343
Η Σίτι Αϊσία (αριστερά) και η Ντοάν Τι Χουόνγκ σε φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία της Μαλαισίας | REUTERS

Δολοφονία Κιμ Γιονγκ Ναμ: Αντιμέτωπες με θανατική ποινή οι δύο ύποπτες

Protagon Team Protagon Team 28 Φεβρουαρίου 2017, 14:37
Η Σίτι Αϊσία (αριστερά) και η Ντοάν Τι Χουόνγκ σε φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία της Μαλαισίας | REUTERS

Δολοφονία Κιμ Γιονγκ Ναμ: Αντιμέτωπες με θανατική ποινή οι δύο ύποπτες

Protagon Team Protagon Team 28 Φεβρουαρίου 2017, 14:37

Το μυστήριο με τη δολοφονία του Κιμ Γιονγκ Ναμ, του ετεροθαλή αδελφού του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, φαίνεται ότι σταδιακά οδηγείται προς τη λύση του.

Οι αρχές της Μαλαισίας αναμένεται αύριο, Τετάρτη, να απαγγείλουν κατηγορίες για ανθρωποκτονία σε δύο γυναίκες που έχουν συλληφθεί και, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα γνωστά στοιχεία, διέπραξαν τη δολοφονία.

Πρόκειται για τη βιετναμέζα Ντοάν Τι Χουόνγκ και την ινδονήσια Σίτι Αϊσία, που συνελήφθησαν λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία και, κατά τα όσα δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας της χώρας, Μοχάμεντ Απαντί, θα βρεθούν αντιμέτωπες με κατηγορίες που προβλέπουν θανατική ποινή, υπό το άρθρο 302 του ποινικού κώδικα της χώρας.

Οι ίδιες, μιλώντας με διπλωματικούς αξιωματούχους των χωρών τους, έχουν δηλώσει πως έπεσαν «θύματα εξαπάτησης». Κατά τους ισχυρισμούς τους, αγνοούσαν πως έπαιρναν μέρος σε απόπειρα δολοφονίας και πίστευαν ότι πρόκειται για τηλεοπτική φάρσα, στην οποία συμμετείχαν για μικρό χρηματικό αντάλλαγμα.

Kim Jong Nam arrives at Beijing airport in Beijing, China, in this photo taken by Kyodo February 11, 2007. Kyodo/via REUTERS
Ο Κιμ Γιονγκ Ναμ στο αεροδρόμιο του Πεκίνου, τον Φεβρουάριο του 2007 (REUTERS)

Κατά την επίσημη εκδοχή της αστυνομίας, οι δύο γυναίκες χρησιμοποίησαν τον νευροτοξικό παράγοντα VX, ο οποίος είναι απαγορευμένος σαν χημικό όπλο μαζικής καταστροφής από τον ΟΗΕ, ψεκάζοντας το πρόσωπο του Κιμ Γιονγ Ναμ, όπως αποτυπώνεται στο βίντεο που κατέγραψε τη δολοφονία του.

https://www.youtube.com/watch?v=fEnBc_ZqSxY

Είναι εντυπωσιακό ότι μεσολάβησαν μόλις είκοσι λεπτά από τη μεταφορά του Κιμ Γιονγκ Ναμ στο νοσοκομείο μέχρι να φύγει από τη ζωή, ενώ μία από τις δύο γυναίκες παρουσίασε εμετό, γεγονός που η αστυνομία υπογράμμισε σαν σύμπτωμα ελαφράς δηλητηρίασής της από το VX.

Η Μαλαισία έχει επισημάνει συνολικά οκτώ πολίτες της Βόρειας Κορέας ως υπόπτους, ενώ αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας εκτιμούν ότι η δολοφονία πραγματοποιήθηκε από βορειοκορεάτες πράκτορες – εκδοχή που στηρίζεται στην έντονη κριτική που ο Κιμ Γιονγ Ναμ ασκούσε κατά καιρούς στο καθεστώς του ετεροθαλούς αδελφού του.

Η αστυνομία της Μαλαισίας έχει επίσης υπό κράτηση έναν άνδρα από τη Βόρεια Κορέα, στον οποίο δεν πρόκειται να απαγγελθούν άμεσα κατηγορίες – τουλάχιστον όχι νωρίτερα από την ερχόμενη Παρασκευή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...