974
. | CreativeProtagon

Αντιδράσεις για τον ακαδημαϊκό Προκόπη Παυλόπουλο

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2022, 21:36
.
|CreativeProtagon

Αντιδράσεις για τον ακαδημαϊκό Προκόπη Παυλόπουλο

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2022, 21:36

Ως γνωστόν, η Ακαδημία Αθηνών στη συνεδρίαση της 13ης Οκτωβρίου 2022 εξέλεξε τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και επίτιμο καθηγητή της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Προκόπη Παυλόπουλο ως Τακτικό Μέλος της στην προκηρυχθείσα έδρα Δημοσίου Δικαίου (Διοικητικού Δικαίου-Συνταγματικού Δικαίου) στην Γ’ Τάξη των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών.

Μάλιστα στο σχετικό σκεπτικό αναφέρθηκε πως ο κ. Παυλόπουλος, «με την όλη ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία, το πλούσιο και υψηλού επιπέδου συγγραφικό και διδακτικό του έργο, αναδείχθηκε, χωρίς αμφιβολία, σε εξέχοντα επιστήμονα του Δημοσίου Δικαίου. Επιπροσθέτως, είναι άξια μνείας η πολιτική του σταδιοδρομία, που είχε ως αποκορύφωμα την ανάδειξή του στο ύπατο αξίωμα της Ελληνικής Πολιτείας, την οποία υπηρέτησε από το 2015 έως το 2020 ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Ωστόσο η είδηση σχολιάστηκε επικριτικά από διαφόρους χρήστες των σόσιαλ μίντια και για πολιτικούς λόγους. Αν και ορισμένοι στάθηκαν στην άσχετη με την υπόθεση Παυλόπουλου περίπτωση του ποιητή Τίτου Πατρίκιου, ο οποίος δεν έγινε ακαδημαϊκός, άλλοι επισήμαναν τα πολιτικά πεπραγμένα του κ. Παυλόπουλου σαν λόγους επαρκείς να τον κρατήσουν εκτός Ακαδημίας.

Ο γραμματέας Οργανωτικού του ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ) Στέφανος Παραστατίδης έγραψε: «Αναζητώ τον συμβολισμό της είδησης και δυσκολεύομαι. Στα δικά μου μάτια ο Προκόπης Παυλόπουλος συμβολίζει τη διαπλοκή (βασικός μέτοχος), τη διαφθορά (γαλάζια συνέντευξη), το πελατειακό κράτος (στέιτζ), τον παλαιοκομματισμό, τη σπατάλη (διπλασιασμός των δαπανών στον Δ.Τ.) και συνοψίζοντας, την οικονομική (και ηθική) χρεοκοπία της χώρας το 2009.

»Η πρώτη επιβράβευσή του ήρθε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με την πολιτική στη χώρα το 2015 να έχει απολέσει κάθε θεσμική διάσταση κ να ορίζεται από τακτικισμούς και μόνο. Έτσι, σε μία σιωπηρή και ανίερη συμμαχία της “αριστεράς” με την καραμανλική πτέρυγα, επιβραβεύτηκαν τα πρόσωπα και οι πολιτικές που χρεοκόπησαν τη χώρα. Η δεύτερη επιβράβευση έρχεται από την Ακαδημία Αθηνών το 2022, θυμίζοντάς μας τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα συνεχίζει να μην τα καταφέρνει. Και εις ανώτερα».

Ο αρθρογράφος της εφημερίδας «Τα Νέα» Μιχάλης Μητσός σχολίασε την ανάρτηση του Στέφανου Παραστατίδη ως εξής: «Ο Παραστατίδης μάλλον θα έχει στο μυαλό του λεπτομέρειες όπως οι 865.000 προσλήψεις στο Δημόσιο, η στάση του νεοεκλεγέντος ακαδημαϊκού κατά τις πυρκαγιές του 2007 στην Πελοπόννησο και τις ταραχές που έγιναν στην Αθήνα μετά τη δολοφονία Γρηγορόπουλου ή η απάθειά του στο χαστούκι του Κασιδιάρη στη Λιάνα Κανέλλη. Για την Ακαδημία, όλα αυτά δεν έχουν σημασία μπροστά στην όλη “ακαδημαϊκή σταδιοδρομία” και στο “πλούσιο και υψηλού επιπέδου συγγραφικό και διδακτικό έργο του”.

