308
Ο Αντόνιο Κόστα απέκλεισε το lockdown, αλλά είπε πως «όσο πιο καθυστερημένα δράσουμε, τόσο μεγαλύτεροι θα είναι οι κίνδυνοι»  | John Thys/Pool via REUTERS/File Photo

Ακόμα και η Πορτογαλία ετοιμάζεται για μέτρα: Καλύτερα τώρα παρά τα Χριστούγεννα

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2021, 18:15
Ο Αντόνιο Κόστα απέκλεισε το lockdown, αλλά είπε πως «όσο πιο καθυστερημένα δράσουμε, τόσο μεγαλύτεροι θα είναι οι κίνδυνοι» 
|John Thys/Pool via REUTERS/File Photo

Ακόμα και η Πορτογαλία ετοιμάζεται για μέτρα: Καλύτερα τώρα παρά τα Χριστούγεννα

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2021, 18:15

Η Πορτογαλία υπερηφανεύεται για το θαύμα της υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης, αλλά δεν εφησυχάζει. Ο πρωθυπουργός της χώρας Αντόνιο Κόστα δήλωσε την Τρίτη ότι οι αρχές ενδέχεται να επαναφέρουν ορισμένα μέτρα, προκειμένου να αναχαιτίσουν τη διασπορά της Covid-19, ενόψει της περιόδου των εορτών, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξάνεται σταδιακά τον τελευταίο μήνα στην Πορτογαλία, φθάνοντας σε ημερήσιο υψηλό δύο μηνών 1.816 μολύνσεων το Σάββατο.

Ο δείκτης μολύνσεων 14 ημερών ανήρθε τη Δευτέρασε 156 κρούσματα ανά 100.000 ανθρώπους, περίπου ο διπλάσιος σε σύγκριση με τη γειτονική Ισπανία, η οποία καταγράφει λίγο μικρότερο ποσοστό πλήρους εμβολιασμού μεταξύ του πληθυσμού της. Είναι πάντως ο επιδημιολογικός δείκτης της Πορτογαλίας πολύ μικρότερος από τα πάνω από 500 στη Γερμανία και περισσότερα από 900 στην Ολλανδία.

«Πρέπει να δράσουμε τώρα, προκειμένου να μπορέσουμε να φθάσουμε στην περίοδο των Χριστουγέννων με τον μικρότερο φόβο», είπε ο Κόστα σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο μιας εκδήλωσης στην κεντρική Πορτογαλία. «Οσο πιο καθυστερημένα δράσουμε, τόσο μεγαλύτεροι θα είναι οι κίνδυνοι».

Υπουργοί αναμένεται να συναντηθούν την Παρασκευή με ειδικούς του τομέα της υγείας, προκειμένου να αξιολογήσουν την κατάσταση και μόνο τότε θα αποφασίσουν ποιους κανόνες θα επιβάλουν. Ο Κόστα τόνισε πως μέτρα θα επιβληθούν μονάχα όταν «θα είναι αυστηρά απαραίτητα».

Η Πορτογαλία έχει το 86% του πληθυσμού της πλήρως εμβολιασμένο κατά της Covid-19. H χώρα της Ιβηρικής έχει λίγο παραπάνω από 10 εκατ. κατοίκους, επομένως οι συγκρίσεις με την Ελλάδα προκαλούν θλίψη, καθώς στη χώρα μας βρίσκεται λίγο πάνω από το 60%…

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας σημείωσε πως η κυβέρνηση είναι απίθανο να επαναφέρει ένα lockdown και ότι τα νέα μέτρα θα στοχεύουν στο να «διαταράξουν τις ζωές των πολιτών όσο λιγότερο γίνεται».

Η χρήση της μάσκας παραμένει υποχρεωτική στις δημόσιες συγκοινωνίες, τα εμπορικά κέντρα και τις μαζικές συναθροίσεις. Το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19 απαιτείται για την είσοδο σε νυχτερινά κέντρα και μεγάλες εκδηλώσεις, όπως και για τα ταξίδια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...