416
Το βαγόνι όπου συνέβη η επίθεση είναι στο μικροσκόπιο της αστυνομίας | REUTERS/Hannah Mckay

Συνελήφθη 18χρονος για την επίθεση στο Λονδίνο

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2017, 12:06
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 16/09/2017, 13:00
Το βαγόνι όπου συνέβη η επίθεση είναι στο μικροσκόπιο της αστυνομίας
|REUTERS/Hannah Mckay

Συνελήφθη 18χρονος για την επίθεση στο Λονδίνο

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2017, 12:06
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 16/09/2017, 13:00

Ενας 18χρονος συνελήφθη στην περιοχή του Ντόβερ από βρετανούς αστυνομικούς σε σχέση με τη βομβιστική επίθεση στον σταθμό Πάρσονς Γκριν του μετρό του Λονδίνου, αναφέρουν οι Αρχές που μιλούν για μια «σημαντική σύλληψη».

Η βρετανική αστυνομία δηλώνει ακόμη ότι έχει σημειώσει «κάποια πρόοδο» στις έρευνες για την ταυτότητα των δραστών της χθεσινής τρομοκρατικής επίθεσης, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η ISIS και κατά την οποία 29 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε σταθμό του μετρό στο Λονδίνο.

«Κάποιος τοποθέτησε αυτό τον αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό μέσα στο μετρό. Σε αυτό το στάδιο πρέπει να παραμείνουμε ανοικτοί ως προς το ποιος είναι και για πιθανούς συνεργούς», διευκρίνιζε νωρίτερα το Σάββατο ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της αστυνομίας της πρωτεύουσας, Μαρκ Ρόουλεϊ.

Δώδεκα ώρες μετά την επίθεση της Παρασκευής, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, η οποία προήδρευσε σύσκεψης της ειδικής αντιτρομοκρατικής ομάδας, ανακοίνωσε ότι το επίπεδο τρομοκρατικού συναγερμού αυξάνεται από «σοβαρό» σε «κρίσιμο», κάτι που σημαίνει πως μια επίθεση είναι «επικείμενη».

Το επίπεδο συναγερμού είχε αυξηθεί σε «κρίσιμο» τον Μάιο μετά την επίθεση στο Μάντσεστερ και στη συνέχεια επανήλθε στο «σοβαρό», που σημαίνει «υψηλή πιθανότητα» επίθεσης.

Η Τερέζα Μέι εκτίμησε πως «ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε σχεδιαστεί για να προκαλέσει τεράστιες ζημιές».

Οσο για τον Ντόναλντ Τραμπ, κατήγγειλε την Παρασκευή στο Twitter τους «αποτυχημένους» τρομοκράτες λέγοντας ότι ήταν στο στόχαστρο της Σκότλαντ Γιαρντ, προκαλώντας τον εκνευρισμό της Τερέζα Μέι η οποία απάντησε ζητώντας να «μην διατυπώνονται εικασίες για μία έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη».

2017-09-15T100355Z_653689618_RC1F95C61300_RTRMADP_3_BRITAIN-SECURITY
Μία τραυματίας από την επίθεση – πολλοί είχαν ελαφρά εγκαύματα (REUTERS/Luke MacGregor)

Η επίθεση σημειώθηκε την Παρασκευή σε βαγόνι συρμού του μετρό σε ώρα αιχμής, γύρω στις 08:20 (10:20 ώρα Ελλάδας), στον σταθμό Πάρσονς Γκριν στο νοτιοδυτικό Λονδίνου.

Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν σε κοινωνικά δίκτυα δείχνουν ένα λευκό δοχείο να καίγεται μέσα σε σακούλα σουπερμάρκετ LIDL ενώ φαίνονται να προεξέχουν καλώδια. Βρετανικά ΜΜΕ ανέφεραν πως ο χρονοδιακόπτης του αυτοσχέδιου μηχανισμού δεν λειτούργησε – κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει θύματα στο γεμάτο κόσμο βαγόνι

Τουλάχιστον 29 άτομα νοσηλεύονται, η πλειονότητα των οποίων για εγκαύματα, σύμφωνα με τις Αρχές. Κανένας από αυτούς δεν φέρει σοβαρά τραύματα. Πολλοί τραυματίστηκαν όταν οι επιβάτες ποδοπατήθηκαν στην προσπάθεια τους να βγουν έντρομοι από το βαγόνι.

Πρόκειται για την πέμπτη μέσα σε έξι μήνες επίθεση στη Βρετανία.

Τον Μάιο, ένας καμικάζι ανατινάχθηκε με αυτοσχέδια βόμβα στην έξοδο συναυλίας της Αριάνα Γκράντε στο Μάντσεστερ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 22 άτομα, πολλοί από τους οποίους νέοι. Τον επόμενο μήνα, επιβαίνοντες σε ένα φορτηγάκι έπεσαν πάνω σε περαστικούς στη Γέφυρα του Λονδίνου και στη συνέχεια μαχαίρωσαν πολλούς, σκοτώνοντας οκτώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...