367
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος | Intimenews

Παναγιωτόπουλος: Θα κάνω την αναβάθμιση των F-16 «και ας με πάνε σε Εξεταστική»

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2019, 19:22
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος
|Intimenews

Παναγιωτόπουλος: Θα κάνω την αναβάθμιση των F-16 «και ας με πάνε σε Εξεταστική»

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2019, 19:22

Στο πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16, όπως και άλλες παρεμβάσεις στον τομέα των εξοπλισμών, αναφέρθηκε διεξοδικά ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας την Παρασκευή στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής που συζητά το νομοσχέδιο για τα μαχητικά αεροσκάφη.

Ο υπουργός έκανε λόγο για μια κρίσιμη περίοδο, μίλησε για εντεινόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας και απειλές που «περικυκλώνουν τη χώρα».

Τόνισε μάλιστα ότι «θα προτιμούσα να χάσω τον ύπνο μου μπροστά στο ενδεχόμενο να με καλέσουν στο μέλλον σε μια εξεταστική επιτροπή, παρά να χάσω τον ύπνο μου επειδή δεν έκανα τίποτα για να αναβαθμίσω τα αεροπλάνα μας με δραματικά καλύτερες επιχειρησιακές δυνατότητες».

Συνολικά για την αναβάθμιση των ενόπλων δυνάμεων «τώρα είναι η ώρα και όχι αύριο», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Εξήγησε ότι θα χρειαστούν και ότι σχεδιάζονται και άλλες παρεμβάσεις, αναφέροντας την αγορά τορπιλών για τα υποβρύχια, την συντήρηση μέσης ζωής των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ και την αναβάθμιση του στόλου «δεδομένων των συνθηκών». «Ο πολλαπλασιαστής ισχύος είναι το Πολεμικό μας Ναυτικό» πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά δημοσιεύματα για το πάγωμα των Μέτρων Οικοδόμηση Εμπιστοσύνης με την Τουρκία, είπε ότι «βρέθηκα σε δυσάρεστη θέση να την ακούσω συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό. Η πολιτική του υπουργείου Εθνικής Αμυνας δεν εκφράζεται με διαρροές αλλά με επίσημες τοποθετήσεις. Τοποθετήθηκα πολλές φορές υπέρ της ανάγκης να μείνει ανοιχτό το κανάλι επικοινωνίας».

Πρόσθεσε πως «αυτό που είχαμε πει ως υπουργείο εν όψει συζήτησης δύο ηγετών (Μητσοτάκη-Ερντογάν) ήταν ότι δεν είμαστε σε βιασύνη για επανέναρξη συζητήσεων για τα ΜΟΕ. Ως εκεί όμως».

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ταγίπ Ερντογάν, ο υπουργός είπε στην επιτροπή της Βουλής ότι «οι δύο ηγέτες μίλησαν ευθέως και εντίμως μεταξύ τους και συμφωνήσαμε – ένα από αυτά τα λίγα που συμφωνήσαμε -να συνεχιστεί η συζήτηση για τα ΜΟΕ».

Πρόσθεσε ότι ο Πρωθυπουργός αντιμετώπισε τον τούρκο ηγέτη «όπως οποιονδήποτε συνομιλητή χωρίς κατωτερότητα, έθεσε ευθαρσώς όλα τα αιτήματα, άκουσε τα αιτήματά του, όπως τον άκουσε και ο συνομιλητής του, σε προσήκον ύφος, έγινε συζήτηση διεξοδική.

» Δεν τρέφουμε αυταπάτες για δραματική αλλαγή στη συμπεριφορά της Τουρκίας, αλλά άκουσαν τα επιχειρήματά μας. Η προσπάθεια συνεχίζεται και πιστεύω ως αισιόδοξος άνθρωπος, ότι υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης. Η δουλειά μου να κάνω αυτά που πρέπει ώστε τα επίπεδα εθνικής άμυνας να είναι εκεί που πρέπει να είναι».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...