508
Ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε Ιν με τη σύζυγό του και τα αγαπημένα τους σκυλιά (Φωτογραφία αρχείου) | South Korean Presidential Office / Handout /via REUTERS

Νότια Κορέα: Ο νυν και ο πρώην πρόεδρος μαλώνουν για δυο σκυλιά

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2022, 22:22
Ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε Ιν με τη σύζυγό του και τα αγαπημένα τους σκυλιά (Φωτογραφία αρχείου)
|South Korean Presidential Office / Handout /via REUTERS

Νότια Κορέα: Ο νυν και ο πρώην πρόεδρος μαλώνουν για δυο σκυλιά

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2022, 22:22

Ο Γκόμι και ο Σονγκάνγκ είναι δυο λευκά σκυλιά Pungsan –μια κυνηγετική βορειοκορεατική ράτσα– τα οποία είχε χαρίσει ο πρόεδρος της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν το 2018, κατά τη διάρκεια ειρηνευτικών συνομιλιών και σε ένδειξη καλής θέλησης, στον πρώην πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζε Ιν. Ο Μουν, οποίος είναι πολύ φιλόζωος, φρόντιζε προσωπικά τα ζώα από τότε. Μάλιστα, επί της θητείας του είχε προτείνει την απαγόρευση της παραδοσιακής, αλλά ολοένα και πιο αντιδημοφιλούς κατανάλωσης σκυλιών από ανθρώπους.

Οταν τον διαδέχτηκε ο νέος πρόεδρος της χώρας Γιουν Σουκ Γέολ, ο Μουν πήρε στο νέο του σπίτι και τα σκυλιά. Ωστόσο, επειδή αρχικά τα απέκτησε με την ιδιότητά του ως αρχηγού κράτους, ανήκουν νομικά στα Προεδρικό Αρχείο, ένα ίδρυμα που «μπορεί να φροντίζει καλύτερα έργα τέχνης παρά ζωντανά πλάσματα», όπως σημειώνει δημοσίευμα των Times. Βέβαια, όλα έγιναν με τη συνεννόηση των δύο ανδρών.

Η τελετή «παραλαβής και παράδοσης» πραγματοποιήθηκε με την πρόταση του νυν προέδρου να ακολουθηθούν ειδικές ρυθμίσεις ώστε ο Γκόμι και ο Σονγκάνγκ να παραμείνουν με τον κηδεμόνα τους. «Αν ο Μουν μου παρέδιδε τα σκυλιά, θα έκανα ό,τι μπορούσα για να τα φροντίσω… αλλά αν λάβουμε υπόψιν τι θα ήταν καλύτερο για τα ίδια τα ζώα, νομίζω ότι θα έπρεπε να βρίσκονται με τον άνθρωπο που έχουν μάθει να ζουν», είχε πει ο Γιουν.

Κατόπιν διαβουλεύσεων, λοιπόν, με το υπουργείο Εσωτερικών, και αφού συμφώνησαν να υπάρξει στην πορεία κάποια νομική τροποποίηση για να τα κρατήσει, τα πεντάχρονα κυνηγόσκυλα ζουν ευτυχισμένα με τον Μουν και τη σύζυγό του στην κατοικία τους στο Γιανγκσάν, 260 μίλια νοτιοανατολικά της Σεούλ.

Μέχρι προ ολίγων ημερών, οπότε ο πρώην πρόεδρος δήλωσε ξαφνικά ότι τα εγκαταλείπει «λόγω έλλειψης νομικής και οικονομικής υποστήριξης από τον διάδοχό του για τη φροντίδα τους». Το γραφείο του Μουν ανέφερε στην ανακοίνωση που εξέδωσε ότι παραδίδει τα σκυλιά στο Προεδρικο Αρχείο, κατηγορώντας τον πρόεδρο Γιουν ότι μπλόκαρε μια συζήτηση για να παράσχει τη νομική δυνατότητα στον πρώην πρόεδρο να τα κρατήσει.

«Μια τέτοια κηδεμονία βασίζεται στην καλή θέληση και των δύο πλευρών. Ας τα πάρει, λοιπόν, αν και το τέλος είναι λυπηρό, δεδομένου ότι τα ζώα δένονται με τους ανθρώπους που τα φροντίζουν», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τη The Chosun Ilbo, μια συντηρητική εφημερίδα που υποστηρίζει τον Γιουν και αντιπολιτεύεται τον φιλελεύθερο Μουν, η διαφωνία αφορά καθαρά τα χρήματα, αφού, όπως ανέφερε, έπρεπε να καταβάλλεται στον πρώην πρόεδρο μηναία επιδότηση ύψους 1.800 δολαρίων.

Τα ζώα έχουν χρησιμοποιηθεί ξανά στο παρελθόν για να «λαδώσουν» τους τροχούς των δύσκολων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ διαφόρων χωρών. Στη δεκαετία του 1820, ο Μοχάμεντ Αλί, πασάς της Αιγύπτου, έστειλε τρεις καμηλοπαρδάλεις στην Ευρώπη, ενώ το 2000, ο πατέρας του Bορειοκορεάτη Κιμ έδωσε ένα ζευγάρι σκύλων Pungsan στον Nοτιοκορεάτη ομόλογό του, κατά την πρώτη σύνοδο κορυφής μεταξύ των  δύο χωρών. Τα σκυλιά αφέθηκαν ως… εκθέματα σε ένα πάρκο στη Σεούλ, όπου πέθαναν το 2013.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...