταξί των SpaceX και NASA

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2020, 12:42
Η Σάνον Γουόκερ, ο Βίκτορ Γκλόβερ, ο Μάικ Χόπκινς και ο Σοΐτσι Νογκούτσι, λίγο πριν επιβιβαστούν στο διαστημικό σκάφος
|REUTERS/Joe Skipper

Ξεκίνησαν οι «κούρσες» του διαστημικού ταξί των SpaceX και NASA

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2020, 12:42

Τέσσερις αστροναύτες της NASA επιβιβάστηκαν στο όχημα Crew-1 Dragon «Resilience» της SpaceX, που εκτοξεύθηκε τα ξημερώματα από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα, με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Οι αστροναύτες είναι ο 51χρονος κυβερνήτης Μάικ Χόπκινς, ο 44χρονος Βίκτορ Γκλόβερ (ο πρώτος έγχρωμος αστροναύτης στον ΔΣΣ και ο μοναδικός «πρωτάρης» στο Διάστημα), η 55χρονη Σάνον Γουόκερ και ο 55χρονος Σοΐτσι Νογκούτσι της ιαπωνικής διαστημικής υπηρεσίας JAXA.

Το ταξίδι τους προς τον ΔΔΣ θα διαρκέσει 27,5 ώρες και θα παραμείνουν εκεί έξι μήνες. Στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό θα συναντήσουν την Κέιτ Ρούμπινς της NASA και τους κοσμοναύτες Σεργκέι Ριζίκοφ και Σεργκέι Κουντ-Σβέρτσκοφ της ρωσικής υπηρεσίας Roscosmos.

Με αυτήν την εκτόξευση, η Space X του Ελον Μασκ άρχισε επισήμως τις αποστολές «διαστημικού ταξί» για λογαριασμό της NASA.

Η στιγμή της εκτόξευσης από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ

Η εκτόξευση του επανδρωμένου σκάφους έγινε με τον επαναχρησιμοποιούμενο πύραυλο Falcon 9 της ίδιας, ο οποίος, έπειτα από εννέα λεπτά, επέστρεψε στη Γη και προσνηώθηκε σε ένα πλοίο-πλατφόρμα στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Πρόκειται για τη δεύτερη εκτόξευση αστροναυτών από το αμερικανικό έδαφος μετά τη διακοπή του προγράμματος των διαστημικών λεωφορείων το 2011. Μετά τη διακοπή των πτήσεων του διαστημικού λεωφορείου, η NASA εξαρτιόταν από τους ρωσικούς πυραύλους «Σογιούζ» για να στέλνει τα πληρώματά της στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Τζο Μπάιντεν συνεχάρησαν τις NASA και SpaceX.

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία έχει συνάψει συμφωνία και με την Boeing για μελλοντικές διαστημικές υπηρεσίας «ταξί» με το υπό δοκιμή σκάφος της, CST-100 Starliner.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...