1435
Μητσοτάκης και Φέργκιουσον στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/Δελτίο Τύπου/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Οι πρώτες 200 ημέρες του Μητσοτάκη

Μητσοτάκης και Φέργκιουσον στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/Δελτίο Τύπου/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Οι πρώτες 200 ημέρες του Μητσοτάκη

Συνέβη και πέρσι, επαναλήφθηκε και φέτος και από του χρόνου θα αποτελεί παράδοση: στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών κηρύττουν την επανάσταση του αυτονόητου. Μαζεύονται περί τις 200-250 κορυφαίες προσωπικότητες, συζητούν μέσα από το χαράκωμα της λογικής και στο τέλος απευθύνουν τα συμπεράσματά τους προς ένα εθνικό ακροατήριο που δεν έχει διάθεση να ακούσει.

Παρακολούθησα τις εργασίες πέρσι, είμαι και φέτος εκεί. Είναι προφανές ότι πρόκειται για το πιο ενδιαφέρον συνεδριακό γεγονός που πραγματοποιείται στη χώρα. Εισηγήσεις και παρεμβάσεις υψηλού επιπέδου, εξαιρετική οργάνωση και ενδιαφέρον socializing. Σαν μία ετήσια μάζωξη του χώρου που αυτοπροσδιορίζεται ως «μέτωπο της λογικής» και κωδικοποιεί με σύγχρονο τρόπο το αυτονόητο. Κοινός τόπος: «η Ελλάδα καλείται να παραμείνει στην πρώτη ταχύτητα της Ευρώπης, να απαλλαγεί από τον λαϊκισμό, να τολμήσει μεταρρυθμίσεις και να αναζητήσει λύσεις μέσα από την εξωστρέφεια και την καινοτομία». Το αυτονόητο.

Μητσοτάκης: «Τι θα κάνω τις πρώτες 200 ημέρες»

Η αίθουσα χειροκρότησε όταν ο Νίαλ Φέργκιουσον, καθηγητής Οικονομικής Ιστορίας στο Χάρβαρντ, προλόγισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως τον επόμενο Πρωθυπουργό της Ελλάδας. Επρόκειτο για μία συνέντευξη-συζήτηση μεταξύ των δύο.

Ο Κυριάκος μίλησε για την αδυναμία του πολιτικού συστήματος να πείσει την κοινή γνώμη για την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων. «Ειδικά το πρώτο πρόγραμμα σχεδιάστηκε για να σώσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες και απέδιδε έμφαση στους φόρους. Δεν υπάρχει οικονομολόγος που να συμφωνεί ότι μία οικονομία που χρειάζεται να αναπτυχθεί πρέπει να επιτυγχάνει πλεονάσματα αυτού του ύψους. Ηταν λάθος της κυβέρνησης που αποδέχθηκε τα πλεονάσματα, είναι κάτι που πρέπει να ξαναδούμε. Οχι για να ξοδέψει περισσότερα το κράτος, αλλά για να μειωθούν οι φόροι».

«Γιατί επιμένετε να είστε στην Ευρώπη, ενώ είναι τόσο επώδυνο;» αναρωτήθηκε ο Φέργκιουσον. «Το μέλλον μας είναι στην Ευρώπη, δεν υπάρχει εναλλακτική οδός. Και, εν τέλει, ανεξάρτητα από το νόμισμα, θα πρέπει να φτιάξουμε μία ανταγωνιστική οικονομία με ανοιχτές αγορές και λειτουργικό δημόσιο τομέα».

«Θα ήμουν επιφυλακτικός γνωρίζοντας ότι ο άνθρωπος που λέει ότι θέλει να αλλάξει νοοτροπία στην Ελλάδα προέρχεται από μία πολιτική οικογένεια» σχολίασε ο Φέργκιουσον. «Εχω μακρά εμπειρία στον επαγγελματικό στίβο, έχω δείξει τι μπορώ να κάνω στη διοίκηση, κέρδισα την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας απέναντι σε όλα τα προγνωστικά και εν τέλει είμαι γνωστός με το μικρό μου όνομα, όχι με το όνομα της οικογένειάς μου.»

Και ποιο είναι το πρόγραμμα των 200 ημερών; «Μείωση των φόρων, ειδικά των εταιρικών, διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, αξιολόγηση στο Δημόσιο, εκκίνηση εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Εχει υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση στις ιδιωτικοποιήσεις και χρειάζεται να ξαναδούμε τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η πραγματική οικονομία. Και η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός. Εχει, αυτή τη στιγμή, φθηνό και καταρτισμένο εργατικό δυναμικό, είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αν το κράτος λειτουργήσει αποτελεσματικά, τα αποτελέσματα σε αυτόν τον τομέα θα είναι θεαματικά».

