452
Ενα καθεστώς που θα συνδυάζει τη βίζα με περιορισμούς στα κρατικά επιδόματα πρόνοιας φαίνεται ότι σχεδιάζει η πρωθυπουργός της Βρετανίας για την «επόμενη ημέρα» του Άρθρου 50 | REUTERS/Toby Melville

Βρετανία: Αβεβαιότητα για την ελεύθερη μετακίνηση Ευρωπαίων

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2017, 07:09
Ενα καθεστώς που θα συνδυάζει τη βίζα με περιορισμούς στα κρατικά επιδόματα πρόνοιας φαίνεται ότι σχεδιάζει η πρωθυπουργός της Βρετανίας για την «επόμενη ημέρα» του Άρθρου 50
|REUTERS/Toby Melville

Βρετανία: Αβεβαιότητα για την ελεύθερη μετακίνηση Ευρωπαίων

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2017, 07:09

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι επί μήνες δέχεται πιέσεις για να αποκαλύψει τη στρατηγική που θα ακολουθήσει στη μετά-Brexit εποχή και το τελευταίο διάστημα, σταδιακά, δίνει σαφές στίγμα για το πώς θα εξελιχθεί το «διαζύγιο» Βρετανίας – ΕΕ: εντός των κανόνων μεν, με σκληρά μέτρα δε, κάτι που επιβεβαιώνεται από τις περισσότερες βρετανικές εφημερίδες.

Η διαδικασία του Brexit αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του Μαρτίου, ενεργοποιώντας το Αρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, κάτι που θα εκκινήσει μια σειρά διαπραγματεύσεων διάρκειας δύο ετών.

Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι η Μέι προτίθεται να βάλει «φρένο» στην ελεύθερη μετακίνηση Ευρωπαίων προς τη Βρετανία – τουλάχιστον υπό τη μορφή που την γνωρίζουμε έως σήμερα. Ωστόσο κανένα μέτρο δεν πρόκειται να ανακοινωθεί πριν από την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και μέχρι να ξεκαθαριστούν τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των Βρετανών που ζουν σε άλλες χώρες της ΕΕ – αυτή είναι η κυβερνητική θέση μέχρι στιγμής. Υπολογίζεται ότι περίπου 419.000 Βρετανοί ζουν και δουλεύουν στην Ισπανία, περίπου 249.000 στην Ιρλανδία και 171.000 στη Γαλλία.

Η ΕΕ από την πλευρά της πιέζει τη Βρετανία να θέσει σε εφαρμογή το μέτρο με ορίζοντα το 2019, κάτι που θα επιμηκύνει χρονικά τη διαδικασία της εξόδου. Οι βρετανοί βουλευτές ωστόσο ανησυχούν ότι αν περιμένουν έως το τέλος των διαπραγματεύσεων, θα σημειωθεί μεγάλη αύξηση στην έλευση μεταναστών και έτσι πιέζουν να οριστεί η ημερομηνία επίκλησης του Αρθρου 50 ως χρονικό ορόσημο αλλαγής των κανόνων που ισχύουν για την ευρωπαϊκή μετανάστευση.

Το μεγάλο, λοιπόν, ερώτημα είναι τι θα ισχύει για τους Ευρωπαίους που θα φτάσουν στη Βρετανία μετά την ενεργοποίηση του Αρθρου 50, δηλαδή μετά τα μέσα του Μαρτίου. Ο βρετανικός Guardian και η Telegraph αναφέρονται σε ένα καθεστώς που θα συνδυάζει τη βίζα με περιορισμούς στα κρατικά επιδόματα πρόνοιας.

Το αρχικό σχέδιο προβλέπει τη χορήγηση βίζας εργασίας με διάρκεια πέντε ετών για όσους θα εργάζονται στον τομέα της Οικονομίας, χωρίς ωστόσο να έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν επιδόματα κατά την παραμονή τους στη χώρα.

Σχετικά ελαστικά θα είναι τα πράγματα επίσης για τεχνικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστών, εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας, της Κοινωνικής Περίθαλψης και της Γεωργίας.

Είναι ωστόσο σαφές ότι οι νέοι κανονισμοί δεν θα λάβουν χαρακτήρα νόμου νωρίτερα από το 2018. Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Αμπερ Ραντ, με δηλώσεις της την περασμένη Κυριακή, τόνισε ότι «ναι μεν το Brexit θα αλλάξει σημαντικά στην ελεύθερη μετακίνηση όπως την γνωρίζαμε έως σήμερα», σημείωσε ωστόσο ότι ο αριθμός των μεταναστών «δεν θα μειωθεί ξαφνικά».

Στο ίδιο κλίμα και οι δηλώσεις του υπουργού Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις, κατά την επίσκεψή του στην Εσθονία την περασμένη εβδομάδα. Εκεί υπογράμμισε ότι θα χρειαστούν πολλά χρόνια μέχρι η Βρετανία να καλύψει τις ανάγκες της σε εργατικό δυναμικό αποκλειστικά από βρετανούς εργαζομένους, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να δέχεται για αρκετό καιρό μετά το Brexit ανειδίκευτους εργάτες από την Ευρώπη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...