478
Ο Κίριλο Μπουντάνοφ σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο, τον Σεπτέμβριο | EPA/ROMAN PILIPEY

Μπουντάνοφ: Ρωσία και Ουκρανία βρίσκονται σε αδιέξοδο

Protagon Team Protagon Team 29 Δεκεμβρίου 2022, 14:09
Ο Κίριλο Μπουντάνοφ σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο, τον Σεπτέμβριο
|EPA/ROMAN PILIPEY

Μπουντάνοφ: Ρωσία και Ουκρανία βρίσκονται σε αδιέξοδο

Protagon Team Protagon Team 29 Δεκεμβρίου 2022, 14:09

Οι μάχες στο ουκρανικό μέτωπο αυτή την περίοδο βρίσκονται σε αδιέξοδο, καθώς ούτε η Ουκρανία ούτε η Ρωσία μπορούν να πραγματοποιήσουν σημαντική πρόοδο, δήλωσε ο επικεφαλής της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών.

«Η κατάσταση έχει απλά κολλήσει», είπε ο Κίριλο Μπουντάνοφ στο BBC. «Δεν κινείται τίποτα», πρόσθεσε, τονίζοντας πως το Κίεβο περιμένει προηγμένα όπλα από τους Δυτικούς.

Μετά την ανακατάληψη της Χερσώνας από τα ουκρανικά στρατεύματα τον Νοέμβριο, οι περισσότερες από τις σφοδρές μάχες σημειώνονται γύρω από το Μπαχμούτ, στην περιοχή του Ντονέτσκ.

Σε άλλα σημεία, οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να βρίσκονται σε άμυνα, ενώ ο χειμώνας έχει επιβραδύνει τον ρυθμό των χερσαίων επιχειρήσεων της Ουκρανίας κατά μήκος της γραμμής του μετώπου, που φτάνει τα 1.000 χλμ.

Ο Μπουντάνοφ είπε ότι η Ρωσία βρίσκεται «τώρα σε απόλυτο αδιέξοδο» έχοντας υποστεί πολύ σημαντικές απώλειες, και πιστεύει ότι το Κρεμλίνο έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε νέα κινητοποίηση επιστρατευμένων.

Την ίδια στιγμή, όμως, όπως είπε, οι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να στερούνται πόρους για να κερδίσουν νέα εδάφη.

«Δεν μπορούμε να τους νικήσουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ολοκληρωτικά. Ούτε και αυτοί μπορούν», τόνισε. «Ανυπομονούμε για τις νέες προμήθειες όπλων, ανάμεσά τους και πιο προηγμένα οπλικά συστήματα».

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, μετά από σειρά από ρωσικές αποτυχίες και οπιθοδρόμηση των δυνάμεων της Μόσχας, ουκρανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν για την πιθανότητα άλλης μίας χερσαίας επίθεσης από την πλευρά της Λευκορωσίας, στις αρχές του 2023.

Οι Ρώσοι μπορεί να προσπαθήσουν ξανά να καταλάβουν το Κίεβο, σε μία επιχείρηση στην οποία θα συμμετέχουν δεκάδες χιλιάδες έφεδροι που εκπαιδεύονται στη Ρωσία.

Ο Μπουντάνοφ όμως, είπε στο BBC, ότι δεν θεωρεί πιθανό κάτι τέτοιο: «Για την ώρα, δεν βλέπω σημάδια προετοιμασίας για εισβολή στο Κίεβο ή σε βόρειες περιοχές από τη Λευκορωσία».

Η συνέντευξη στο BBC έγινε στο υποφωτισμένο γραφείο του Μπουντάνοφ στο Κίεβο, λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του Βλαντίμιρι Πούτιν στο Μινσκ.

Ο αρχηγός της υπηρεσίας πληροφοριών του ουκρανικού στρατού δεν πιστεύει ότι η λευκορωσική κοινωνία θα υποστηρίξει οποιαδήποτε περαιτέρω συμμετοχή της χώρας της στον πόλεμο, ενώ παράλληλα, οι αναλυτές έχουν αμφισβητήσει το επίπεδο ετοιμότητας των 48.000 στρατιωτών της Λευκορωσίας. «Γι’ αυτό ο πρόεδρος Λουκασένκο λαμβάνει όλα τα μέτρα για να αποτρέψει την καταστροφή για τη χώρα του», είπε χαρακτηριστικά.

Οι Ρώσοι έχουν ρίξει όλο το βάρος της επίθεσής τους πλέον στο Μπαχμούτ, διότι η κατάληψη της πόλης θα διατάραζε τις γραμμές ανεφοδιασμού της Ουκρανίας και θα διευκόλυνε την προέλασή τους προς άλλα ουκρανικά οχυρά στα ανατολικά, όπως το Κραματόρσκ και το Σλοβιάνσκ.

Η ομάδα Βάγκνερ ηγείται της επίθεσης, σύμφωνα με τον Μπουντάνοφ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι Ρώσοι θα συνεχίσουν να επιτίθενται στις ουκρανικές υποδομές ενέργειας, όχι όμως με την ίδια σφοδρότητα, διότι τελειώνουν τα αποθέματα πυραύλων τους και η ρωσική βιομηχανία αδυνατεί να αναπληρώσει τις απώλειες.

Πάντως, παρά το αδιέξοδο, ο Μπουντάνοφ είναι πεπεισμένος ότι η Ουκρανία θα ανακαταλάβει τελικά όλα τα εδάφη της από τους Ρώσους, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, και η χώρα θα επιστρέψει στα σύνορα που είχε το 1991, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...