562
| CreativeProtagon/Shutterstock

Το πουλί που πέταξε 13.000 χλμ. πάνω από τον Ειρηνικό χωρίς στάση

Protagon Team Protagon Team 13 Νοεμβρίου 2021, 21:45
|CreativeProtagon/Shutterstock

Το πουλί που πέταξε 13.000 χλμ. πάνω από τον Ειρηνικό χωρίς στάση

Protagon Team Protagon Team 13 Νοεμβρίου 2021, 21:45

Ενα πουλί που ο σωματότυπός του παρομοιάζεται με… μαχητικό αεροσκάφος εντοπίστηκε να πετάει ασταμάτητα περισσότερα από 13.000 χλμ., από την Αλάσκα στην Αυστραλία, σημειώνοντας παγκόσμιο ρεκόρ για συνεχή πτήση πτηνών. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι Times, ήταν η δεύτερη φορά που το συγκεκριμένο πουλί έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ!

Πρόκειται για μια θαλασσολιμόζα (Limosa Lapponica) η οποία έφυγε από τη νοτιοδυτική Αλάσκα στις 17 Σεπτεμβρίου με προορισμό τη Νέα Ζηλανδία. Ισχυροί άνεμοι που συνάντησε στον νότιο Ειρηνικό, κοντά στα νησιά Φίτζι, ανάγκασαν τον ταξιδιώτη να κάνει μια -σχετικά μικρή…- παράκαμψη παίρνοντας κατεύθυνση προς τα δυτικά.

Η μικροσκοπική συσκευή δορυφορικής παρακολούθησης ενημέρωσε τους επιστήμονες ότι η θαλασσολιμόζα με ετικέτα και κωδικό 4BBRW, πάτησε στο έδαφος στο Tweed Heads, 500 μίλια βόρεια του Σίδνεϊ, περίπου στις 9.30 π.μ. της 27ης Σεπτεμβρίου. Είχε πετάξει ασταμάτητα για 8.108 μίλια, κάτι περισσότερο από 13.000 χιλιόμετρα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συνεχή πτήση πτηνού που έχει καταγραφεί ποτέ. Μια πτήση διάρκειας 239 ωρών (σχεδόν δέκα ημέρες) πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Θαλασσολιμόζες κατά την προσγείωσή τους στον παράδεισο των πουλιών, το Firth of Thames στο Βόρειο Νησί της Νέας Ζηλανδίας. (Shutterstock)

Ο Τζεφ Γουάιτ, διάσημος φωτογράφος πουλιών, εντόπισε τον δορυφορικό πομπό στο πουλί πέντε ώρες αφότου αυτό προσγειώθηκε σε μια εκβολή ποταμού κοντά στα σύνορα Κουίνσλαντ και Νέας Νότιας Ουαλίας.

«Περπατούσα στην παραλία και σκέφτηκα «αυτό είναι ένα ιδιαίτερο πουλί» όταν το είδα», είπε ο αυστραλός φωτογράφος. Μόνο όταν έλεγξε την ετικέτα 4BBRW στο Διαδίκτυο – που υποδηλώνεται από τους μπλε, κόκκινους και λευκούς δακτυλίους στα πόδια του – συνειδητοποίησε την τεράστια σημασία της φωτογραφίας του για τους παρατηρητές πουλιών και τους ορνιθολόγους.

Το 4BBRW πέρυσι κατέρριψε παγκόσμιο ρεκόρ 13 ετών για τη μεγαλύτερη απευθείας πτήση, όταν πέταξε συνεχώς για 7.500 μίλια από την Αλάσκα στο παράδεισο των πτηνών της Νέας Ζηλανδίας στο Firth of Thames στο Βόρειο Νησί. Εκείνη η επίδοση άντεξε 364 ημέρες. Το πρωί της 26ης Σεπτεμβρίου μια άλλη θαλασσολιμόζα κατέγραψε νέο ρεκόρ πετώντας 125 μίλια περισσότερα, όμως αυτή χάρηκε (αν χαίρονται τα πουλιά για τα ρεκόρ τους…) ακόμα λιγότερο, καθώς το επόμενο πρωί η 4BBRW ξαναπήρε τα πρωτεία με την άφιξή της στην Αυστραλία.

Σαν να μην της έφτανε η επίδοση, 4BBRW πριν από 11 μέρες κάλυψε ακόμη 1.200 μίλια και προσγειώθηκε στη Νέα Ζηλανδία όπου την ανέμεναν χιλιάδες άλλα πουλιά του είδους της.

Ο καθηγητής Phil Battley, ορνιθολόγος από τη Νέα Ζηλανδία, ο οποίος έχει μελετήσει επί μακρόν τη μετανάστευση του συγκεκριμένου είδους, δηλώνει εντυπωσιασμένος από την πλοήγηση ακριβείας των πουλιών πάνω από τον αχανή Ειρηνικό, παρότι όπως λέει, είναι γνωστό ότι ορισμένα είδη χρησιμοποιούν αστέρια και την κίνηση του ήλιου για να διορθώνουν την πορεία τους.
«Το εκπληκτικό είναι ότι ξέρουμε ότι μπορούν να καλύψουν αυτόν τον τεράστιο ωκεανό και μετά να επιστρέψουν ακριβώς εκεί απ’ όπου έφυγαν 9 μήνες νωρίτερα. Ενα πουλί μπορεί να πετάξει σε όλο τον κόσμο και μετά να προσγειωθεί σε ένα δάσος, πέντε μέτρα από το λαγούμι του», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο τέλος του καλοκαιριού της Νέας Ζηλανδίας, στις αρχές Μαρτίου, το 4BBRW θα ξεκινήσει και πάλι για την Αλάσκα, ένα ταξίδι που απαθανατίστηκε από το μυθιστόρημα The Godwits Fly (1938), του νεοζηλανδού συγγραφέα Ρόμπιν Χάιντ (κάτω το εξώφυλλο του βιβλίου).

Ο Χάιντ χρησιμοποίησε τα πουλιά ως σύμβολο της λαχτάρας που ένιωσαν πολλοί Νεοζηλανδοί να φύγουν για έναν ευρύτερο κόσμο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...