595
Εγκαταστάσεις στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου στο Φρίπορτ του Τέξας | REUTERS/Adrees Latif/File Photo

Αποκλιμάκωση της τιμής του πετρελαίου – έπεσε κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2022, 16:19
Εγκαταστάσεις στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου στο Φρίπορτ του Τέξας
|REUTERS/Adrees Latif/File Photo

Αποκλιμάκωση της τιμής του πετρελαίου – έπεσε κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2022, 16:19

To φράγμα των 100 δολαρίων το βαρέλι έσπασε προς τα κάτω η τιμή του πετρελαίου τη Δευτέρα, καθώς οι αγορές διάβασαν στα σχεδία για απελευθέρωση όγκων-ρεκόρ αργού και προϊόντων πετρελαίου από στρατηγικά αποθέματα, αλλά και στις ειδήσεις για τα lockdowns λόγω επανεμφάνισης της Covid-19 στην Κίνα, μια άμβλυνση των διαφορών μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, η τιμή του μπρεντ υποχώρησε στα 98,58 δολάρια το βαρέλι καταγράφοντας πτώση 4,2%, ενώ το αμερικανικό αργό υποχωρούσε κατά 3,49% στα 94,81 δολάρια το βαρέλι.

«Η απελευθέρωση στρατηγικών κρατικών αποθεμάτων πετρελαίου θα μειώσει κάπως τη στενότητα της αγοράς τους επόμενους μήνες, μειώνοντας την ανάγκη για άνοδο των τιμών του πετρελαίου για να ανταποκριθούν στη μειωμένη ζήτηση», δήλωσε ο αναλυτής της UBS Τζιοβάνι Σταούνοβο.

Τα κράτη-μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας έχουν ανακοινώσει ότι θα προχωρήσουν στην απελευθέρωση 60 εκατ. βαρελιών για το επόμενο διάστημα, με τις ΗΠΑ να έχουν από την πλευρά τους ανακοινώσει απελευθέρωση 180 εκατ. βαρελιών από τα στρατηγικά αποθέματα.

Οι κινήσεις αποσκοπούν στην αντιστάθμιση του ελλείμματος σε ρωσικό αργό και την έκρηξη των τιμών, αφού η Μόσχα επλήγη με βαριές κυρώσεις λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η απελευθέρωση των όγκων Στρατηγικού Αποθέματος Πετρελαίου (SPR) ισούται με 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα (bpd) και είναι αρκετή για να αντισταθμίσει το έλλειμμα 1 εκατομμυρίου bpd ρωσικού εφοδιασμού πετρελαίου, δήλωσαν αναλυτές της JP Morgan.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει τις εισηγήσεις για ένα πιθανό εμπάργκο πετρελαίου της ΕΕ στη Ρωσία, όπως δήλωσαν τη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ιρλανδίας, της Λιθουανίας και της Ολλανδίας. Αναλυτές εκτιμούν ότι ένα τέτοιο βήμα είναι δύσκολο να γίνει, καθώς δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία μεταξύ των «27» για την απαγόρευση εισαγωγών του ρωσικού αργού.

Από την άλλη, η αγορά παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Κίνα, όπου οι αρχές κράτησαν τη Σαγκάη, μια πόλη 26 εκατομμυρίων κατοίκων, κλειστή στο πλαίσιο της πολιτικής της «μηδενικής ανοχής» για την Covid-19. Τη Δευτέρα έγινε γνωστό ότι η Σαγκάη θα αρχίσει να χαλαρώνει το lockdown σε ορισμένες περιοχές, ωστόσο και πάλι οι φόβοι ότι η Κίνα θα επιστρέψει σε αυστηρά περιοριστικά μέτρα αρκούν για μια αποκλιμάκωση της ζήτησης για πετρέλαιο.

«Οι φόβοι αυξάνονται τώρα ότι εάν το κύμα Ομικρον της Κίνας εξαπλωθεί σε άλλες πόλεις, η πολιτική της για μηδενικά κρούσματα θα φέρει μαζικά εκτεταμένα lockdowns που επηρεάζουν αρνητικά τόσο τη βιομηχανική παραγωγή όσο και την εγχώρια κατανάλωση», παρατήρησε ο Τζέφρι Χόλεϊ, ανώτερος αναλυτής αγοράς του OANDA.

Ο αναλυτής της UBS είπε ότι η ζήτηση για πετρέλαιο θα επηρεαστεί στην Κίνα –τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο– από τους περιορισμούς κινητικότητας λόγω πανδημίας.

Η ζήτηση καυσίμων στην Ινδία, τον τρίτο μεγαλύτερο εισαγωγέα και καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο, αυξήθηκε σε υψηλό τριετίας τον Μάρτιο, με τις πωλήσεις βενζίνης να σημειώνουν ρεκόρ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε προγραμματίσει διαδικτυακή συνάντηση με τον ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι τη Δευτέρα, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλουν να δουν αύξηση στις ρωσικές εισαγωγές καυσίμων από την Ινδία.

Πτώση και για το φυσικό αέριο

Πτωτικά κινούνταν τη Δευτέρα και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, υποχωρώντας κατά 2,774% στα 101 ευρώ η μεγαβατώρα.

Αντιθέτως, ο χρυσός ενισχυόταν 0,48% στα 1.955 δολάρια η ουγγιά, το ασήμι ανεβαίνει 1,49% στα 25,192 δολάρια η ουγγιά, ενώ αντίθετα ο χαλκός χάνει 0,40% στα 4,7065 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχυόταν 0,31% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0909 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική στερλίνα, το αμερικανικό νόμισμα κινείτο ανοδικά 0,07% στο 1,3039 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία με τη σειρά της ενισχυόταν 0,27% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8367 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...