539
Λονδίνο: περαστικοί χαζεύουν διαφήμιση του δικτύου 5G στη βιτρίνα ενός καταστήματος πώλησης κινητών τηλεφώνων | REUTERS/Toby Melville/File Photo

Oι κεραίες του 5G εκπέμπουν σήμα… νέου Ψυχρού Πολέμου

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2020, 14:40
Λονδίνο: περαστικοί χαζεύουν διαφήμιση του δικτύου 5G στη βιτρίνα ενός καταστήματος πώλησης κινητών τηλεφώνων
|REUTERS/Toby Melville/File Photo

Oι κεραίες του 5G εκπέμπουν σήμα… νέου Ψυχρού Πολέμου

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2020, 14:40

Αν θεωρηθούν βάσιμες οι υποψίες των Αμερικανών ότι οι Κινέζοι του καθεστωτικού κομμουνιστικού κόμματος, μέσω του τηλεπικοινωνιακού δικτύου πέμπτης γενιάς, γνωστότερου ως 5G, επιθυμούν αλλά και δύνανται να παρακολουθούν τη Δύση με σκοπό την εις βάρος της κατασκοπεία και την αμυντική αποδυνάμωσή της, τότε η πρώτη νίκη του «ερυθρού εχθρού» σε αυτόν τον εν εξελίξει Ψυχρό Πόλεμο του 21ου αι. είναι ήδη γεγονός: κύριοι, «το Λονδίνο έπεσε»!

Ο πολύς Μπόρις Τζόνσον ήρθε σε ρήξη με τους «εξαδέλφους» του στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, παρ’ ότι η μεταπολεμική σύμπλευση ΗΠΑ – Βρετανίας σε θέματα διεθνούς ασφαλείας, αντικομμουνιστικού μετώπου και αντιτρομοκρατικού αγώνα κρίνεται ως η σταθερότερη από όλες τις γεωπολιτικές σταθερές: παροιμιώδης.

Ο λόγος της τωρινής αντιπαράθεσης μέσα στο στρατόπεδο των Δυτικών είναι η επιλογή της Βρετανίας να αγοράσει τη συγκεκριμένη κινεζική τεχνολογία με τις «άπειρες δυνατότητες» όσον αφορά τις εφαρμογές και τις χρήσεις – μέχρι του σημείου του «διαλόγου μεταξύ μηχανών», μέχρι το άλμα δηλαδή στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και της ρομποτικής.

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξεπλάγη από την επιλογή του Μπόρις Τζόνσον να παραδώσει τη Βρετανία στην κινεζική επιβουλή μέσω του δικτύου 5G (REUTERS/Peter Nicholls/Pool/File Photo)

Υπό την πίεση του προέδρου Τραμπ ο Τζόνσον έκανε κάποιες παραχωρήσεις: ισχυρίζεται ότι οι κινεζικές κεραίες θα υπάρχουν φυσικά, όπως και άλλες υποδομές, όμως η «καρδιά» του όλου συστήματος, το κεντρικό τμήμα του, δεν θα είναι κινεζικό – επίσης λέει ότι η κινεζική τεχνολογία θα κρατηθεί μακριά από στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Ατυχώς για τον βρετανό πρωθυπουργό, οι Αμερικανοί παρέμειναν αμετάπειστοι: θεωρούν τις προφυλάξεις που προβάλλει ως φραγμό στην κινεζική κατασκοπεία εντελώς ανεπαρκείς, επιπλέον δε φρονούν ότι η βρετανική στάση συνιστά «κακό προηγούμενο» για τα υπόλοιπα κράτη της Δύσης. Σχετικώς η Repubblica έγραψε ότι η αρμόδια για θέματα κρατικής ασφαλείας και μυστικών υπηρεσιών επιτροπή της ιταλικής Βουλής δικαίωσε τις ανησυχίες των ΗΠΑ, καθώς «έκρινε τον αμερικανικό συναγερμό τεκμηριωμένο».

Από πλευράς τους, και οι Γερμανοί ταλαντεύονται: διχογνωμίες στο ζήτημα του κινεζικού 5G υπάρχουν τόσο στο εσωτερικό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης συνασπισμού όσο και στο μεγαλύτερο κόμμα, το Χριστιανοδημοκρατικό, το οποίο όμως μάλλον κλίνει προς την επιλογή της Κίνας ως παρόχου.

Οι Κινέζοι έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν την άλωση της Βρετανίας μέσω του δικτύου 5G (REUTERS/Dado Ruvic/Illustration)

Τις αμερικανικές κατηγορίες περί κινεζικής δολιότητας κρυμμένης πίσω από την τεχνολογική πρωτοπορία απορρίπτει με αγανάκτηση ο κινεζικός κολοσσός Huawei: «Εμείς δεν είμαστε κρατική εταιρεία», λένε, «ώστε να λαμβάνουμε εντολές από την κυβέρνηση. Αντιθέτως, προστατεύουμε την πελατεία μας».

Το θέμα είναι αν οι όρκοι της κινεζικής εταιρείας γίνονται πιστευτοί, αφού το πολιτικοοικονομικό πλαίσιο στην Κίνα είναι δεδομένο. Τα όρια μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι συγκεχυμένα, ενώ και η ίδια η Huawei ιδρύθηκε από στρατιωτικό. Για να καταλήξει κανείς στα σωστά συμπεράσματα, αρκεί και μόνο να σκεφθεί τι μπορεί να πράξει η Huawei στην περίπτωση που το κινεζικό κράτος (είτε ως πολιτικό προσωπικό είτε ως στρατός είτε ως αστυνομία) ζητήσει οτιδήποτε: η εταιρεία είναι αδύνατον να επιδείξει ανυπακοή.

Οι Αμερικανοί πάντως δήλωσαν ξεκάθαρα στους Βρετανούς την ενόχλησή τους και την ανησυχία τους (και όχι μόνο ο Λευκός Οίκος αλλά και το Πεντάγωνο): τους είπαν ορθά κοφτά ότι το τεχνολογικό «άνοιγμα» που έκαναν στους Κινέζους συνεπάγεται διάρρηξη των συμμαχικών δεσμών, αφού θα περιπέσουν σε κατάσταση ανυποληψίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...