659
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας: «Ακόμα και ο απλός ισχυρισμός "θα φυλάξουμε τα σύνορα" έχει μεγαλύτερη αποτρεπτική δύναμη από το "σύνορα δεν υπάρχουν στη θάλασσα"». | Menelaos Myrillas / SOOC

Δένδιας: Στη Χάγη με την Τουρκία μόνο για την υφαλοκρηπίδα

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2020, 11:35
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας: «Ακόμα και ο απλός ισχυρισμός "θα φυλάξουμε τα σύνορα" έχει μεγαλύτερη αποτρεπτική δύναμη από το "σύνορα δεν υπάρχουν στη θάλασσα"».
|Menelaos Myrillas / SOOC

Δένδιας: Στη Χάγη με την Τουρκία μόνο για την υφαλοκρηπίδα

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2020, 11:35

Η Ελλάδα έχει επιλέξει να κρατά ανοιχτούς διαύλους με την Τουρκία, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος αναφέρθηκε ακόμη στο περιστατικό με το «Ορούτς Ρέις», όπως και στο Μεταναστευτικό και στη Λιβύη.

Σε δηλώσεις του τη Δευτέρα στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6, τόνισε για το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη ότι «με την Τουρκία έχουμε μια σημαντική διαφορά, την υφαλοκρηπίδα, που, καθώς το δίκαιο των θαλασσών έχει προχωρήσει, έχει και μια διαφορά για την ΑΟΖ.

»Μπορούμε να συζητήσουμε ευχαρίστως για αυτό, αλλά αν αποφασίσει η Τουρκία να εγείρει στη συζήτηση το θέμα του σπιτιού της γιαγιάς μου που έχω κληρονομήσει στους Παξούς, ο διάλογος δεν μπορεί να οδηγήσει στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης» είπε χαρακτηριστικά.

Η Ελλάδα, όπως επισήμανε ο κ. Δένδιας, «δεν είναι κλειστή στη συζήτηση, αλλά εξαρτάται πώς το βλέπει η Τουρκία» και συμπλήρωσε: «Ελπίζω πάντα μέσα μου, επειδή πιστεύω ότι η Ελλάδα μπορεί να βρει άκρη με την Τουρκία και προσπαθώ να διερευνήσω την πιθανότητα αυτή.

»Δεν είναι απλό να πας στη Χάγη. Η Ελλάδα δεν είναι Λουξεμβούργο της σημερινής ημέρας και να μην έχουμε προβλήματα. Είμαστε σε μια περιοχή και εποχή που χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια. Δεν είμαστε πολεμοχαρείς, αλλά πρέπει να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα».

Κατέληξε λέγοντας: «Οφείλω να μην κλείσω ποτέ τις πόρτες, όμως η Τουρκία δεν κάνει πολλές φορές τη ζωή μας εύκολη».

Για το τουρκικό ερευνητικό στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι «είναι καλό να κλείσουμε τη σελίδα αυτή».

Επισήμανε ότι «υπήρξε μια δυσαναλογία της ενασχόλησης της κοινής γνώμης με το συμβάν. Να μη δίνουμε στην άλλη πλευρά την εντύπωση ότι μπορεί κατά το δοκούν να ανεβάζει το θερμόμετρο. Χρειάζονται ψυχρές, μετρημένες αντιδράσεις, ώστε να μη δίνουμε την εντύπωση ότι μπορεί να μας σύρει σε οτιδήποτε».

Ο υπουργός επισήμανε ότι «πάντοτε έχουμε επιλέξει ανοιχτούς διαύλους με την Τουρκία».

Σε ερώτημα αν η Ελλάδα θέλει τη διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «εμείς δεν επιδιώκουμε απομόνωση κανενός. Εμείς επιδιώκουμε να υπάρχει μεγάλος αριθμός χωρών που να βλέπουν την πραγματικότητα στην περιοχή όπως τη βλέπουμε εμείς. Θέλουμε οι χώρες που έχουν λόγο και ασχολούνται με τα θέματα της περιοχής να έχουν πλήρη αντίληψη των ελληνικών θέσεων και εμείς είμαστε από την πλευρά της λογικής. Αν το θέλει και η Τουρκία, ουδείς ευτυχέστερος ημών».

Τόνισε με έμφαση ότι «δεν κάνουμε μέτωπο κατά της Τουρκίας, κάνουμε μέτωπο λογικής. Η εφαρμογή κανόνων δικαίου ευνοεί όλες τις κοινωνίες» πρόσθεσε και εξήγησε ότι η Τουρκία δεν το αντιλαμβάνεται πάντα έτσι.

Είπε ακόμη ότι συνεχίζει τον διπλωματικό μαραθώνιο. Αύριο Τρίτη θα βρεθεί στη Ρώμη, προκειμένου να συναντηθεί με τον ιταλό ομόλογό του Λουίτζι ντι Μάιο, την επομένη θα πάει στη Βαλέτα της Μάλτας, ενώ την άλλη εβδομάδα θα μεταβεί στην Τυνησία. Σημείωσε ακόμη ότι θα βρεθεί και στην Αλγερία, ενώ θα συναντηθεί και με τα υπόλοιπα δύο (μη μόνιμα) μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που δεν έχει δει ακόμη, την Ινδονησία και το Βιετνάμ.

Παρατήρησε ακόμη ότι «δεν της αρνείται κανείς τής Τουρκίας ότι είναι περιφερειακή δύναμη. Εάν ο σκοπός είναι ο σεβασμός και ο ρόλος της σε αυτό, υπάρχει [ενν. σεβασμός]. Ποιος άλλος θα μπορούσε να είναι καλύτερος φίλος τους στην περιοχή; Αυτό προσπαθούμε να δείξουμε σε όλες τις χώρες της περιοχής».

Μιλώντας για τον άνθρωπο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχολίασε ότι «στη διαπροσωπική επαφή είναι συμπαθής άνθρωπος, έχει το ανοιχτόκαρδο του Ανατολίτη. Από την άλλη, πολλές φορές εκφράζει σκέψεις που δεν είναι συμβατές με το πώς βλέπουμε εμείς την πραγματικότητα».

Για τη Λιβύη είπε ότι «εάν δεν μπλέκεσαι σε τίποτα, κανείς δεν συνεργάζεται μαζί σου. Υπάρχουν τρεις αναγνωρισμένες αρχές στη Λιβύη. Η κυβέρνηση της Τρίπολης, το κοινοβούλιο και ο λιβυκός στρατός. Εμείς μιλήσαμε και με τις τρεις πλευρές. Η κυβέρνηση της Τρίπολης μας εξαπάτησε με τον πιο απαράδεκτο τρόπο. Δεν θα έπρεπε να μιλάμε με τον έναν από τους τρεις και μάλιστα αυτόν που είναι φιλικός προς εμάς;».

Τέλος, σε ερώτημα για τη φύλαξη των συνόρων, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον πλωτό φράχτη, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι «ακόμα και ο απλός ισχυρισμός “θα φυλάξουμε τα σύνορα” έχει μεγαλύτερη αποτρεπτική δύναμη από το “σύνορα δεν υπάρχουν στη θάλασσα”».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...