539
| ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Αρση του lockdown: Πότε, πώς και… ποιος

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2020, 07:30

Αρση του lockdown: Πότε, πώς και… ποιος

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2020, 07:30

Αν μπορούσε να βάλει κανείς έναν τίτλο στην εβδομάδα που διερχόμαστε, θα ήταν η εβδομάδα της προσδοκίας. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση περιμένει να… σταθεροποιηθεί η περίφημη επιδημιολογική καμπύλη, για να αρχίσει τις επόμενες μέρες να πέφτει (ήδη τα κρούσματα έδειξαν τη Δευτέρα να μειώνονται). Και παράλληλα να πέσουν ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία, οι διασωληνώσεις, αλλά και οι θάνατοι, προκειμένου να μειωθεί η πίεση στο σύστημα Υγείας. Προσώρας δεν είμαστε εκεί, αλλά μπορεί να είμαστε τις επόμενες μέρες και πιο σίγουρα από την επόμενη εβδομάδα.

Αυτή τη στιγμή, στο Μαξίμου βλέπουν ορισμένα ενθαρρυντικά σημάδια. Αυτό, grosso modo, ήταν και το πνεύμα της επιδημιολογικής παρουσίασης που έκανε στην τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας για τον κορονοϊό ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος. Το τοπίο, βεβαίως, δεν είναι ευχάριστο, αν και είναι ίσως θετικό ότι ο αριθμός των θανάτων έγινε χθες ξανά διψήφιος. Στην κυβέρνηση, πάντως, έχουν προετοιμαστεί για δύσκολες μέρες ως προς την αποτύπωση στο σύστημα Υγείας, αλλά και στους θανάτους. Ήδη, βεβαίως, γίνονται οι πρώτες σκέψεις για το άνοιγμα.

Η χαλάρωση των περιορισμών την 30ή Νοεμβρίου είναι εκτός συζήτησης. Μένει να φανεί με ποιον τρόπο αυτό θα ανακοινωθεί. Ίσως γίνει την Παρασκευή από τον Νίκο Χαρδαλιά, ενώ δεν αποκλείεται με κάποιον τρόπο να μπει στην εικόνα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να δώσει ορατότητα στους πολίτες για τα επόμενα βήματα, από εδώ και πέρα. Κάποιοι έλεγαν ότι ίσως αυτό γίνει με ένα νέο τηλεοπτικό μήνυμα προς το τέλος της εβδομάδας, αν και εκτιμάται ότι μπορεί να είναι αρκετή και η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο της ερχόμενης εβδομάδας. Σε κάθε περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περιγράψει, όταν φτάσει η ώρα, στους πολίτες πώς θα μοιάζει το χρονοδιάγραμμα του ανοίγματος, το οποίο θα είναι και εξαιρετικά προσεκτικό.

Οι δύο ημερομηνίες στο τραπέζι είναι 7 και 14 Δεκεμβρίου. Ιδανικά, στο Μαξίμου θα προτιμούσαν μια δειλή εκκίνηση της άρσης περιορισμών στις 7 του μήνα, αρχής γενομένης από τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία. Τις επόμενες μέρες, σημειωτέον, θα τρέξει ένα πρόγραμμα στοχευμένου testing στον πληθυσμό, στο οποίο θα συμπεριληφθούν και παιδιά όλων των σχολικών βαθμίδων. Με βάση την κεντρική προσέγγιση, τα σχολεία ίσως ανοίξουν «σπαστά», δηλαδή τα Γυμνάσια και τα Λύκεια μπορεί να έπονται μερικές ημέρες των Δημοτικών, λόγω της μεγαλύτερης «κινητικότητας» των μεγαλύτερων παιδιών.

Οσο για το λιανεμπόριο, θα γίνει προσπάθεια να ξεκινήσει με τα καταστήματα εποχικών ειδών, ενώ αμέσως μετά, στο καλό σενάριο στις 14/12, θα μπορούσε να ξεκινήσει η επαναλειτουργία των καταστημάτων λιανικής. Τα εμπορικά κέντρα ίσως και να μπορούν να εξυπηρετούν από τότε με την υπηρεσία click away και, στη συνέχεια, να ανοίξουν κανονικά.

Ο μεγάλος άγνωστος, πάντως, παραμένει η εστίαση. Το Σάββατο έγινε σύσκεψη επί του θέματος, όπου αποτυπώθηκαν οι δυσκολίες, αλλά γίνεται προσπάθειες να αντληθούν και καλές πρακτικές από το εξωτερικό για μια περιορισμένη επαναλειτουργία, έστω και τις μέρες των γιορτών. Βασική ιδέα είναι να μην υπάρχει μουσική, πιθανή είναι η χρήση μάσκας και στο τραπέζι, ενώ θα υπάρχει αυστηρό ωράριο στα μαγαζιά. Και, στη συνέχεια, μπορεί να ακολουθεί εκ νέου απαγόρευση της κυκλοφορίας –όχι από τις 21:00–, ενώ «κομμένες» θα είναι οι μετακινήσεις εκτός νομού.

Όλα τα παραπάνω, βεβαίως, αποτελούν σενάρια επί χάρτου. Και αυτό γιατί στο Μαξίμου περιμένουν τα δεδομένα αυτής της εβδομάδας για να πάρουν ορισμένες αποφάσεις ως προς το «πότε» και το «πώς» του χάρτη εξόδου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...