627
Ο Μιτς ΜακΚόνελ, επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία των ΗΠΑ, αφαιρεί τη μάσκα του κατά τη διάρκεια γεύματος με άλλους γερουσιαστές. Τώρα πολλοί από αυτούς νοσούν | REUTERS/Joshua Roberts

Χάος με τον κορονοϊό και στο Καπιτώλιο – αρρωσταίνουν γερουσιαστές των Ρεπουμπλικανών

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2020, 21:22
Ο Μιτς ΜακΚόνελ, επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία των ΗΠΑ, αφαιρεί τη μάσκα του κατά τη διάρκεια γεύματος με άλλους γερουσιαστές. Τώρα πολλοί από αυτούς νοσούν
|REUTERS/Joshua Roberts

Χάος με τον κορονοϊό και στο Καπιτώλιο – αρρωσταίνουν γερουσιαστές των Ρεπουμπλικανών

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2020, 21:22

Ο κορονοϊός δεν έστειλε μόνο τον Ντόναλντ Τραμπ στο νοσοκομείο, εκτροχιάζοντας την προεκλογική του εκστρατεία, αλλά ανατρέπει και τον σχεδιασμό του να διορίσει τη συντηρητική δικαστικό Εϊμι Μπάρετ στο Ανώτατο Δικαστήριο ως διάδοχο της εμβληματικής Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, η οποία απεβίωσε πριν δύο εβδομάδες (εδώ).

Η Μπάρετ παρουσιάστηκε από τον Τραμπ το περασμένο Σαββατοκύριακο και έκτοτε έχει παρελάσει από το Καπιτώλιο για να συναντηθεί με σημαίνοντες γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, οι οποίοι και θα κληθούν να επιβεβαιώσουν τον διορισμό της. Όμως αρκετοί γερουσιαστές αρχίζουν και αρρωσταίνουν από τον κορονοϊό, με συνέπεια ο Μιτς ΜακΚόνελ, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, να ανακοινώσει το Σάββατο ότι το Σώμα δεν θα συγκληθεί πριν από την 19η Οκτωβρίου, δηλαδή δύο ολόκληρες εβδομάδες μετά το προγραμματισμένο.

Μολονότι ο ίδιος τόνισε ότι η αρμόδια Επιτροπή της Γερουσίας για την ακρόαση της Μπάρετ δεν θα επηρεαστεί από την αλλαγή του προγράμματος, υπενθυμίζοντας ότι γερουσιαστές που ενδεχομένως θα βρίσκονται σε καραντίνα θα μπορούν να συμμετέχουν στη διαδικασία μέσω τηλεδιάσκεψης, το πρόβλημα παραμένει: οι Ρεπουμπλικανοί μετρούν 53 γερουσιαστές, αλλά ήδη τρεις γνωστοποίησαν ότι βρέθηκαν θετικοί στον κορονoϊό, ενώ άλλοι δύο έχουν τεθεί σε καραντίνα καθώς έχουν εκτεθεί στην Covid-19. Και καθώς εκφράζονται φόβοι ότι ο Λευκός Οίκος λειτούργησε την τελευταία εβδομάδα ως εστία υπερμετέδοσης, υπάρχει η εύλογη ανησυχία ότι και άλλοι γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ενδεχομένως να έχουν εκτεθεί ή και μολυνθεί.

Μέχρι το πρωί του Σαββάτου ως ασθενείς είχαν δηλωθεί ο γερουσιαστής της Γιούτα, Μάικ Λι, ο οποίος είχε πάει πρόσφατα στον Λευκό Οίκο, καθώς και ο Τομ Τίλις, γερουσιαστής από τη Βόρεια Καρολίνα, ο οποίος επίσης είχε μεταβεί στην προεδρική κατοικία και μάλιστα στην εκδήλωση του προηγούμενου Σαββάτου κατά την οποία ο Τραμπ παρουσίασε την Εϊμι Μπάρετ. Ένας τρίτος γερουσιαστής, ο Ρον Τζόνσον από το Ουισκόνσιν, δήλωσε ότι είναι θετικός στον κορονοϊό. Με βάση αυτά τα στοιχεία η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών περιορίζεται, ενώ την ίδια ώρα προσωπικότητες του κύκλου του Τραμπ εμφανίζονται να έχουν νοσήσει. Μόνο το Σάββατο δήλωσε άρρωστος από τον κορονοϊό ο επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας Μπιλ Στέπιεν, και λίγο αργότερα το ίδιο έκανε ο πρώην κυβερνήτης του Νιού Τζέρσεϊ, Κρις Κρίστι.

Ο γερουσιαστής Μάικ Λι με την προτεινόμενη από τον Τραμπ για το Ανώτατο Δικαστήριο Εϊμι Μπάρετ, σε συνάντησή τους στο Καπιτώλιο την περασμένη Τρίτη. Τώρα είναι άρρωστος (Reuters)
Ο γερουσιαστής Τομ Τίλις με τη δικαστή Εϊμι Μπάρετ στο Καπιτώλιο στις 30 Σεπτεμβρίου. Καμία μάσκα – ο Τίλις τώρα είναι θετικός στον κορονοϊό (REUTERS/Joshua Roberts/Pool/File Photo)

Όπως ανέφερε το Politico, ακόμα δύο Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές, ο Τζέιμς Λάνκφορντ από την Οκλαχόμα και Μπεν Σάσε από τη Νεμπράσκα, βρίσκονται σε καραντίνα, αν και δεν έχουν διαγνωστεί θετικοί. Ενας άλλος γερουσιαστής, ο Ρικ Σκοτ από τη Φλόριντα, είπε στο Fox News ότι είχε βρεθεί θετικός σε τεστ για κορονοϊό, αλλά λίγο αργότερα εκπρόσωπός του είπε ότι ο γερουσιαστής μπερδεύτηκε και στην πραγματικότητα βρέθηκε αρνητικός. Και ένας ακόμη, ο Τζος Χόλεϊ από το Μιζούρι, γνωστοποίησε ότι σκοπεύει και αυτός να κάνει το τεστ καθώς είχε παρευρεθεί στην εκδήλωση παρουσίασης της Εϊμι Μπάρετ στον Λευκό Οίκο.

Οι Ρεπουμπλικανοί της Γερουσίας έχουν χάσει τον ύπνο τους και ψάχνονται αν έχουν προσβληθεί από τον φονικό ιό. Όλοι μαζί είχαν βρεθεί στις 30 Σεπτεμβρίου, σε γεύμα στο Καπιτώλιο για να ορίσουν τη στρατηγική τους εν όψει των διαδικασιών εκλογής της Εϊμι Μπάρετ στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Λίγες ημέρες νωρίτερα, κάποιοι από αυτούς είχαν πάει στον Λευκό Οίκο για την φιέστα που διοργάνωσε ο Τραμπ για την προστατευόμενή του. Και για πρώτη φορά η εγγύτητα με τον πρόεδρο, από διακαής πόθος και πολιτικό προσόν έχει μετατραπεί σε μειονέκτημα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...