687
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την παρέμβασή του στη Βουλή την Παρασκευή | ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Δένδιας: Καμία κυβερνητική πηγή δεν ανακοίνωσε διακοπή των ΜΟΕ

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2019, 20:15
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την παρέμβασή του στη Βουλή την Παρασκευή
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Δένδιας: Καμία κυβερνητική πηγή δεν ανακοίνωσε διακοπή των ΜΟΕ

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2019, 20:15

Η Ελλάδα δεν είναι σε καμία περίπτωση διατεθειμένη να αποδεχτεί το μνημόνιο που υπογράφτηκε μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης, τόνισε στη Βουλή την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος πρόσθεσε ότι η χώρα «χρησιμοποιεί τα ερείσματά της κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Εκανε επίσης λόγο για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, τονίζοντας ότι από την κυβερνητική πλευρά δεν υπήρξε καμία διαρροή περί διακοπής τους.

Ο υπουργός επισήμανε καταρχάς ότι «τα θέματα εξωτερικής πολιτικής αποτελούν μία ειδική κατηγορία, στα οποία ο διάλογος θα πρέπει να διεξάγεται με αίσθηση της βαρύτητας του αντικειμένου και να υπάρχουν και να προάγονται οι εθνικές συναινέσεις».

Σε ό,τι αφορά το μνημόνιο που υπέγραψαν η Τουρκία και η Λιβύη, ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι η Αθήνα δεν το υποτιμά καθόλου, αλλά αντίθετα «το θεωρεί κλιμάκωση» από την τουρκική πλευρά. «Είμαστε απολύτως υποχρεωμένοι και νομίζω το συμμεριζόμαστε όλοι μας σε αυτή την αίθουσα να υπογραμμίζουμε και τα ουσιαστικά ζητήματα νομιμοποίησης που ακυρώνουν την ίδια την ύπαρξή του.

» Η ελληνική πλευρά δεν είναι καθόλου διατεθειμένη να αποδεχτεί ότι αυτό το κείμενο αποτελεί ένα έγκυρο νομικό κείμενο, το οποίο υπεγράφη μεταξύ δύο άλλων χωρών. Οχι μόνο επειδή αυτό είναι το εθνικό συμφέρον, που αυτό είναι προφανές, αλλά επειδή αυτό είναι το ορθό.

» Και καταλαβαίνετε, και γι ’αυτό δεν θέλω να επεκταθώ στην Εθνική Αντιπροσωπεία, θα τα πούμε πολύ πιο ανοιχτά και πολύ πιο καθαρά στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ότι υπήρχε μια προφανής προεργασία. Την είδατε αυτή την προεργασία, πως εξελίχθηκε αμέσως μετά την ανακοίνωση της Τουρκίας ότι είχε υπογράψει το συγκεκριμένο μνημόνιο. Και μάλιστα είχε προϋπάρξει και σωρεία ενεργειών για την αποτροπή».

Αποκάλυψε ακόμη ο κ. Δένδιας ότι «λόγω των συνθηκών επί του εδάφους της Λιβύης, ο κ. Σαράζ -και ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Σιάλα, ο οποίος σε μένα είχε δώσει, τον Σεπτέμβρη στη Νέα Υόρκη τη διαβεβαίωση ότι αυτό το κείμενο απέχει, και ως σκέψη, της διεθνούς νομιμότητας και δεν πρόκειται να υπογραφεί- εσύρθη να υπογράψει στην Κωνσταντινούπολη αυτό το φερόμενο ως μνημόνιο».

Η Ελλάδα, πρόσθεσε ο υπουργός, «χρησιμοποιεί τα ερείσματά της κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

«Η κυβέρνηση δεν ανακοίνωσε διακοπή των ΜΟΕ»

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι αποτελούν μεν αρμοδιότητα του ΥΠΕΘΑ, «αλλά η ευθύνη της εξωτερικής πολιτικής της χώρας είναι στο υπουργείο Εξωτερικών και στον Πρωθυπουργό.

» Δεν υπήρξε καμία κυβερνητική πηγή, ούτε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ούτε από το Υπουργείο Εξωτερικών που να ανακοίνωσε τη διακοπή των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης αρμοδιότητας του Υπουργείου Άμυνας. Θα ήταν και λάθος μεγάλο.

» Εχουμε συμφωνήσει όλοι ότι, παρά την κρίση, οφείλουμε να συζητάμε. Γιατί, είναι ο μόνος τρόπος αποκλιμάκωσης της έντασης. Πράγματι υπήρξαν δημοσιογραφικές πληροφορίες, ειλικρινά σας λέω δεν έχω ιδέα από που προερχόμενες, οι οποίες για ένα δίωρο έπαιζαν κάτι το οποίο δεν υπήρχε ως πραγματικότητα.

» Αλλά δεν υπάρχει, και σας παρακαλώ ελέγξτε το, καμία κυβερνητική θέση, καμία κυβερνητική θέση, εκφρασμένη από οιονδήποτε στην κυβέρνηση, από οποιοδήποτε και από τα δύο υπουργεία, είτε από το Άμυνας, είτε από το Εξωτερικών, που να ομιλεί περί διακοπής των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Κλείνοντας την παρέμβασή ο υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για τη διγλωσσία που επικρατούσε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ: «Το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Άμυνας διαχειριζόντουσαν την εξωτερική πολιτική ως δύο διακριτές οντότητες. Είχε άλλη εξωτερική πολιτική το υπουργείο Εξωτερικών και άλλη εξωτερική πολιτική το υπουργείο Άμυνας. Και οι δύο αυτοί φορείς δεν επικοινωνούσαν. Και χρειαζόταν το Γραφείο του πρώην Πρωθυπουργού να λειτουργεί, υπό τον Διπλωματικό Σύμβουλο του πρώην Πρωθυπουργού, υπό μορφήν πυροσβεστικής εξωτερικής πολιτικής.

» Άρα, μου επιτρέπετε να σας πω, με όλο το σεβασμό, ότι είναι άδικο να εκπέμπονται κατηγορίες κατά αυτής της κυβέρνησης για ασυνεννοησία. Εν πάση περιπτώσει, οφείλω να επαναλάβω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτό που είπα και στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Στο θέμα της εξωτερικής πολιτικής, η Κυβέρνηση και ακούει και συνεννοείται με τα κόμματα, σε όλα προφανώς. Απλά αυτό είναι το χαρτοφυλάκιό μου και γι’ αυτό τοποθετούμαι περιοριστικά γι’αυτό. Δεν έχω τη δυνατότητα να τοποθετηθώ για τα άλλα, υπάρχουν οι αρμόδιοι Υπουργοί. Και συνεννοείται με την αντιπολίτευση. Η κόκκινη γραμμή για την Κυβέρνηση στο δημόσιο διάλογο για την εξωτερική πολιτική είναι ο λαϊκισμός και η πατριδοκαπηλία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...