783
Η 38χρονη Ταρανέ Αλιντουστί υψώνει το ανάστημά της μπροστά στον τρόμο που σπέρνει το ισλαμικό καθεστώς του Ιράν | Instagram

Διάσημη ιρανή ηθοποιός πετάει τη μαντίλα της δημοσίως

Protagon Team Protagon Team 10 Νοεμβρίου 2022, 18:57
Η 38χρονη Ταρανέ Αλιντουστί υψώνει το ανάστημά της μπροστά στον τρόμο που σπέρνει το ισλαμικό καθεστώς του Ιράν | Instagram

Διάσημη ιρανή ηθοποιός πετάει τη μαντίλα της δημοσίως

Protagon Team Protagon Team 10 Νοεμβρίου 2022, 18:57

Μία από τις πιο διακεκριμένες ηθοποιούς του Ιράν τόλμησε να κάνει αυτό που πολλές ομοεθνείς της θα ήθελαν αλλά δεν μπορούν, υπό τον τρόμο της τιμωρίας: έβγαλε την υποχρεωτική μαντίλα από το κεφάλι της, φωτογραφήθηκε και «ανέβασε» την εικόνα στο Instagram, γνωρίζοντας ότι λόγω της ιδιότητάς της θα την έβλεπε όλος ο κόσμος.

Αυτή η πράξη της Ταρανέ Αλιντουστί, που καταδεικνύει εμφανώς την περιφρόνησή της απέναντι στο ισλαμικό καθεστώς, έρχεται μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, πριν από αρκετές εβδομάδες, από την αστυνομία ηθικής στο Ιράν, γιατί δεν φορούσε τη χιτζάμπ της σωστά. Μετά από αυτό το γεγονός, οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας οργανώνονται η μία πίσω από την άλλη στη χώρα, αλλά και σε πολλές δυτικές πρωτεύουσες.

Η 38χρονη ηθοποιός είναι μία από τις πιο γνωστές καλλιτέχνες που υποστηρίζουν δημόσια το κίνημα διαμαρτυρίας και εξακολουθούν να παραμένουν στο Ιράν. Στη φωτογραφία που ανάρτησε κρατάει ένα μικρό πανό που γράφει το σύνθημα του κινήματος στην κουρδική γλώσσα: «Jin. Jiyan. Azadi» (Γυναίκα. Ζωή. Ελευθερία), μαθαίνουμε από το δημοσίευμα του Guardian.

Είναι, επίσης, η σταθερή πρωταγωνίστρια του σκηνοθέτη Ασγκάρ Φαραντί, ο οποίος είχε βραβευτεί με Οσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας για το «The Salesman» (Ο εμποράκος), το 2017. (Ο σκηνοθέτης δεν παρευρέθηκε στην 89η τελετή απονομής, εξαιτίας του διατάγματος του Ντόναλντ Τραμπ που απαγόρευε την είσοδο στις ΗΠΑ σε κατοίκους επτά μουσουλμανικών χωρών).

Πριν από ημέρες, η ηθοποιός χρησιμοποίησε πάλι τα social media για να ορκιστεί δημοσίως ότι θα παραμείνει στην πατρίδα της με «οποιοδήποτε τίμημα». Είπε, μάλιστα, ότι σχεδίαζε να σταματήσει να εργάζεται και αντ’ αυτού θα κάνει αγώνα για να στηρίξει τις οικογένειες όσων σκοτώθηκαν ή συνελήφθησαν σε διαδηλώσεις.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Taraneh Alidoosti (@taraneh_alidoosti)

«Μένω σε αυτή τη χώρα και δεν έχω σκοπό να φύγω» είπε, αρνούμενη ότι έχει ξένο διαβατήριο ή σπίτι σε άλλη χώρα. «Θα μείνω, θα σταματήσω να δουλεύω. Θα σταθώ δίπλα στις οικογένειες των κρατουμένων και των νεκρών. Θα είμαι ο συνήγορός τους», προσέθεσε. «Θα παλέψω για το σπίτι μου. Θα πληρώσω οποιοδήποτε τίμημα για να υπερασπιστώ τα δικαιώματά μου. Πιστεύω σε αυτό που χτίζουμε μαζί σήμερα» είπε η γυναίκα, που είναι γνωστή υπερασπίστρια των δικαιωμάτων των γυναικών και των ευρύτερων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν.

Η Αλιντουστί έχει εξέχουσα παρουσία στην ιρανική κινηματογραφική σκηνή, ήδη από την εφηβεία της, ενώ πρωταγωνίστησε και στην πρόσφατη ταινία του καταξιωμένου σκηνοθέτη Σαίντ Ρουστάβι «Leila’s Brothers», που προβλήθηκε στο εφετινό Φεστιβάλ Καννών.

Οι προσωπικότητες του ιρανικού κινηματογράφου βρίσκονταν υπό διωγμό και πριν από την έναρξη του κινήματος διαμαρτυρίας που πυροδοτήθηκε από τον θάνατο της Αμινί. Οι βραβευμένοι σκηνοθέτες Μοχάμαντ Ρασούλοφ και Τζαφάρ Παναχί –στον οποίο απαγορεύτηκε να γυρίζει ταινίες για 20 χρόνια– παραμένουν υπό κράτηση, μετά τη σύλληψή τους στις αρχές του έτους.

Οταν ξεκίνησαν οι μεγάλες διαδηλώσεις που συγκλόνισαν το Ιράν, τον Νοέμβριο του 2019, και είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 1.500 ανθρώπων, η ηθοποιός ήταν η πρώτη που δήλωσε ότι «οι Ιρανοί ήταν εκατομμύρια αιχμάλωτοι – όχι πολίτες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...