576
H αγκαλιά της Μπίλι Αϊλις μόλις που χωρά τα βραβεία που κέρδισε | REUTERS/Monica Almeida

Μπίλι Αϊλις, η αντι-σταρ της ποπ ενηλικιώθηκε

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2020, 11:20
H αγκαλιά της Μπίλι Αϊλις μόλις που χωρά τα βραβεία που κέρδισε
|REUTERS/Monica Almeida

Μπίλι Αϊλις, η αντι-σταρ της ποπ ενηλικιώθηκε

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2020, 11:20

Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που η μικρούλα Μπίλι Αϊλις και ο αδελφός της, Φινέας, έπαιζαν μουσική με τις ώρες.

Η συμφωνία με τους γονείς τους ήταν απλή, τίμια και –για να πούμε την αλήθεια– τόσο καλή, που δεν μοιάζει αληθινή: Κοιμηθείτε όσο αργά θέλετε, αρκεί να παίζετε μουσική. Το έπαθλο ήταν το ευρύχωρο δωμάτιο των γονιών τους, οι οποίοι «εξορίζονταν» στον καναπέ.

Δέκα χρόνια αργότερα, όπως γράφει η Monde, η μουσική εξάσκηση έφερε στην Μπίλι πέντε βραβεία Grammy, μεταξύ τους αυτό για το καλύτερο τραγούδι, το «Bad Guy», και για το άλμπουμ της χρονιάς.

Με τα μαυροπράσινα μαλλιά της, μια ωριμότητα ασυνήθιστη για τα 18 της χρόνια και την εκτίμηση κοινού και κριτικών, η βράβευση είναι το επιστέγασμα της κατακόρυφης ανόδου της Αϊλις. Μια άνοδος που μοιάζει ασταμάτητη.

Μια ποπ σταρ που δεν μοιάζει με άλλες

Το βλέμμα των ΜΜΕ που έπεσε πάνω στην Αϊλις ανακάλυψε μια κοπέλα που απέχει πάρα πολύ από την εικόνα των ποπ σταρ που γνωρίζουμε. Δεν είναι πολύ αθώα, αλλά δεν είναι και γατούλα· δεν διαφημίζει καθόλου τη ζωή της· είναι σοβαρή και λίγο καταθλιπτική, αλλά και προσγειωμένο κορίτσι. Εχει γνώμη και τη λέει ανοιχτά: για τις αμβλώσεις, κατά του Τραμπ, υπέρ των ακτιβιστών για το περιβάλλον, όπως η Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Η πρώτη γνωριμία του κοινού μαζί της έγινε στο τέλη του 2015. Ανέβασε στην πλατφόρμα SoundCloud ένα τραγούδι που είχε συνθέσει ο αδελφός της, το «Ocean Eyes», για να ακολουθήσει λίγους μήνες αργότερα και το βίντεο.

Τα παστέλ χρώματα στο βίντεο κλιπ δεν θύμιζαν σε πολλά την παιδική και εφηβική ηλικία της Αϊλις.

 

Μαζί με τον κατά τέσσερα χρόνια μεγαλύτερο αδελφό της διδάχτηκαν στο σπίτι από τους γονείς τους, ένα ζευγάρι κωμικών ηθοποιών. Στα 11 η μικρή διαγνώστηκε με το σύνδρομο Τουρέτ, που προκαλεί νευρικές συσπάσεις. Στην εφηβεία βίωνε επεισόδια κατάθλιψης και εφιάλτες.

Η ευκαιρία για να εκτοξευτεί η καριέρα της Αϊλις ήλθε με ένα τραγούδι που ακουγόταν στο σάουντρακ της πολυσυζητημένης σειράς του Netflix «13 Reasons Why». Το σίριαλ άγγιξε –όχι και πολύ επιτυχημένα είπαν πολλοί– το δύσκολο θέμα των αυτοκτονιών των εφήβων.

Τα δύο αδέλφια, σχεδόν κλεισμένα μέσα στο δωμάτιο τους για εβδομάδες, έγραφαν το ένα τραγούδι μετά το άλλο, χτίζοντας το όνομα της Μπίλι. Σύντομα υπέγραψε συμβόλαιο με την Interscope και αργότερα για την πρώτη  της περιοδεία. Στη σκηνή η Αϊλις μεταμορφώνεται, βγάζοντας μια ακατέργαστη ενέργεια που έχει λείψει από τη μουσική εδώ και πολλά χρόνια.

Μόνιμος συνεργάτης, στην κιθάρα και τα πλήκτρα, ο αδελφός της Φινέας, «ο κολλητός μου», όπως τον λέει.

Στις αρχές του 2019 κυκλοφόρησε το πρώτο άλμπουμ της που έχει πουλήσει πάνω από οκτώ εκατομμύρια αντίτυπα, ενώ έχει και το ρεκόρ των περισσότερων ακροάσεων από stream με πάνω από 15 δισεκατομμύρια. Και άλλο ένα ρεκόρ: η Αϊλις είναι η πρώτη καλλιτέχνις με 14 τραγούδια στους καταλόγους των επιτυχιών.

 «Θέλω απλώς να γίνω η Μπίλι Αϊλις»

Η νεαρή τραγουδίστρια θέλει να χαράξει τον δικό της δρόμο στη μουσική, τιμώντας όσους –αλλά περισσότερο όσες γυναίκες– άνοιξαν τον δρόμο για να περάσει και η ίδια. Δεν θέλει να τη λένε  «η νέα Λάνα ντελ Ρέι», γιατί δεν θέλει να χάσουμε τον σεβασμό για μια καλλιτέχνιδα που έχει τη δική της ιστορία. «Θέλω να γίνω η Μπίλι Αϊλις, αυτό είναι όλο», εξηγεί.

Η επιτυχία στις εποχές των κοινωνικών δικτύων φουσκώνει πάντως (και ξεφουσκώνει) πολύ γρήγορα. Μαζί της έρχεται η σεξουαλικοποίηση της εικόνας. Εδώ η Αϊλις είναι κάθετη: «Κανένας δεν μπορεί να έχει γνώμη για το σώμα μου, γιατί κανένας δεν έχει δει πώς είμαι κάτω από τα ρούχα μου», έχει πει. Προτιμά εξάλλου τα φούτερ και XXL παντελόνια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...