Πώς θα διαχειριστεί το θέμα του χρέους ως Πρωθυπουργός; «Οι δανειστές έχουν καθυστερήσει στην ανάληψη πρωτοβουλιών για το χρέος. Ωστόσο ακόμα δεν έχουμε δει αληθινή πρόοδο. Αν πιάσουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, μπορούμε να έχουμε μικρότερα πλεονάσματα, αλλά και οι δανειστές μας οφείλουν να σταθούν με περισσότερο ρεαλισμό απέναντι στο θέμα του χρέους. Πρέπει βέβαια πρώτα να χτίσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της και να παραμείνουμε συνεπείς στην ατζέντα των μεταρρυθμίσεων. Εγώ για αυτό τον λόγο προσπαθώ να κάνω μία ομάδα με τους καλύτερους ανθρώπους που μπορώ να βρω, ακόμα και έξω από το κόμμα μου.»

«Και πότε θα αρχίσει η εποχή του Κυριάκου;» ήταν η τελευταία ερώτηση του Φέργκιουσον. «Υπάρχει πλέον η σιωπηρή επιθυμία να φύγει αυτή η κυβέρνηση και να μετακινηθούμε στο επόμενο στάδιο, μετά τον λαϊκισμό. Αυτό όσο πιο γρήγορα γίνει, τόσο το καλύτερο για τη χώρα. Οφείλουμε να αποδραματοποιήσουμε την πολιτική, να συζητήσουμε σε πραγματική βάση».

Η έξοδος από την κρίση

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης αναφέρθηκε στην απουσία αναπτυξιακού σχεδίου για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση. «Σχεδιάζουμε να εισάγουμε στο αναπτυξιακό σχέδιο επιταχυντές. Το σχέδιο ανάπτυξης πρέπει να απαντά στο παραγωγικό πρόβλημα, να αντιμετωπίζει την κοινωνική κρίση και το δημογραφικό πρόβλημα. Αυτά τα τρία στοιχεία δε μπορούν να λυθούν μέσω των αγορών», εκτίμησε. Δήλωσε βέβαιος ότι θα έχει επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων μέχρι τις 20 Μαρτίου και πως στη συνέχεια, σε εύλογο χρόνο, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για χρέος και πρωτογενή πλεονάσματα, ώστε η χώρα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και το 2017 να βγει δοκιμαστικά στις αγορές»

Σε αυστηρό τόνο απευθύνθηκε ο πρόεδρος του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ στην κυβέρνηση, ζητώντας να κλείσει σύντομα η αξιολόγηση. O κ. Βίζερ διατύπωσε εύγλωττα την δυσφορία του: «Eίναι λίγο απογοητευτικό ότι ακόμα βρισκόμαστε στη μέση της δεύτερης αξιολόγησης. Μέσα σε ενάμιση χρόνο δεν έχουμε ολοκληρώσει καν την δεύτερη αξιολόγηση» σχολίασε ο κορυφαίος παράγοντας της ευρωζώνης. «Δεν γίνεται να επιταχύνουμε λιγάκι; Μόνο λίγο…» είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα σημείωσε ότι «τεχνικά είναι εύκολο, αν το θέλει κανείς. Αν το ήθελαν όλοι, θα μπορούσαμε να τελειώσουμε την άλλη Παρασκευή», αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει έλλειψη βούλησης.

Είπαν, για την πορεία της χώρας:

Κώστας Σημίτης, πρώην πρωθυπουργός: «Το Grexit πλανάται ακόμα. Χρειάζεται μια σοβαρή Ελλάδα και είναι ανόητοι όσοι ισχυρίζονται ότι μπορεί η Ελλάδα εκτός του ευρωπαϊκού δρόμου. Η μικρή Ελλάδα θα πρέπει να γίνει η σοβαρή Ελλάδα. Η κύρια επιδίωξη της Ελλάδας θα έπρεπε να είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Διότι, τι άλλο από έλλειψη εμπιστοσύνης σημαίνει ο μικρός αριθμός ξένων επενδύσεων στη χώρα, ή το γεγονός της συνεχούς αύξησης του επιτοκίου που θα πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα αν θέλει να δανεισθεί από τις αγορές;»

Ο Κώστας Σημίτης είπε ότι το Grexit υφίσταται ακόμα ως ενδεχόμενο
Ο Κώστας Σημίτης (δεξιά) είπε ότι το Grexit υφίσταται ακόμα ως ενδεχόμενο. Αριστερά, ο δημοσιογράφος Παύλος Τζίμας

Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην πρόεδρος ΠΑΣΟΚ: «Το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι η διάχυτη ανασφάλεια, η παντελής έλλειψη εμπιστοσύνης, όχι των ξένων επενδυτών, των αγορών, των θεσμών, των εταίρων, αλλά των ίδιων των Ελλήνων πολιτών και κυρίως των ανθρώπων της αγοράς, της πραγματικής οικονομίας. Χωρίς πιστωτική επέκταση, χωρίς ρευστότητα, δεν μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος για ανάπτυξη της τάξεως του 2,7% το 2017».

