376
Στο βάθρο του αγάλματος της Μεγάλης Αικατερίνης, ιδρύτριας της Οδησσού, ανεμίζει πλέον μια ουκρανική σημαία | Viacheslav Onyshchenko/Global Images Ukraine via Getty Images

Οδησσός της UNESCO, αλλά όχι της Μεγάλης Αικατερίνης

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2023, 19:24
Στο βάθρο του αγάλματος της Μεγάλης Αικατερίνης, ιδρύτριας της Οδησσού, ανεμίζει πλέον μια ουκρανική σημαία
|Viacheslav Onyshchenko/Global Images Ukraine via Getty Images

Οδησσός της UNESCO, αλλά όχι της Μεγάλης Αικατερίνης

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2023, 19:24

Τον περασμένο Νοέμβριο, υπακούοντας στο κέλευσμα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι περί «απορωσοποίησης» της πόλης που ίδρυσε η Μεγάλη Αικατερίνη το 1794, οι Ουκρανοί αποκαθήλωσαν το άγαλμα της τσαρίνας, μέγα ιστορικό μνημείο της Οδησσού.

Την περασμένη Τετάρτη ήρθε η επιβράβευσή τους από τον ΟΗΕ, μέσω του πολιτιστικού τμήματός του, της UNESCO: η Οδησσός, μεταξύ άλλων και κοιτίδα της Φιλικής Εταιρείας, προστέθηκε στη λίστα «παγκόσμιας κληρονομιάς».

«Η Οδησσός, μια ελεύθερη πόλη, μια πόλη του κόσμου, ένα θρυλικό λιμάνι που έχει σημαδέψει τον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία και τις τέχνες, τίθεται υπό την ενισχυμένη προστασία της διεθνούς κοινότητας.

»Καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται, η ένταξη ενσωματώνει τη συλλογική μας αποφασιστικότητα να διασφαλίσουμε ότι αυτή η πόλη, η οποία ανέκαθεν αντιμετώπιζε τις παγκόσμιες αναταραχές, θα προστατευτεί από περαιτέρω καταστροφή», έγραψε στο Twitter η γαλλίδα γενική διευθύντρια της UNESCO, Οντρεΐ Αζουλαΐ.

Οπως ήταν λογικό και επόμενο, η απόφαση της UNESCO ενόχλησε τη Ρωσία. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, όπως μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, μίλησε για «τερατώδη άγνοια» της Αζουλαΐ.

Η παρουσίαση της είδησης από τη Repubblica

«Είναι απίστευτος ο αναλφαβητισμός των Δυτικών… Απλώς απίστευτος… Τα ιστορικά μνημεία της Οδησσού κατεδαφίζονται από τις αρχές του Κιέβου, που έχουν κηρύξει ολοκληρωτικό πόλεμο σε ολόκληρη την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας τους. Η μαντάμ Αζουλαΐ έπρεπε, τουλάχιστον, να το γνωρίζει», δήλωσε η Ζαχάροβα.

Ο κόμπος, βέβαια, στο σχοινί είναι η Μεγάλη Αικατερίνη, η ιδρύτρια της πόλης. Η Ουκρανία διαμαρτυρήθηκε προς την UNESCO για την αναφορά της στην τσαρίνα ως ιδρύτριας της Οδησσού. Ακολούθησε η αποκαθήλωση του αγάλματός της από την πλατεία, το οποίο οι αυτοδιοικητικοί της περιοχής θεωρούν «σύμβολο της ρωσικής καταπίεσης». Κατόπιν, η UNESCO απάλειψε κάθε αναφορά στη Μεγάλη Αικατερίνη, κίνηση που θεωρήθηκε «πολιτική» από τη Ρωσία.

Πάντως, η υποψηφιότητα της Οδησσού δεν υπερψηφίστηκε ομοφώνως από το αρμόδιο όργανο της UNESCO. Κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς, στο Παρίσι, μόνο έξι από τις 21 χώρες υπερψήφισαν. Απείχαν 14 χώρες, ενώ η Ρωσία καταψήφισε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...