470
Η αίθουσα της συνόδου κορυφής παρουσία των ηγετών των κρατών-μελών και του Λαβρόφ στη θέση του Πούτιν, πριν κλείσουν οι πόρτες | Dita Alangkara/Pool via REUTERS

Μπαλί: Υπό το βλέμμα του Λαβρόφ, ο Ζελένσκι είπε στην G20 ότι ήρθε η ώρα να τελειώσει ο πόλεμος

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2022, 10:19
Η αίθουσα της συνόδου κορυφής παρουσία των ηγετών των κρατών-μελών και του Λαβρόφ στη θέση του Πούτιν, πριν κλείσουν οι πόρτες
|Dita Alangkara/Pool via REUTERS

Μπαλί: Υπό το βλέμμα του Λαβρόφ, ο Ζελένσκι είπε στην G20 ότι ήρθε η ώρα να τελειώσει ο πόλεμος

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2022, 10:19

Την ώρα που στις οθόνες της G20 εμφανίστηκε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όλοι οι παρευρισκόμενοι ηγέτες των κρατών-μελών έριχναν κλεφτές ματιές στον Σεργκέι Λαβρόφ, που βρισκόταν στην αίθουσα και άκουγε την παρέμβαση του ουκρανού προέδρου, ο οποίος λίγες ώρες νωρίτερα, είχε μεταβεί με τον αέρα του θριαμβευτή στη Χερσώνα, όπου ανυψώθηκε και πάλι η σημαία της χώρας του.

Ο Ζελένσκι απευθύνθηκε στους παριστάμενους ηγέτες και τάχθηκε υπέρ της παράτασης «επ’ αόριστον» της συμφωνίας που επιτρέπει εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της χώρας του στη Μαύρη Θάλασσα, η ισχύς της οποίας εκπνέει την Παρασκευή.

«Η πρωτοβουλία μας για τις εξαγωγές σιτηρών αξίζει να παραταθεί επ’ αόριστον, ανεξαρτήτως του πότε θα τελειώσει ο πόλεμος», είπε ο ουκρανός πρόεδρος στη σύνοδο κορυφής. Πρότεινε επίσης, η συμφωνία που διαπραγματεύθηκαν το Κίεβο και η Μόσχα με μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας, επιτρέποντας να εξαχθούν κάπου 10 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών, να επεκταθεί σε ακόμη δύο ουκρανικά λιμάνια.

Παράλληλα, στην παρέμβασή του ο Ζελένσκι είπε πως «είναι ώρα» να τερματιστεί ο «καταστροφικός» πόλεμος της Ρωσίας και ότι οι Ουκρανοί δεν πρόκειται να επιτρέψουν στους Ρώσους να ανασυνταχθούν.

«Είμαι πεισμένος πως είναι η ώρα, αυτή τη στιγμή (ότι) ο καταστροφικός πόλεμος της Ρωσίας πρέπει και μπορεί να τερματιστεί», ότι πρέπει να «αποκατασταθεί η ειρήνη», είπε.

Ο ουκρανός πρόεδρος απέκλεισε μια τρίτη «συμφωνία Μινσκ», αναφερόμενος στις δύο αποτυχημένες συμφωνίες εκεχειρίας ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα σχετικά με το καθεστώς της περιφέρειας του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία.

«Δεν θα επιτρέψουμε να περιμένει η Ρωσία, να αναπτύξει δυνάμεις και μετά να ξεκινήσει μια νέα σειρά τρόμου και παγκόσμιας αποσταθεροποίησης. Δεν θα υπάρξει Μινσκ 3, το οποίο η Ρωσία θα παραβιάσει αμέσως μετά τη συμφωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πρότεινε παράλληλα να γίνει ανταλλαγή «όλων» των αιχμαλώτων πολέμου της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ στην αίθουσα της συνόδου κορυφής, την Τρίτη – BAY ISMOYO/Pool via REUTERS

Ο Ζελένσκι κατήγγειλε «τις “παλαβές” απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων» από τη ρωσική πολιτική ηγεσία, επιμένοντας πως δεν μπορεί να υπάρξει «καμιά δικαιολογία για εκβιασμούς» αυτής της φύσης, απευθυνόμενος στη «G19», προφανώς αποκλείοντας τη Ρωσία.

Ο ίδιος τόνισε ότι πρέπει να συγκληθεί μία διεθνής σύνοδος για να σχεδιάσει την επόμενη ημέρα στην Ουκρανία και να εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας εναντίον της ρωσικής επιθετικότητας.

Πάντως, καθώς η παρέμβαση του ουκρανού προέδρου έγινε κεκλεισμένων των θυρών, δεν έχει γίνει γνωστή η αντίδραση του ρώσου υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος εκπροσωπεί τον Βλαντίμιρ Πούτιν, την ώρα που άκουγε την ομιλία του Ζελένσκι.

Η απάντηση του Κρεμλίνου

Η δήλωση του Ζελένσκι ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία «Μινσκ 3» για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία επιβεβαιώνει ότι το Κίεβο δεν ενδιαφέρεται να προχωρήσει σε ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Μόσχα, απάντησε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ερωτηθείς αν η δήλωση επιβεβαιώνει ότι το Κίεβο δεν προτίθεται να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία, ο Πεσκόφ απάντησε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti: «Απολύτως».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...