420
Ο Ρόλαντ Κόνερ περικυκλωμένος, όχι πια από αστυφύλακες, αλλά από δημοσιογράφους | REUTERS/Shannon Stapleton

Από χρήστης… μαγαζάτορας μαριχουάνας

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2023, 19:59
Ο Ρόλαντ Κόνερ περικυκλωμένος, όχι πια από αστυφύλακες, αλλά από δημοσιογράφους
|REUTERS/Shannon Stapleton

Από χρήστης… μαγαζάτορας μαριχουάνας

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2023, 19:59

Στην εφηβεία του, τη δεκαετία του ’90, κάπνιζε μαριχουάνα, δηλαδή το αμερικανικό «χόρτο», τον ανθό της ινδικής κάνναβης, και το πλήρωσε: πιάστηκε από τους «μπλε» της Νέας Υόρκης για τα περαιτέρω. Ο νεαρός Ρόλαντ Κόνερ δικάστηκε και καταδικάστηκε για κατοχή μαριχουάνας, αλλά την έβγαλε σχετικά ανώδυνα, εκτός φυλακής, με αναγκαστική παροχή κοινωφελών υπηρεσιών.

Τώρα που πενηντάρισε, η πώληση της μαριχουάνας αποποινικοποιήθηκε στο Μεγάλο Μήλο όσον αφορά τα ειδικά καταστήματα. Ετσι, ο Δήμος της Νέας Υόρκης αποζημίωσε τον Κόνερ παραχωρώντας του άδεια λειτουργίας ενός τέτοιου καταστήματος. Αν και τα ρεπορτάζ από τις ΗΠΑ δεν αναφέρθηκαν στην τωρινή εργασία του Κόνερ, σημείωσαν ότι πανευτυχής απεδέχθη το δώρο του δημάρχου, που θέλει να δώσει «δεύτερη ευκαιρία» στους καταδικασθέντες για χρήση ναρκωτικών. Αν είχε κάποια δουλειά ο Κόνερ, δηλαδή, την παράτησε μόλις πήρε την άδεια.

Το μαγαζί βρίσκεται στο Γκρίνουιτς Βίλατζ, γειτονιά συνδεδεμένη με την αρτίστικη ζωή της αμερικανικής μητρόπολης από τη δεκαετία του ’60, και ονομάζεται «Smacked». Τα εγκαίνιά του τα έκανε ο Κόνερ την περασμένη Τρίτη και χάλασε ο κόσμος από προσέλευση – κυρίως από τα media. Αυτό είναι το δεύτερο κατάστημα του είδους που πλέον λειτουργεί στη Νέα Υόρκη, αλλά το πρώτο που το «αφεντικό» του είναι πρώην χρήστης.

«Νιώθω σαν αρουραίος δίπλα στο τυρί» είπε ο Κόνορ στους δημοσιογράφους. «Είμαι ενθουσιασμένος με την ιδέα να γίνω μέρος της Ιστορίας. Δεδομένης της εμπειρίας μου με το είδος, δεν πίστευα ποτέ ότι θα άνοιγα τέτοιο μαγαζί». Και τι μαγαζί! Μεγάλο, διώροφο, αν και στριμωγμένο ανάμεσα σε ένα χαρτοπωλείο και ένα ινδικό εστιατόριο. Τα ράφια του είναι γεμάτα «καλούδια». Αλλά σερβίρει και αφεψήματα. Οι τοίχοι του, ποπ αρτ. Τα έπιπλά του, ποπ επίσης.

Ο Κόνερ στήθηκε απέναντι στους φακούς με την ειλικρίνεια που εκφράζουν οι δηλώσεις του. Η γυναίκα του και ο γιος του, δίπλα του, πανηγύριζαν. Από πολιτικής απόψεως, το σχέδιο είναι ο περιορισμός του συμμοριτισμού που σχετίζεται με τη διακίνηση ναρκωτικών, αλλά και η πάταξη των φυλετικών διακρίσεων, όπως έγραψαν τα διεθνή Μέσα – άλλωστε ο Κόνερ είναι μαύρος. Τους επομένους μήνες θα λειτουργήσουν άλλα 20 τέτοια μαγαζιά εκεί, μάλιστα «εκατοντάδες άνθρωποι περιμένουν να λάβουν άδεια λειτουργίας» και να γίνουν και αυτοί μαγαζάτορες.

Υπάρχουν όμως και «λαθραία» μαγαζάκια, τα οποία στοχοποιούν οι συμμορίτες. Είναι περισσότερα από 1.000, κατά τα ρεπορτάζ, και απασχολούν συχνότατα την Αστυνομία. Το 2022 έγιναν 600 ληστείες σε αυτά τα μέρη, δύο την ημέρα κατά μέσον όρο. Ο δήμαρχος ευελπιστεί ότι τα νόμιμα μαγαζιά πώλησης μαριχουάνας θα βάλουν τέλος στις παράνομες συναλλαγές ναρκωτικών και στον τεράστιο τζίρο της συγκεκριμένης παραοικονομίας. Οι πελάτες των νόμιμων καταστημάτων πρέπει να έχουν συμπληρώσει τα 21 έτη ηλικίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...