741
Πλατιά χαμόγελα Φώφης Γεννηματά - Θανάση Θεοχαρόπουλου κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για την Παιδεία. Προφανώς όχι για την Κεντροαριστερά... | Menelaos Myrillas / SOOC

Τα γκάλοπ «παγώνουν» τα χαμόγελα της Κεντροαριστεράς

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 30 Σεπτεμβρίου 2016, 07:30
Πλατιά χαμόγελα Φώφης Γεννηματά - Θανάση Θεοχαρόπουλου κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για την Παιδεία. Προφανώς όχι για την Κεντροαριστερά...
|Menelaos Myrillas / SOOC

Τα γκάλοπ «παγώνουν» τα χαμόγελα της Κεντροαριστεράς

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 30 Σεπτεμβρίου 2016, 07:30

Καθώς ολοκληρώνεται ένας κύκλος φθινοπωρινών δημοσκοπήσεων, περίπου δέκα από τις αρχές του Σεπτεμβρίου, είναι δυνατόν να γίνουν ασφαλείς  διαπιστώσεις για τον ευρύτερο ενδιάμεσο χώρο και τα κόμματα και σχήματα που κινούνται σ΄αυτόν, δηλαδή για το ΠΑΣΟΚ, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και τις υπόλοιπες κινήσεις .

Σύμφωνα με τα ευρήματα όλων των μετρήσεων το 25-30% των ψηφοφόρων που στο παρελθόν ψήφιζαν, κατά κύριο λόγο, το ΠΑΣΟΚ και μετακινήθηκαν από το 2009 και μετά προς τον ΣΥΡΙΖΑ τώρα δηλώνουν απογοητευμένοι, είναι αποστασιοποιημένοι και προτιμούν την αποχή ή δεν διευκρινίζουν τη στάση που θα κρατήσουν. Οπως γίνεται αντιληπτό πρόκειται για μια σημαντική δεξαμενή ψηφοφόρων από την οποία προσδοκούν να κερδίσουν όσο γίνεται περισσότερο τόσο η ΝΔ, με τη διεύρυνση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς το Κέντρο, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ με τα ανοίγματα προς προσωπικότητες της Κεντροαριστεράς που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας .

Ταυτόχρονα, όλες σχεδόν οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη να παραμένει στάσιμη στο εκλογικό ποσοστό του περασμένου Σεπτεμβρίου, στην εκλογική ζώνη του 6-7%, το Ποτάμι να μην μπαίνει στη Βουλή και να συγκεντρώνει στις καλύτερες προϋποθέσεις 2,5% ενώ δεν ανιχνεύεται καθόλου το Κίνημα Δημοκρατών και Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ), του Γιώργου Παπανδρέου.

Επίσης από τις διαρκείς διαρροές του ΣΥΡΙΖΑ ζήτημα είναι να οδεύουν είτε προς το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ είτε προς το Ποτάμι μόλις το 2% αυτών που φεύγουν από το κυβερνών κόμμα .

Πώς απαντούν λοιπόν τα κόμματα, οι κινήσεις και οι διάφορες προσωπικότητες του ενδιάμεσου χώρου σ΄ αυτήν την πραγματικότητα; Οχι πάντως με κοινή δράση και συνεργασία, όπως θα ανέμεναν οι περισσότεροι μετά την αποτυχία συνεννόησης της Φώφης Γεννηματά με τον Σταύρο Θεοδωράκη. Ως εκ τούτου μειώθηκε αισθητά και η προσδοκώμενη δυναμική για τη συγκρότηση ενός ενιαίου κομματικού φορέα.

Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη τα όσα δείχνουν οι δημοσκοπήσεις έχουν δύο προσεγγίσεις. Η μία από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ με βασική εκτίμηση ότι πρέπει να γίνουν πιο σαφείς οι διαχωριστικές γραμμές από πολιτικές λιτότητας και κατ΄ επέκταση ένα σαφές μέτωπο με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα θα πρέπει να επισημαίνονται τα διαχρονικά επιτεύγματα του ΠΑΣΟΚ για το κοινωνικό κράτος. Στόχος να προσεγγίσουν τα μικρομεσαία κοινωνικά στρώματα που έχουν εγκλωβιστεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Στη γραμμή αυτή ήταν και η ομιλία της Φώφης Γεννηματά στη πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή.