»Ενα ακόμα ερώτημα είναι τι εννοεί η Ακαδημία όταν χαρακτηρίζει την ανακοίνωσή της την πολιτική σταδιοδρομία του νέου μέλους της άξια μνείας. Αν ληφθεί υπόψη ότι το πέρασμα από το υπουργείο Εσωτερικών είναι αξιομνημόνευτο μόνο ως παράδειγμα προς αποφυγήν, συμπεραίνει κανείς ότι αυτό που συγκινεί τους πνευματικούς ταγούς αυτού του τόπου και μέτρησε στην απόφασή τους, είναι η θητεία του συγκεκριμένου ανθρώπου στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Τι ακριβώς άραγε να συγκρατούν;

»Τις αυστηρές προειδοποιήσεις του στην Τουρκία, που έλαβαν δραματική διάσταση την ημέρα που καβάλησε ένα τεθωρακισμένο στα Γιάννενα; Την ιστορική επισήμανσή του ότι για “εμάς τους Ελληνες η Ελευθερία είναι υπαρξιακή’’; Την επίσης ιστορική παρομοίωση του φιλελευθερισμού με “οικονομικό Μινώταυρο”; Τη συνταρακτική του προειδοποίηση προς τους Σκοπιανούς ότι ‘‘ο Αγιος Δημήτριος Θεσσαλονίκης προστάτευσε και προστατεύει διαχρονικώς έναντι των Σλάβων την αυτονόητη και αυταπόδεικτη ελληνικότητα της Μακεδονίας;”» κ.λπ.

Σχόλια υπήρξαν και από τον συντάκτη του εντύπου «Lifo» Γιάννη Πανταζόπουλο, ο οποίος έγραψε ένα άρθρο με τίτλο «Αραγε τι χρειάζονται οι ποιητές σε μικρόψυχους καιρούς;»

«Ο άνθρωπος που βρέθηκε σε θέσεις εξουσίας και έχει τεράστιες ευθύνες για τη χρεoκοπία της χώρας είναι πλέον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Από το σκεπτικό της Ακαδημίας αντιλαμβανόμαστε ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος εκλέχθηκε επειδή ήταν ο μοναδικός υποψήφιος, ενώ οι τρεις ποιητές [σ.σ.: εκτός από τον Πατρίκιο αναφέρει και τους Μιχάλη Γκανά και Νάσο Βαγενά] δεν τα κατάφεραν επειδή μοιράστηκαν οι ψήφοι στις τρεις μυστικές ψηφοφορίες. 

»Η εκλογή Παυλόπουλου στην Ακαδημία Αθηνών ήταν μια τιμητική διάκριση για το ρεκόρ διορισμών που έκανε στο Δημόσιο, την πλήρη διάλυση της πρωτεύουσας στα επεισόδια του 2008, τη συστράτευσή του με το εθνολαϊκιστικό αντιμνημονιακό μέτωπο, και ας είχε ψηφίσει κανονικά το μνημόνιο κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Σαμαρά, τα εθνικιστικά παραληρήματα για τη Μακεδονία.

»Ή την πλήρη γελοιοποίησή του κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, την παράνομη πρόσβαση της ιδιαιτέρας γραμματέως του στο email του γραφείου της σημερινής Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ή για τη ‘‘βολική’’ και ‘‘ακίνητη’’, όπως είχε χαρακτηρίσει τη στάση του η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη όταν η ίδια και η Ρένα Δούρου δέχθηκαν επίθεση από τον Ηλία Κασιδιάρη στο τηλεοπτικό πλατό του ANT1. Αλλωστε, μια φράση που τον ακολουθεί από τότε είναι το ‘‘έμεινε Παυλόπουλος’’».

«Η γιορτή των Αθανάτων»

Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε και το σημείωμα του Ηλία Κανέλλη στα «Νέα» της Δευτέρας με τίτλο «Η γιορτή των Αθανάτων»

«Η Ακαδημία Αθηνών, την περασμένη εβδομάδα, εισήγαγε μεν στις τάξεις της τον τέως πρόεδρο της δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, δεν κατάφερε όμως να αποφασίσει ποιος θα κέρδιζε την έδρα της ποιήσεως. Αναμετρήθηκαν κυρίως τρεις προσωπικότητες που διακονούν την τέχνη της ποιήσεως, ο Τίτος Πατρίκιος, ο Νάσος Βαγενάς και ο Μιχάλης Γκανάς, αλλά κανένας δεν συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων με αποτέλεσμα η διαδικασία στην περίπτωσή τους να κηρυχτεί άγονη.

» Λέγεται ότι ο τέως πρόεδρος, ως ακαδημαϊκός, ήδη κινείται υπέρ υποψηφιοτήτων επίδοξων “Αθανάτων”. Μολονότι είναι εύλογο να ενδιαφέρεται για τις επιστημονικές και όχι για τις καλλιτεχνικές έδρες, θα μπορούσε να κάνει μια εξαίρεση στον τομέα της ποιήσεως. Τα χρόνια της προεδρίας, είναι βέβαιο ότι γνώρισε και εκτίμησε το ποιητικό τάλαντο του διατελέσαντος υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά. Στην επόμενη προκήρυξη της έδρας της ποιήσεως, θα μπορούσε ο Νίκος Κοτζιάς να είναι ο εκλεκτός. Στο παρελθόν έχω παρουσιάσει την ποίησή του, ας θυμηθούμε σήμερα ένα δείγμα γραφής, που συνδυάζει έρωτα και επανάσταση:

“Οι εργάτες του Τσε στα / ζαχαροκάλαμα της Αβάνας / Το πλάνο τους να γλυκάνουν θέλανε / Και εγώ χωμένος / Βαθιά μέσα σου / Ζάχαρη που λειώνει έγινα”. Παραμερίστε να περάσει ο ποιητής».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...