240
Λίο Βάραντκαρ και Μπόρις Τζόνσον συζήτησαν το Brexit, και το συνοριακό πρόβλημα στη Β. Ιρλανδία ασφαλώς, μα συνεπέγραψαν κοινό ανακοινωθέν ευχών | Noel Mullen/Handout via REUTERS

Κινητικότητα για το Brexit, αλλά το νέφος της ασάφειας αδιάλυτο

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2019, 20:48
Λίο Βάραντκαρ και Μπόρις Τζόνσον συζήτησαν το Brexit, και το συνοριακό πρόβλημα στη Β. Ιρλανδία ασφαλώς, μα συνεπέγραψαν κοινό ανακοινωθέν ευχών
|Noel Mullen/Handout via REUTERS

Κινητικότητα για το Brexit, αλλά το νέφος της ασάφειας αδιάλυτο

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2019, 20:48

Κάποια συμφωνία για το Brexit θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα ώστε να καταστεί εφικτή η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά πολλά πράγματα δεν είναι υπό τον έλεγχό μου – η μάλλον γλυκόπικρη δήλωση είναι του ιρλανδού πρωθυπουργού Λίο Βάραντκαρ έπειτα από τη συνάντησή του με τον ομόλογό του της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον στη Βόρεια Αγγλία, σε μία περιοχή μεταξύ Λίβερπουλ και Μάντσεστερ, την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου.

Ο χρόνος βέβαια τρέχει ακάθεκτος έως τις 31 Οκτωβρίου, έτσι η ασάφεια περί την τύχη του πρότζεκτ Brexit όλο και μεγαλώνει αντί να διαλύεται.

«Είχα μια πολύ καλή συνάντηση με τον πρωθυπουργό, πολύ θετική και πολύ ελπιδοφόρα» είπε ο Βάραντκαρ στους δημοσιογράφους της πατρίδας του. «Βλέπω έναν δρόμο για μια συμφωνία τις προσεχείς εβδομάδες».

Ο Τζόνσον δεν έκανε δηλώσεις στον Τύπο, έτσι η πραγματική γνώμη του σχετικά με το αν υπάρχει φως στον ορίζοντα ή το σκότος παραμένει είναι θέμα «ανάγνωσης» της κοινής ανακοίνωσης που εξεδόθη μετά τη συζήτησή του με τον Βάραντκαρ.

Η ανακοίνωση αναφέρεται σε «εκτενή και εποικοδομητική συζήτηση» των δύο πρωθυπουργών: «Και οι δύο εξακολουθούν να πιστεύουν ότι μια συμφωνία είναι προς το συμφέρον όλων. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι βλέπουν έναν δρόμο για μια πιθανή συμφωνία».

Αυτά το ανακοινωθέν. Περαιτέρω εξηγήσεις όμως -και προς το συμφέρον όλων- δεν δόθηκαν. Ιδίως για το θέμα-φωτιά της όλης υπόθεσης, όταν επικεντρώνουμε στις σχέσεις της Βρετανίας με την Ιρλανδία, θέμα που δεν είναι άλλο από το συνορικαό πρόβλημα στη Βόρεια Ιρλανδία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...