Ωστόσο τα μικρομεσαία στρώματα, όπως φαίνεται από τις μετρήσεις, δηλώνουν προτίμηση εκτός του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και σε άλλα κόμματα και κινήσεις, όπως η Πλεύση Ελευθερίας της κυρίας Κωνσταντοπούλου ή η ΛΑΕ ακόμη και το ΚΚΕ.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης έπειτα από τη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ. Μάλλον ψάχνει στην τσάντα του τη... λύση για την Κεντροαριστερά (Alexandros Michailidis / SOOC)
Ο Σταύρος Θεοδωράκης έπειτα από τη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ. Μάλλον ψάχνει στην τσάντα του τη… λύση για την Κεντροαριστερά (Alexandros Michailidis / SOOC)

Την δεύτερη ανάγνωση των δημοσκοπήσεων την εκφράζουν στελέχη της ΔΗΜΑΡ και των Κινήσεων Πολιτών. Θεωρούν ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα πρέπει να δείχνει ότι χαρακτηριστικά «λιγότερου ΠΑΣΟΚ και περισσότερο ενιαίου κόμματος». Συζητούν την προοπτική ιδρυτικού συνεδρίου την Ανοιξη με ανοιχτή πρόσκληση σε όλες τις δυνάμεις του χώρου. Κατ’ αυτή την ανάγνωση ο λόγος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης πρέπει να είναι πιο μεταρρυθμιστικός κι εκσυγχρονιστικός και να απευθύνεται όχι μόνο στους παλιούς  ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να γίνουν σαφή ανοίγματα στα μεσαία στρώματα που θέλουν προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και εκσυγχρονισμό σε πολλούς τομείς, που συνεχώς υποβαθμίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι  προφανές ότι πρέπει να καλυφθεί το κενό στο Κέντρο», υποστηρίζεται.

Από την άλλη πλευρά στο Ποτάμι μολονότι οι δημοσκοπήσεις είναι αρνητικές επιθυμούν να ενταθεί ο διάλογος με μεταρρυθμιστικές δυνάμεις και προσωπικότητες για τη συγκρότηση εκσυγχρονιστικού φορέα. Κάτι σαν «Ποτάμι plus», όπως επικράτησε να λέγεται στην πολιτική αργκό. Μόνο που οι Αννα Διαμαντοπούλου, Γιώργος Φλωρίδης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Γιάννης Ραγκούσης κ.α. που φέρονται να συνομιλούν με τη Σεβαστουπόλεως είναι επιφυλακτικοί, καθώς όπως ειπώθηκε «το “Ποτάμι plus” δεν έγινε πέρσι που ήταν στα πάνω του, θα γίνει τώρα με τις δημοσκοπήσεις αρνητικές;».

Πάντως ο Σταύρος Θεοδωράκης πρόκειται να επιμείνει στην κριτική προς τον ΣΥΡΙΖΑ κυρίως αλλά και τη ΝΔ, με στόχο να καταδείξει την έλλειψη τολμηρών μεταρρυθμίσεων αλλά και για να συγκρατήσει ενδεχόμενες «φυγόκεντρες» τάσεις του Σπύρου Λυκούδη και των Μεταρρυθμιστών που μιλούν για νέο φορέα της Κεντροαριστεράς.

Ωστόσο τα δημοσκοπικά ευρήματα παραμένουν καταλυτικά. Απαιτούν κάλυψη  του εμφανούς ενδιάμεσου χώρου, ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, και ως προσφορότερος τρόπος δεν είναι άλλος από την σύμπραξη όλων σε ενιαίο πολιτικό φορέα. Πώς θα γίνει και ποια χαρακτηριστικά θα έχει πρέπει να αποφασιστεί από τις ηγεσίες του χώρου. Αυτές θα πάρουν την ευθύνη   για να γίνει ή όχι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...