Ντόρα Μπακογιάννη, πρώην υπουργός: «Η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες δεν θα πρέπει να είναι επιβαλλόμενες. Εάν θέλουμε να κάνουμε σοβαρή αυτοκριτική, οι μεταρρυθμίσεις ήταν απαγορευμένο προϊόν τα τελευταία χρόνια. Τις πολεμούσαμε διότι άγγιζαν το κύτταρο της πολιτικής μας ύπαρξης».

Θόδωρος Φέσσας, πρόεδρος ΣΕΒ: «Είναι αναγκαία η υλοποίηση σειράς σημαντικών αναπτυξιακών έργων που διαθέτουν επενδυτικό ενδιαφέρον. Ενδεικτικά, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, το δίκτυο υδατοδρομίων, το δίκτυο οπτικών ινών, τα πάρκα εφοδιαστικής αλυσίδας, η  διεύρυνση των ψηφιακών υπηρεσιών, η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, η δημιουργία τεχνοπόλεων και η ενίσχυση της παραθεριστικής οικονομίας είναι τομείς που θα μπορούσαν να προσελκύσουν σημαντικές επενδύσεις».

Γιώργος Παπακωνσταντίνου, πρώην υπουργός: «Απαιτείται να υπάρξει πολιτική αλλαγή, να επιλυθεί το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, να λάβουν χώρα διαρθρωτικές αλλαγές, να υλοποιηθεί σειρά σημαντικών επενδυτικών έργων και ιδίως η δημιουργία μίας task force για την επιτάχυνση των μεγάλων στρατηγικών επενδύσεων».

Τι συμβαίνει στην Ευρώπη;

Δημήτρης Αβραμόπουλος, Επίτροπος ΕΕ, αρμόδιος για τη Μετανάστευση: «Δεν μπορούμε να γίνουμε Ομοσπονδιακή ‘Ενωση, αλλά μπορούμε να έχουμε ομοσπονδιακού τύπου λειτουργίες σε συγκεκριμένες πολιτικές: τη μετανάστευση και την ασφάλεια, την άμυνα, την οικονομία, την εξωτερική πολιτική».

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος απευθύνεται προς το Φόρουμ
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος απευθύνεται προς το Φόρουμ

Χρήστος Στυλιανίδης, Επίτροπος, αρμόδιος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων. «Πριν από έναν αιώνα οι Ευρωπαίοι αποτελούσαν το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού ενώ σε εξήντα χρόνια θα αποτελούν μόνο το 5%. “Ο μέσος Ευρωπαίος σήμερα είναι 45 ετών. Την ίδια στιγμή παρατηρείται δημογραφική έκρηξη στην Αφρική, μπορούμε να φανταστούμε τι ροές προσφύγων και μεταναστών θα έχουμε, λόγω του κοινωνικού μας μοντέλου, ενός μοντέλου που έχει μετατρέψει την Ευρώπη ως το σημείο του πλανήτη όπου οι πολίτες νιώθουν καλύτερα από οπουδήποτε αλλού».

Μάριο Μόντι, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας: «Βασική αιτία της κρίσης της Ε.Ε. και της ευρωζώνης είναι ακριβώς η μη τήρηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, όχι από τον Νότο της Ε.Ε., αλλά από τη Γαλλία και τη Γερμανία. Η κρίση προκλήθηκε από τους δύο αξιοσέβαστους γονείς του ευρώ. Τη Γερμανία και τη Γαλλία το 2003, όταν δεν συμμορφώθηκαν με το Σύμφωνο Σταθερότητας».

Kate Smith, πρεσβευτής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα: «Είμαστε στενός σύμμαχος και εταίρος της Ελλάδας, αλλά δεν έχω ακούσει μία φωνή που να υποστηρίζει ότι προτεραιότητα της Ελλάδας είναι να συμβάλει σε μία ομαλή διαδικασία αποχώρησης και χάραξη μίας στενής στρατηγικής σχέσης και ότι η διάθεση δεν πρέπει να είναι καθόλου τιμωρητική. Η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας δεν θέλει να αντιγράψει το μοντέλο των σχέσεων που έχει ήδη η ΕΕ με άλλα κράτη μη μέλη, αλλά να φτιάξει ένα νέο είδος εμπορικών σχέσεων και ταυτόχρονα να έχει πλήρη έλεγχο της μετανάστευσης».

Αναλυτικά, οι εργασίες του Φόρουμ όπως περιγράφονται από το Γραφείο Τύπου της διοργάνωσης

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...