670
Ο Αδωνις Γεωργιάδης σε μια από τις πρόσφατες δημόσιες εμφανίσεις του. Τα όσα είπε στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο προκάλεσαν αίσθηση, αλλά ο ίδιος κατηγορεί τη Γεννηματά | : Nikos Libertas / SOOC

Αδωνις Γεωργιάδης: Επιζήμια για την οικονομία η προστασία της πρώτης κατοικίας

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2020, 00:15
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 03/02/2020, 11:20
Ο Αδωνις Γεωργιάδης σε μια από τις πρόσφατες δημόσιες εμφανίσεις του. Τα όσα είπε στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο προκάλεσαν αίσθηση, αλλά ο ίδιος κατηγορεί τη Γεννηματά
|: Nikos Libertas / SOOC

Αδωνις Γεωργιάδης: Επιζήμια για την οικονομία η προστασία της πρώτης κατοικίας

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2020, 00:15
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 03/02/2020, 11:20

Μια αποστροφή της ομιλίας του Αδωνι Γεωργιάδη σε εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, σχετικά με την προστασία της α’ κατοικίας, αρκούσε για να προκαλέσει πολιτική θύελλα.

Στον χαιρετισμό του, ο υπουργός Ανάπτυξης και αντιπρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε πως δεν υπάρχει απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας σε καμία προηγμένη οικονομία για να προσθέσει χαρακτηριστικά ότι «ούτε πρέπει να υπάρχει».

Μάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης υπερθεμάτισε χαρακτηρίζοντας την προστασία της πρώτης κατοικίας ως «ζημιογόνα» για την οικονομία.

Ηταν μία δεύτερη πολιτικά αμφιλεγόμενη αναφορά του υπουργού Ανάπτυξης στο θέμα, καθώς σε συνέντευξή του στο κρατικό ραδιόφωνο, στις 13 Ιανουαρίου, με το γνωστό του ρητορικό ύφος, είχε πει το εξής: «Το τονίζω ότι πλαίσιο απόλυτης προστασίας της πρώτης κατοικίας δεν θα υπάρχει μετά τις 30 Απριλίου. Εγώ το λέω από σήμερα γιατί δεν θέλω να χαλάμε τις καρδιές μας μετά τις 30 Απριλίου».

Το Κίνημα Αλλαγής έσπευσε πρώτο να αναδείξει τις νέες δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη.

«Ο κ. Α. Γεωργιάδης αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος του χαιρετισμού του σε εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, για να τους πείσει πόσο σωστή είναι η απαίτηση των funds για γενικευμένους πλειστηριασμούς της Α΄ κατοικίας των δανειοληπτών. Δηλαδή να τους πάρουν τα σπίτια οι τράπεζες χωρίς εξαιρέσεις», ανέφερε σε σχόλιό του το γραφείο Τύπου του Κινήματος Αλλαγής για να προσθέσει: «Το επόμενο βήμα φανταζόμαστε είναι να επιβλέψει προσωπικά και να εγγυηθεί την εκτέλεση των εντολών των funds. Μην τους ξεφύγει και κανένας».

Από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν άφησαν την ευκαιρία να πάει χαμένη και με μαξιμαλιστική διάθεση στόχευσαν προς τον Πρωθυπουργό για τα όσα είπε ο υπουργός Ανάπτυξης.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρει ακέραιη την ευθύνη για τις αθλιότητες Γεωργιάδη εις βάρος όσων αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, Νίκος Παππάς. «Η άποψη πως “η προστασία της α’ κατοικίας ζημιώνει την οικονομία” είναι αποκρουστική, απάνθρωπη και εσφαλμένη», προσέθεσε.

Ακολούθησε και το ΚΚΕ. «Οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Αδωνι Γεωργιάδη, ότι “η προστασία της α’ κατοικίας είναι ζημία για την οικονομία” αποτελούν πρόκληση απέναντι στα εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά, που βλέπουν τη θηλιά των τραπεζών και των funds να σφίγγει όλο και πιο πολύ γύρω τους. Παράλληλα αποτελεί μία κυνική και θρασύτατη ομολογία εκ μέρους της κυβέρνησης για τη χιονοστιβάδα πλειστηριασμών που έρχεται» ανέφερε ο Περισσός.

O κ. Γεωργιάδης πάντως, κατηγόρησε το Κίνημα Αλλαγής και την Φώφη Γεννηματά ότι σκοπίμως περιέκοψαν τα λεγόμενά του από την εκδήλωση και δημοσιοποίησε την πλήρη ομιλία του, στην οποία ο υπουργός όντως ακούγεται να υπογραμμίζει ότι θέλει να υπάρχει προστασία για εκείνον τον δανειολήπτη που πραγματικά έχει πραγματικά ανάγκη. «Για αυτούς θα φτιάξουμε δίχτυ προστασίας, αλλά θα πρέπει να καταλάβουμε για ποιους μιλάμε. Αυτοί που χρήζουν προστασίας, αυτοί θα προστατευθούν. Αλλά στο σύνολο η οικονομία πρέπει να προχωρήσει μπροστά», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργιάδης.

Μάλιστα ο υπουργός Ανάπτυξης ειρωνεύτηκε την κυρία Γεννηματά, η οποία κατά τα φαινόμενα ήταν παρούσα στην εκδήλωση, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Στην ομιλία μου στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο και μπορείτε να το δείτε στο βίντεο, μιλάω για την απόλυτη προστασία στην α’ κατοικία. Μόνο η κυρία Γεννηματά δεν το κατάλαβε γιατί μάλλον έπαθε λίγο… ΣΥΡΙΖΑ. Επειδή με κατηγόρησαν για “ακραίο νεοφιλελευθερισμό”, σας ερωτώ: Όταν κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ, από το 1996 έως το 2004, υπήρχε απόλυτη προστασία α’ κατοικίας; Απόλυτη προστασία όταν κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ δεν υπήρχε. Όχι, γιατί το ΠΑΣΟΚ ήταν σκληρά νεοφιλελεύθερο, αλλά γιατί έτσι λειτουργεί η οικονομία. Τι λέμε εμείς τώρα; Μέχρι τις 30 Απριλίου, όποιος αισθάνεται ότι κινδυνεύει το σπίτι του πρέπει να πάει στις τράπεζες, να μπει στην πλατφόρμα και να πάρει την προστασία. Όποιος διαφωνήσει και πει ότι τα κριτήρια είναι χαμηλά, να του υπενθυμίσω ότι τα κριτήρια της πλατφόρμας δεν τα έβαλε ο “νεοφιλελεύθερος Γεωργιάδης” αλλά ο “αριστερός Τσίπρας”. Είναι και ο Τσίπρας νεοφιλελεύθερος;».

Στον κ. Γεωργιάδη απάντησε ο Παύλος Χρηστίδης, εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής:

«Κύριε Γεωργιάδη, οι διάφορές μας είναι βαθιές. Θα έπρεπε να “λυπάστε” για τους αδύναμους πολίτες που θα τους πάρουν τα σπίτια τα funds με τους πλειστηριασμούς. Αλλά αντίθετα φτιάχνετε κλίμα και διαφημίζετε αυτό που θα συμβεί μετά τον Απρίλιο. Η απάντηση είναι μια: Προστασία της πρώτης κατοικίας των αδύναμων δανειοληπτών. Πράξεις και όχι λόγια», είπε ο κ. Χρηστίδης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...