349
| Murat Cetinmuhurdar/Presidential Palace/Handout via REUTERS

Ο Ερντογάν απειλεί Ελλάδα και Κύπρο: «Να μην κάνουν το λάθος βήμα»

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2018, 11:05

Ο Ερντογάν απειλεί Ελλάδα και Κύπρο: «Να μην κάνουν το λάθος βήμα»

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2018, 11:05

Λίγες ώρες μετά το περιστατικό εμβολισμού ελληνικού σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν εξαπολύει απειλές για όσους κάνουν λανθασμένες κινήσεις, όπως τις χαρακτηρίζει.

Στο στόχαστρο του τούρκου πρόεδρου η Κύπρος αλλά και η Ελλάδα.

Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, του AKP, είπε: «Κανείς να μην νομίζει ότι μας διαφεύγουν οι ευκαιριακές πρωτοβουλίες σε σχέση με τις βραχονησίδες στο Αιγαίο και οι έρευνες φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Κύπρου. Από εδώ προειδοποιούμε όσους ξεπερνούν τα όριά τους στην Κύπρο και το Αιγαίο να μην κάνουν λάθος υπολογισμούς»

Πρόσθεσε ότι «προειδοποιούμε όσους ξεπερνούν τα όρια στην Κύπρο και στο Αιγαίο να μην κάνουν το λανθασμένο βήμα». Όπως είπε «τουρκικά πολεμικά πλοία παρατηρούν τις εξελίξεις στην περιοχή».

Το CNN Turk μεταδίδει ακόμη ότι ο Ερντογάν είπε πως «όλοι αυτοί που λένε ότι θα προβούν σε αντίποινα εάν δεχθούν επίθεση δεν έχουν ακόμη δεχτεί στο πρόσωπό τους “οθωμανικό χαστούκι”».

Στην συνέχεια της ομιλίας του επιτέθηκε και στις ΗΠΑ με αφορμή την απόφαση παροχής οικονομικής βοήθειας στην PYD (Κούρδους). Η απόφαση αυτή του στρατηγικού μας εταίρου, είπε ο Ταγίπ Ερντογάν, «θα επηρεάσει και την δική μας απόφαση» και συνέχισε: «Μάς ζητάνε να παραδοθούμε στους τρομοκράτες. Το ΝΑΤΟ δεν είναι ίσο με τις ΗΠΑ. Στο ΝΑΤΟ κάθε χώρα είναι ίση με τις ΗΠΑ».

Πριν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη, στην περιοχή των Ιμίων η τουρκική ακταιωρός «Umut» εμβόλισε σκόπιμα το  περιπολικό ανοικτής θαλάσσης «Γαύδος» προκαλώντας ζημιές στην πρύμνη, αλλά χωρίς να υπάρξουν  τραυματισμοί στο πλήρωμα του ελληνικού σκάφους.

Εν τω μεταξύ, πέρα από τις στρατιωτικές ασκήσεις της Τουρκίας ανοιχτά της Ρόδου, στην ευρύτερη περιοχή της Κύπρου υπάρχει έντονη δραστηριότητα των τουρκικών δυνάμεων με αφορμή τις έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων.

Τη Δευτέρα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε χαρακτηρίσει μονομερείς τις έρευνες υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ ενώ προειδοποιούσε ότι θα στηρίξει το ψευδοκράτος και τα «αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού στις πλουτοπαραγωγικές πηγές του νησιού».

Η ΕΕ, επίσης τη Δευτέρα, κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις απειλές και να απέχει από κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να καταστρέψει τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...