459
Βρετανός αστυνομικός στο σημείο των ερευνών | REUTERS/Vassilis Triandafyllou

Εψαχναν τον Μπεν, βρήκαν αρχαίο νεκροταφείο

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2016, 08:31
Βρετανός αστυνομικός στο σημείο των ερευνών
|REUTERS/Vassilis Triandafyllou

Εψαχναν τον Μπεν, βρήκαν αρχαίο νεκροταφείο

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2016, 08:31

Συνεχίζονται την Παρασκευή κανονικά οι έρευνες των βρετανών ερευνητών στο χωράφι που βρέθηκαν, το μεσημέρι της Πέμπτης, αρχαίοι ρωμαϊκοί τάφοι 2.000 ετών καθώς δόθηκε, σύμφωνα με το βρετανικό κλιμάκιο που βρίσκεται στην Κω, η απαραίτητη άδεια για να προχωρήσουν οι ανασκαφές στο σημείο.

Ετσι, όλα ξεκινούν πάλι από την αρχή, έπειτα από μια αναπάντεχη τροπή. Μια γκραν γκινιόλ τροπή. Σε μια μακάβρια ιστορία. Καθώς συνεχίζονταν για τέταρτη μέρα – και πλέον μπήκαμε στην πέμπτη – οι έρευνες στην Κω για ίχνη του μικρού Μπεν Νίνταμ, ο οποίος είχε εξαφανιστεί προ 25ετίας στο νησί, οι ερευνητές βρέθηκαν ενώπιον ενός αρχαίου νεκροταφείου.

Συγκεκριμένα εντοπίστηκαν πέντε τάφοι της ρωμαϊκής περιόδου, πράγμα που δυσκολεύει σημαντικά τις έρευνες γιατί τώρα θα πρέπει να ζητηθεί ειδική άδεια από το κράτος και την Αρχαιολογική Υπηρεσία για να συνεχιστούν οι έρευνες για τον Μπεν.

Την Παρασκευή οι έρευνες διακόπηκαν προσωρινά, ύστερα από απαίτηση του ιδιοκτήτη του οικοπέδου όπου διεξάγονται, λόγω της ανακάλυψης των τάφων. Ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου προσέφυγε την ίδια ημέρα στις δικαστικές αρχές της Κω.

Οπως εξηγούσε ο επικεφαλής των ερευνών Τζον Κάζινς: «Στοιχεία από τη δουλειά που κάναμε τόσα χρόνια μας οδήγησαν σε αυτό το σημείο. Ενημερώσαμε την οικογένεια. Ενημερώσαμε την Αρχαιολογική Υπηρεσία στην Κω και μας είπαν να σταματήσουμε το σκάψιμο».

Οι βρετανοί ερευνητές υποστηρίζουν ωστόσο ότι η έρευνα για τον Μπεν μπορεί να συνεχιστεί σε άλλο σημείο του οικοπέδου, μακριά από τους τάφους. Είναι διατεθειμένοι να παραμείνουν στο νησί για όσο διάστημα απαιτηθεί για τις έρευνες.

«Σίγουρα υπάρχει περισσότερη δουλειά που πρέπει να γίνει στο σημείο αυτό, όμως δεν θα πρέπει να αποτελέσει λόγο για να καθυστερήσει η δουλειά μας σε άλλα σημεία του οικοπέδου», πρόσθεσε.

Οι αρχαιολόγοι μπορούν να δώσουν ακόμη απάντηση για το αν το έδαφος στο συγκεκριμένο βάθος έχει διαταραχτεί την περίοδο που χάθηκε ο Μπεν ή αν έχει μείνει ανέπαφο.

Μία λεπτομέρεια με σημασία είναι μια συκιά που βρίσκεται στο οικόπεδο. Υπάρχουν φωτογραφίες που είχαν δημοσιεύσει βρετανικές εφημερίδες δέκα ημέρες μετά την είδηση της εξαφάνισης. Σε αυτές το τοπίο στις φωτογραφίες είναι γυμνό, μόνο με κάποιους θάμνους. Αυτό σημαίνει ότι η συκιά ίσως φυτεύτηκε αφότου εξαφανίστηκε το παιδί.

Από τη Δευτέρα που έχουν αρχίσει οι έρευνες έχουν εντοπιστεί μερικά οστά, που διαπιστώθηκε ότι ανήκουν σε ζώα, ένα κομμάτι ύφασμα που «μπορεί να έχει κάποιο ενδιαφέρον» και θα χρειαστεί να εξεταστεί σε εργαστήρια, όπως και ενδείξεις αποσύνθεσης στο χώμα, δείγμα του οποίου στάλθηκε σε ειδικό εργαστήριο στο Αμπερντίν της Σκωτίας.

Ο Μπεν Μίνταμ εξαφανίστηκε σε ηλικία 21 μηνών στις 24 Ιουλίου 1991 ενώ έπαιζε στο σπίτι των παππούδων του στην Κω. Κανένα ίχνος του μικρού δεν βρέθηκε έκτοτε ή κάποια πληροφορία για την τύχη του.

Πρόσφατα ήρθε στο φως μαρτυρία ότι ο Μπεν πιθανόν καταπλακώθηκε από εκσκαφέα στο οικόπεδο όπου γίνονται σήμερα οι έρευνες. Ο χειριστής του μηχανήματος πέθανε πέρυσι ενώ η οικογένειά του αρνείται ότι ευθύνεται για τον θάνατο του μικρού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...