344
Μικροί και μεγάλοι Ουκρανοί διασκεδάζουν με σόου δελφινιών στην Οδησσό | REUTERS/Ueslei Marcelino

Οδησσός: Oταν τα δελφίνια «χορεύουν», τα προσφυγόπουλα ξεχνούν (για λίγο) τη φρίκη του πολέμου

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2022, 15:21
Μικροί και μεγάλοι Ουκρανοί διασκεδάζουν με σόου δελφινιών στην Οδησσό
|REUTERS/Ueslei Marcelino

Οδησσός: Oταν τα δελφίνια «χορεύουν», τα προσφυγόπουλα ξεχνούν (για λίγο) τη φρίκη του πολέμου

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2022, 15:21

Το ξενοδοχείο «Nemo» στην Οδησσό άνοιξε τις πόρτες του και τους προσέφερε, εκτός από δωρεάν διαμονή, και κάτι άλλο που –ίσως για λίγο– ήταν ακόμη πιο σημαντικό: Χαρά, ανεμελιά και ομορφιά.

Το δελφινάριο, που λειτουργεί στο ξενοδοχείο, γέμισε από χαρούμενα πρόσωπα μικρών και μεγάλων Ουκρανών, που φαίνεται να ξέχασαν προσωρινά τους βομβαρδισμούς στη Χερσώνα από τις ρωσικές δυνάμεις.

Το περασμένο Σάββατο και για μια ώρα περίπου, οι πρόσφυγες απόλαυσαν ένα φαντασμαγορικό θέαμα με δελφίνια που επιδίδονταν σε νούμερα, υπό τις οδηγίες του εκπαιδευτή τους.

«Μου άρεσαν όλα τόσο πολύ! Ονειρευόμαστε να δούμε ένα σόου με δελφίνια για πολύ καιρό. Είναι τόσο έντονα συναισθήματα!», λέει η 35χρονη Ιρίνα Μπορίσεβιτς, η οποία εγκατέλειψε τη Χερσώνα με τα δύο μικρά παιδιά της, ηλικίας πέντε και τριών ετών.

«Είναι κρίμα να συμβαίνει αυτό, υπό τέτοιες συνθήκες», συμπλήρωσε.

«Τα δελφίνια είναι πολύ θετικά, δεν τα ενδιαφέρει ο πόλεμος», είπε ο διευθυντής του ξενοδοχείου, Βιατσεσλάβ Λουτούσκο.

Η Ιρίνα Μπορίσεβιτς απολαμβάνει με τον πεντάχρονο γιο της, Ιβάν, τον χορό των δελφινιών (REUTERS/Ueslei Marcelino)

Η Ιρίνα, ο σύζυγος της οποίας είναι ναυτικός και λείπει τρεις μήνες, λέει ότι χρειάστηκε 12 ώρες για να οδηγήσει από την Χερσώνα μέχρι την Οδησσό, μια διαδρομή που συνήθως χρειάζεται 3 ώρες, αλλά διήρκεσε πολύ περισσότερο, εξαιτίας των μπλόκων και των ρωσικών σημείων ελέγχου που συνάντησε καθ’ οδόν.

«Ήταν τρομακτικό να περνάς από ρωσικά σημεία ελέγχου οδηγώντας, γιατί σου ελέγχουν τα έγγραφα, τα τηλέφωνα, όλα τα πράγματα… Μπορούν να πάρουν ό,τι θέλουν από κάποιον», περιγράφει.

Ο 5χρονος γιος της, Ιβάν, πάντως, ήταν περισσότερο επικεντρωμένος στα δελφίνια. «Μου άρεσε πώς πηδούσαν στον αέρα και άγγιζαν τις μπάλες», λέει το μικρό παιδί.

Οι πρόσφυγες από την Χερσώνα διέμειναν για μερικές νύχτες στην Οδησσό, προτού συνεχίσουν το ταξίδι τους αναζητώντας ένα ασφαλέστερο μέρος.

Η Οδησσός εξακολουθεί να απειλείται από τις ρωσικές δυνάμεις και το δελφινάριο βρίσκεται σε απόσταση μόλις πέντε χιλιομέτρων από ένα διυλιστήριο, το οποίο βομβάρδισαν οι ρωσικές δυνάμεις στις 3 Απριλίου.

Η Χερσώνα καταλήφθηκε από τον ρωσικό στρατό στις 3 Μαρτίου και ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένως προειδοποιήσει ότι έχουν αρχίσει να εξαντλούνται τα τρόφιμα και οι ιατρικές προμήθειες.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...