291
Και παραδοσιακό ψάρεμα γίνεται στο Κιριμπάτι, με βάρκες: στο καρέ ένας ψαράς με μια αρμαθιά μικρούς τόνους | Jonas Gratzer/LightRocket via Getty Images

Κιριμπάτι: Η Οικονομία δεν άντεξε την προστασία των τόνων

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2021, 18:55
Και παραδοσιακό ψάρεμα γίνεται στο Κιριμπάτι, με βάρκες: στο καρέ ένας ψαράς με μια αρμαθιά μικρούς τόνους
|Jonas Gratzer/LightRocket via Getty Images

Κιριμπάτι: Η Οικονομία δεν άντεξε την προστασία των τόνων

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2021, 18:55

Πρωτίστως, τι εστί Κιριμπάτι. Πρόκειται για νησιωτικό σύμπλεγμα στο μέσον του Ειρηνικού Ωκεανού, απαρτιζόμενο από 33 νησάκια, ατόλες, κ.λπ. Το ενδιαφέρον στην περίπτωσή του έγκειται στο γεγονός ότι η αλιευτική ζώνη του εκτείνεται σε εύρος μεγαλύτερο από τη συνολική έκταση της Ινδίας! Εκεί κυκλοφορούν κοπάδια τόνων σε συγκεντρώσεις ασυναγώνιστες αν συγκριθούν με άλλες, οπουδήποτε στον κόσμο.

Ο Παράδεισος του τόνου, λοιπόν, βρίσκεται εκεί. Αλλά όπου Παράδεισος, εμφανίζεται ο άνθρωπος και χαλάει την καλοπέραση της φύσης: η αλιεία τόνου στο Κιριμπάτι υπολογίζεται σε 700.000 τόνους τόνου ετησίως και, όπως καταλαβαίνετε, συνιστά από μόνη της τον εθνικό πλούτο της χώρας.

Η τελευταία διαταραχή που θα προκαλέσουμε στον μακάριο πληθυσμό των ψαριών της αχανούς περιοχής προκύπτει από την ανακοίνωση της ντόπιας κυβέρνησης ότι θα ανοίξει για τον πλου και την εργασία των ψαροκάικων μία τεράστια ωκεάνια έκταση η οποία μέχρι τώρα ήταν προστατευμένη.

Φυσικά, πρόκειται για θέμα εκατομμυρίων δολαρίων. Οι κυβερνητικοί του Κιριμπάτι επιβεβαίωσαν ότι το άνοιγμα της προστατευμένης περιοχής στην εμπορική αλιεία σχετίζεται με το δυσβάσταχτο κόστος της απαγόρευσης της αλίευσης. Μάλιστα υποστήριξαν ότι ο αποκλεισμός του μαζικού ψαρέματος, που αποφασίστηκε το 2015, μεταφράστηκε σε τρομερή απώλεια δημοσίων εσόδων (περί τα 146 εκατ. δολάρια). Και η χώρα είναι φτωχή.

Το Κιριμπάτι συγκαταλέγεται μεταξύ των νησιωτικών κρατών του Ειρηνικού που κατά τη διάρκεια της COP26 κατηγόρησαν την Αυστραλία για μπούλινγκ στη γειτονιά της, δηλαδή για εκφοβισμό των πέριξ αυτής χωρών. Σύμφωνα με μία έκθεση της Greenpeace που παρουσιάστηκε στη Γλασκώβη, η Αυστραλία χρησιμοποίησε τη δύναμή της και τα χρήματά της για να αποτρέψει την περιφερειακή συναίνεση όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών, ενώ πολιτικοί παράγοντες του Κιριμπάτι επέκριναν τις δεσμεύσεις των Αυστραλών.

Οι ίδιοι ανέφεραν ότι για το θέμα των ψαριών και του αποχαρακτηρισμού της προστατευμένης περιοχής δεν αρκεί η κυβερνητική απόφαση, αλλά πρέπει να αποφανθεί η ντόπια Βουλή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...