309
Ο Αϊβ (δεξιά) με τον επικεφαλής της Apple Τιμ Κουκ σε παρουσίαση της εταιρείας στις 3 Ιουνίου | REUTERS/Mason Trinca

Αποχωρεί από την Apple ο Τζόναθαν Αϊβ, ο «πατέρας» του iPhone

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2019, 08:55
Ο Αϊβ (δεξιά) με τον επικεφαλής της Apple Τιμ Κουκ σε παρουσίαση της εταιρείας στις 3 Ιουνίου
|REUTERS/Mason Trinca

Αποχωρεί από την Apple ο Τζόναθαν Αϊβ, ο «πατέρας» του iPhone

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2019, 08:55

Ο άνθρωπος που ταύτισε το όνομά του με τον ιδιαίτερο σχεδιασμό των προϊόντων της Apple εδώ και 23 χρόνια, ο Βρετανός Τζόναθαν Αϊβ, αποχωρεί από την εταιρεία μέσα στο έτος για να εργαστεί με τη δική του ομάδα.

Η νέα του εταιρεία θα ονομάζεται LoveFrom και ήδη έχει τον πρώτο πελάτη της, την Apple. Πληροφορίες την φέρουν να επικεντρώνεται σε «φορετές» (wearble) συσκευές

Ο Αϊβ είχε σχεδιάσει μεταξύ άλλων τον υπολογιστή iMac, το iPod, το iPhone και το iPad, προϊόντα που έφεραν την Apple στην πρωτοπορία των εταιρειών τεχνολογίας.

Οι απλές γραμμές σε συνδυασμό με την λειτουργικότητα είχαν απήχηση στους καταναλωτές ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που τις επαίνεσαν αλλά και τις μιμήθηκαν. Η έμπνευση του Αϊβ ήταν οι λιτές και πρωτοποριακές γερμανικές καταναλωτικές συσκευές που εμφανίστηκαν μετά τον πόλεμο, ιδίως αυτές που σχεδίασε ο Ντίτερ Ραμς.

Αριστερά, τρανζιστοράκι που σχεδίασε ο Ντίτερ Ραμς για τη Braun το 1958 και δεξιά το πρώτο iPod σε σχέδιο του Αϊβ που εμφανίστηκε το 2001

To BBC σημειώνει ότι η αποχώρηση του Αϊβ έρχεται σε μια περίοδο γενικότερων αλλαγών για την Apple. Τον Απρίλιο αποχώρησε η επικεφαλής λιανικών πωλήσεων, ενώ οι επενδυτές εμφανίζονται ανήσυχοι για την πτώση των πωλήσεων των iPhone, αλλά και για την «κούραση» της εταιρείας που έχει πολλά χρόνια να παρουσιάσει κάτι πραγματικά καινοτόμο.

Ο Αϊβ έγινε επικεφαλής του δημιουργικού γραφείου της Apple το 1996, σε μια δύσκολη περίοδο για την εταιρεία. Δύο χρόνια αργότερα παρουσίασε τον iMac, ένα μονοκόμματο υπολογιστή σε χαρούμενα χρώματα. Ηταν αρχή για την αναγέννηση της Apple δια χειρός Στιβ Τζομπς.

Το 2001 το iPod άλλαξε δραματικά τη σχέση των καταναλωτών με τη μουσική καθώς, παρά το ότι δεν ήταν η πρώτη φορητή συσκευή MP3, ήταν η πιο απλή στη χρήση. Καινοτόμο, αν όχι επαναστατικό, ήταν και το iPhone το 2007, ένα από τα πρώτα έξυπνα κινητά με οθόνη αφής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...