349
|

Δεν ανακυκλώνεις; Πρόστιμο!

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2017, 10:44

Δεν ανακυκλώνεις; Πρόστιμο!

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2017, 10:44

Οι απογοητευτικές επιδόσεις της χώρας μας στην ανακύκλωση απορριμμάτων φέρνει πρόστιμα για πολίτες, εταιρείες και ΟΤΑ. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2016 στην Ελλάδα ανακυκλώνονται μόλις 15,8 κιλά ανά κάτοικο, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος διαμορφώνεται στα 110 κιλά!

Από το 2020 η Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με νέα τσουχτερά πρόστιμα καθώς 16 ολόκληρα χρόνια μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου εξακολουθεί να θάβει στις χωματερές ανακυκλώσιμα υλικά.

«Υποχρέωσή μας είναι να φθάσουμε την ανακύκλωση στο 50% και για να πετύχουμε τον στόχο οφείλουμε να αλλάξουμε καταναλωτικές συνήθειες», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, παρουσιάζοντας την Πέμπτη το νομοσχέδιο για την ανακύκλωση στην τελική του μορφή

«Δεν έχουμε πάει καλά και πρέπει να κάνουμε όλοι την αυτοκριτική μας», παραδέχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός και προανήγγειλε τη λειτουργία ειδικού μητρώου ώστε να υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία για την ανακύκλωση στη χώρα μας.

Σύμφωνα με όσα είπε στη Βουλή ο κ. Φάμελλος, κεντρικό ρόλο σε αυτή τη νέα προσπάθεια θα έχουν οι δήμοι, που οφείλουν να εκπονήσουν ή να επικαιροποιήσουν τους κανονισμούς καθαριότητας, ώστε να γίνουν «το ευαγγέλιο της ανακύκλωσης», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Μεταξύ άλλων με το νομοσχέδιο θεσμοθετείται πρόστιμο για όσους πετούν τα σκουπίδια τους όπου να ‘ναι, δίχως να σέβονται την ειδική σήμανση των κάδων. Τα πρόστιμα για όσους επιμένουν να ρίχνουν βιολογικά σκουπίδια στους κάδους ανακύκλωσης, ξεκινούν από 20 ευρώ και φτάνουν έως και τα 500 ευρώ.

Επιγραμματικά το νομοσχέδιο, το οποίο κατατίθεται την Παρασκευή στη Βουλή, προβλέπει:

– την υποχρέωση υποβολής ετήσιας έκθεσης από τους δήμους για τη διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων. Σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλεται πρόστιμο από 1.000 έως 100.000 ευρώ.
– διοικητικό πρόστιμο, από 20 ευρώ έως και 500 ευρώ, στους πολίτες οι οποίοι δεν ανακυκλώνουν, το οποίο θα επιβάλλεται από τους Δήμους
– διοικητικό πρόστιμο από 100 έως 500.000 ευρώ στον παραγωγό συσκευασιών και στον παραγωγό ή διαχειριστή άλλων προϊόντων, που παραποιεί τις πραγματικές ποσότητες
– διοικητικό πρόστιμο από 500 έως 50.000 ευρώ στους διακινητές συσκευασμένων προϊόντων, που δεν συμμορφώνονται με τις προβλέψεις του νόμου
– διοικητικά πρόστιμα από 10.000 ευρώ έως 500.000 ευρώ για τα Συλλογικά Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ) ή για τα ατομικά (ΑΣΕΔ) τα οποία έχουν συμπληρώσει δύο έτη λειτουργίας και δεν έχουν επιτύχει τους ποσοτικούς στόχους.

 

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...