307
Μισέλ και Φον ντερ Λάιεν σε πρόσφατο καρέ: είναι και μαζί και χώρια, και ανταλλάσσουν «συναδελφικούς» ασπασμούς αποκλειστικά για το θεαθήναι | REUTERS/Yves Herman

Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μαλωμένοι και στο G20

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2022, 06:50
Μισέλ και Φον ντερ Λάιεν σε πρόσφατο καρέ: είναι και μαζί και χώρια, και ανταλλάσσουν «συναδελφικούς» ασπασμούς αποκλειστικά για το θεαθήναι
|REUTERS/Yves Herman

Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μαλωμένοι και στο G20

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2022, 06:50

Η ψυχρότητα μεταξύ δύο ανωτάτων στελεχών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, καλά κρατεί από την εποχή του #sofagate, της μίας και μοναδικής καρέκλας που τους έδωσε ο Ερντογάν για να καθίσουν δίπλα του, στον οντά του, τον Απρίλιο του 2021.

Οπως ενδεχομένως θυμάστε, έτρεξε ο Μισέλ και κατέλαβε την προσφερόμενη θέση, έτσι η Φον ντερ Λάιεν, με έκπληξη και πικρία, βολεύτηκε σε έναν καναπέ παραδίπλα. Υπήρξε αγενής ο Μισέλ; Ούτε λόγος. «Ομως με αυτά και με τα άλλα, η Ευρωπαϊκή Ενωση εκτίθεται και εμφανίζεται διχασμένη» έγραψε στην Corriere della Sera o Πάολο Βαλεντίνο.

Στο Μπαλί όπου παίζονται ζητήματα κεφαλαιώδους γεωπολιτικής σημασίας, όπως οι εμπορικές σχέσεις της Δύσης με την Κίνα, «η Ευρώπη ετοιμάζεται να βλάψει τον εαυτό της ακόμη μία φορά με τις γελοίες διαμάχες της». Ναι, ο Μισέλ θα συναντηθεί στο περιθώριο της G20 με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ χωρίς την Ούρσουλα δίπλα του, διότι «και εκείνη δεν τον δέχθηκε στη συνάντησή της με τον ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι.στο G7 της Βαυαρίας».

Και αυτά τα ενδοευρωπαϊκά καψονάκια συμβαίνουν δεδομένων των διχασμών εντός του κλαμπ όσον αφορά τις σχέσεις του με την Κίνα. Ο ιταλός συντάκτης έγραψε ότι η επικοινωνία των δύο επιτελικών στελεχών της ΕΕ είναι «ελάχιστη ή ανύπαρκτη», έτσι «έχει μελετηθεί καλά η παραμονή τους στο Μπαλί, ώστε να μη συναντηθούν ποτέ εκεί οι δυο τους».

Βέβαια, «είναι αλήθεια ότι υπάρχει δομική ένταση στην περίπλοκη θεσμική αρχιτεκτονική της ΕΕ, αφού ​​η Κομισιόν προτείνει και το Συμβούλιο Υπουργών, όπου ο Μισέλ έχει συντονιστικό ρόλο, αποφασίζει». Μάλιστα «πρόσφατα ο Μισέλ δεν δίστασε να στείλει στη Φον ντερ Λάιεν επιστολή επίπληξης, θεωρητικά εμπιστευτική, η οποία όμως διέρρευσε στα media, επειδή η πρόεδρος της Κομισιόν δεν έχει ακόμη παρουσιάσει την πρόταση για πλαφόν στο φυσικό αέριο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...