341
Ο Αντόνιο Κόστα, πρωθυπουργός της Πορτογαλίας | REUTERS/Johanna Geron/File Photo

Αντίο κυβέρνηση Κόστα – η Πορτογαλία σε εκλογική τροχιά

Protagon Team Protagon Team 2 Νοεμβρίου 2021, 16:02
Ο Αντόνιο Κόστα, πρωθυπουργός της Πορτογαλίας
|REUTERS/Johanna Geron/File Photo

Αντίο κυβέρνηση Κόστα – η Πορτογαλία σε εκλογική τροχιά

Protagon Team Protagon Team 2 Νοεμβρίου 2021, 16:02

Εντός του τρέχοντος έτους η πορτογαλική Βουλή υπερψήφισε τη νομιμοποίηση της ευθανασίας, και τότε η είδηση πανηγυρίστηκε πανευρωπαϊκώς σαν πολύ προοδευτική εξέλιξη αφού αφορούσε πάσχοντες και πάσχουσες στο τελικό στάδιο ανίατης νόσου. Ωστόσο το ίδιο Σώμα δεν μπόρεσε να υπερψηφίσει τον Προϋπολογισμό της «αριστερής» κυβέρνησης συνασπισμού που κυβερνάει την Πορτογαλία.

Ετσι η συμμαχία σοσιαλδημοκρατών, κομμουνιστών και άλλων, η οποία κρατούσε την εξουσία από το 2015, πνέει τα λοίσθια αβοήθητη. Κατά την έκφραση της Repubblica, «η Αριστερά αυτοκτόνησε στην Πορτογαλία».

Χωρίς Προϋπολογισμό, η κυβέρνηση Κόστα δεν μπορεί να επιβιώσει, συνεπώς οι πρόωρες εκλογές διακρίνονται  στον ορίζοντα – κατά πάσα πιθανότητα θα διενεργηθούν στο τέλος του Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου. Τα αριστερά κόμματα φοβούνται απώλειες στην κάλπη, επειδή στις εκλογές ΟΤΑ, τον περασμένο Σεπτέμβριο, υπέστησαν πανωλεθρία, ιδίως οι σοσιαλιστές που έχασαν ακόμη και τη Λισαβόνα. Εννοείται ότι οι κομμουνιστές τα πήγαν ακόμη χειρότερα. Η αποχή βέβαια έσπασε όλα τα ντόπια ρεκόρ (ήταν περί το 46%).

Οι αμφισβητίες των κομματικών ηγεσιών έχουν ήδη εμφανιστεί, ενώ το ακροδεξιό κόμμα πανηγυρίζει, και δικαίως – καλύτερη ευκαιρία δεν θα του δοθεί ώστε να εκμεταλλευτεί τον νέο άνεμο που πνέει πάνω από τη χώρα. Δεν αποκλείεται καν η συμμετοχή του σε μελλοντική κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό το Κέντρο, είτε το δεξιόστροφο είτε το αριστερόστροφο, και με συμπλήρωμα τους φιλελευθέρους. Θα είναι πραγματική ανατροπή των πάντων.

Ο πρόεδρος της χώρας Ρεμπέλο ντε Σόουζα υποστήριξε την πρόθεση του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα να μην παραιτηθεί, ωστόσο κατέστησε σαφές στα κόμματα ότι χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία άλλη λύση από τις πρόωρες εκλογές δεν υπάρχει. Την απόφασή του θα την ανακοινώσει μέσα στην εβδομάδα. Με την ευκαιρία ας σημειωθεί ότι το σχέδιο ανάκαμψης από την πανδημία του κορονοϊού, που εκπόνησε η Κομισιόν, προβλέπει για τη μικρή ευρωπαϊκή χώρα 16,6 δισ. ευρώ – και η τώρα η κατάσταση περιπλέκεται,

Ο πρωθυπουργός Κόστα εκλαμβάνει τις εξελίξεις ως προσωπική ήττα του, πόσο μάλλον που η διάρρηξη του κυβερνητικού μπλοκ έγινε με αφορμή πενιχρές αυξήσεις στον κατώτατο μισθό. Οι κομμουνιστές απαντούν ότι η συμμαχία είχε ήδη πεθάνει από το 2019 και ότι τώρα έγινε απλώς η κηδεία της…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...