772
Ο Χρήστος Σταϊκούρας στη Βουλή υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο που έφερε προς ψήφιση | ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτες

Ψηφίστηκε από ΝΔ και Ελληνική Λύση το Φορολογικό –«ναι» από τον ΣΥΡΙΖΑ σε 26 άρθρα!

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2019, 20:01
Ο Χρήστος Σταϊκούρας στη Βουλή υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο που έφερε προς ψήφιση
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτες

Ψηφίστηκε από ΝΔ και Ελληνική Λύση το Φορολογικό –«ναι» από τον ΣΥΡΙΖΑ σε 26 άρθρα!

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2019, 20:01

Αν γίνονται πρόβες συναίνεσης, τότε μία από αυτές έγινε την Παρασκευή. Τυπικά το νέο Φορολογικό ψηφίστηκε από τη ΝΔ και την Ελληνική Λύση, όμως πολλά άρθρα έτυχαν διακομματικής στήριξης ακόμα και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Για την Ιστορία, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Φορολογική μεταρρύθμιση με αναπτυξιακή διάσταση για την Ελλάδα του αύριο», ψηφίστηκε από τους κυβερνητικούς βουλευτές και αυτούς του κόμματος του Κυριάκου Βελόπουλου. Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25.

Πολλά άρθρα του νομοσχεδίου όμως ψηφίστηκαν και από την αξιωματική αντιπολίτευση. Ενδεικτικά, πριν την έναρξη της ψηφοφορίας ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι υπερψηφίζει 26 άρθρα, σε 20 άρθρα δηλώνει «παρών» και 21 άρθρα τα καταψηφίζει [δείτε πιο κάτω ποια είναι τα άρθρα που υπερψήφισε η αξιωματική αντιπολίτευση].

«Αν είχαμε την τεκμηρίωση και τις απαντήσεις που ζητήσαμε θα είχαμε ψηφίσει και περισσότερα», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφωνας Αλεξιάδης.

«Δεν λύσαμε όλα τα προβλήματα της χώρας με αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο. Όμως με αυτό το νομοσχέδιο είμαστε απολύτως συνεπείς σε όσα είχαμε πει προεκλογικά», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας που πρόσθεσε ότι «όλα τα νοικοκυριά θα δουν μειώσεις φόρων» ενώ επικαλέστηκε τα στοιχεία του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, ότι, με το σχέδιο νόμου και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τα χαμηλότερα εισοδήματα θα δουν μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης κατά 23%, τα μεσαία εισοδήματα κατά 16% και τα υψηλότερα εισοδήματα κατά 7%.

Μεταξύ άλλων, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται η μείωση του χαμηλού φορολογικού συντελεστή στο 9% από 22% για τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων έως 10.000 ευρώ, η νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος με τους μειωμένους συντελεστές, η μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% , η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε τέκνο, η μείωση του ΦΠΑ για τα βρεφικά είδη από το 24% το 13%, όπως και η μείωση του ΦΠΑ για τα κράνη και τα παιδικά καθίσματα από το 24% στο 13%.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ακόμη η υποχρέωση συλλογικής αποδείξεων ίσων με το 30% του δηλωθέντος εισοδήματος με σημαντικές όμως βελτιώσεις σε σχέση με την διάταξη του σχεδίου που είχε δοθεί σε διαβούλευση.

Επίσης προβλέπει μεταξύ άλλων την αναστολή του ΦΠΑ στις οικοδομές για τρία χρόνια, μέτρο που θα ισχύσει και για αντιπαροχή.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών είναι «ένα νομοσχέδιο τομή, με το οποίο επιδιώκεται η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, η άμεση βελτίωση των οικονομικών δεικτών της χώρας, η ελάφρυνση της φορολογίας φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων και η υποβοήθηση της οικονομικής δραστηριότητας του παραγωγικού σκέλους της ελληνικής κοινωνίας.

Ποια άρθρα ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ

Τα άρθρα του φορολογικού νομοσχεδίου στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «Ναι» είναι, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, τα εξής:

Αρθρο 3: Φορολόγηση ανείσπρακτων δεδουλευμένων

Αρθρο 6: Φορολογικοί συντελεστές

Αρθρο 8: Φορολόγηση για ασφάλισμα

Αρθρο 9: Σχετικά με τη μείωση φόρου εισοδήματος (συνδυαστικά με το άρθρο 6)

Αρθρο 12: Κίνητρα για Μέσα Μαζικής Μεταφοράς-ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Αρθρο 13: Μη εκπιπτόμενες επιχειρηματικές δαπάνες

Αρθρο 14: Φορολογικές αποσβέσεις

Αρθρο 18: Απαλλαγή από εισφορά αλληλεγγύης για αναπηρίες κάθε μορφής σε ποσοστό 80% και άνω. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία για ΑΜΕΑ με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω η οποία δεν έγινε δεκτή.

Αρθρο 19: Δωρεές ιδρυμάτων στο Δημόσιο

Αρθρο 26: Μείωση της προκαταβολής φόρου φορολογικού έτους 2018 κατά 5%

Αρθρο 28: Αναστολή του φόρου υπεραξίας. «Ήταν μνημονιακός νόμος δικός τους τον οποίο εμείς παγώσαμε και δίνουν άλλη μία παράταση τώρα», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αρθρο 29: Οικονομία διαμοιρασμού (Airbnb)

Αρθρο 30: Ηλεκτρονικά βιβλία. «Ο Σεπτέμβριος του 2019 είχε τεθεί από τη δική μας κυβέρνηση ως μήνας έναρξης της πιλοτικής εφαρμογής», είναι το σχόλιο της ΚΟ.

Αρθρο 31: Παράταση ΔΑΔ

Αρθρο 35: Φοροδιαφυγή-Διοικητή ΑΑΔΕ

Αρθρο 40: Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ. Για το άρθρο αυτό το δελτίο Τύπου επισημαίνει ότι «συνιστά ημίμετρο σε σχέση με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, πρόταση που είχε υιοθετήσει και η ΝΔ αλλά παρέπεμψε στις καλένδες, προκειμένου τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο να τον διαθέσει σχεδόν αποκλειστικά στη φοροελάφρυνση των επιχειρήσεων».

Αρθρο 41: ΕΦΚ στο κρασί (επιστροφές) που, πάντα κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, «επιλύει τεχνικά ζητήματα που πιθανόν προκλήθηκαν μετά την κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Αρθρο 42: Διαγραφή χρέους στο πλαίσιο εξωδικαστικού συμβιβασμού ή σε εκτέλεση δικαστικής απόφασης

Αρθρο 43: Αύξηση δόσεων πάγιας ρύθμισης

Αρθρο 44: Διαγραφές ανείσπρακτων μικροποσών

Αρθρο 45: Ηλεκτρονικό τιμολόγιο

Αρθρο 46: Παράταση του τρόπου φορολόγησης των οχημάτων δημόσιας χρήσης

Αρθρο 47: Ρύθμιση μεταβίβασης ακινήτων

Αρθρο 48: Ρύθμιση θεμάτων δωρεών και γονικών παροχών

Αρθρο 49: Υποβολή στοιχείων ακινήτων

Αρθρο 63: Εκπροσώπηση υπουργείου Οικονομικών

Τροπολογία 107

Αρθρο 2: Ηλεκτρονική διακίνηση δικαιολογητικών

Τροπολογία 116

Αρθρο 4: Φάρμακα σε ασθενείς με δυσίατα νοσήματα

Αρθρο 5: Εξαίρεση αυτοκινήτων πολυτέκνων από το φόρο πολυτελούς διαβίωσης

Αρθρο 6: ΕΝΦΙΑ-Δημόσια Υγεία

Αρθρο 8: Παραχώρηση δημοσίων κτημάτων

Τροπολογία 117

Διανομή κοινωνικού μερίσματος έτους 2019. Εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει: «Ναι, ως συνέχιση των δικών μας πολιτικών αν και φέτος θα το πάρουν μόνο 250.000 νοικοκυριά ενώ πέρυσι δόθηκε σε περίπου 1,5 εκατ. νοικοκυριά με 3,5 εκατ. πολίτες δικαιούχους».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...