569
Μια εικόνα χίλιες λέξεις. Η δόμηση την περιοχή του Ορνού στη Μύκονο | ΑΠΕ

Ανοίγουν μέτωπο με το «κράτος της Μυκόνου»

Protagon Team Protagon Team 21 Μαρτίου 2023, 18:27
Μια εικόνα χίλιες λέξεις. Η δόμηση την περιοχή του Ορνού στη Μύκονο
|ΑΠΕ

Ανοίγουν μέτωπο με το «κράτος της Μυκόνου»

Protagon Team Protagon Team 21 Μαρτίου 2023, 18:27

Ο αρχαιολόγος Μανώλης Ψαρρός, ο οποίος δέχθηκε άγριο και «επαγγελματικό» χτύπημα από εργολάβους-γκάνγκστερ της Μυκόνου στις 7 Μαρτίου, επειδή… έκανε τη δουλειά του, γίνεται η αφορμή για τη συντονισμένη αντίδραση της κυβέρνησης με στόχο την καταπολέμηση της ανομίας στο Νησί των Ανέμων. Το Μαξίμου αναστέλλει με εντολή του Πρωθυπουργού και νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος την έκδοση του συνόλου των οικοδομικών αδειών στις εκτός σχεδίου περιοχές της Μυκόνου και μεταφέρει τις αποφάσεις στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου στην Αθήνα.

Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Οπως έγινε γνωστό στις 10 Μαρτίου από τις ανακοινώσεις του υπουργείου Πολιτισμού και του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, ο υπάλληλος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Μανώλης Ψαρρός, δέχθηκε μαφιόζικο χτύπημα το οποίο -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- σχετιζόταν με την άσκηση των υπηρεσιακών καθηκόντων του.

Δηλαδή με τους ελέγχους που έκανε για τη νομιμότητα της ανάπτυξης οικοδομικής δραστηριότητας σε συγκεκριμένη περιοχή του νησιού. Κατά τις πληροφορίες, ο Ψαρρός βρέθηκε στο στόχαστρο κατασκευαστών ακινήτων καθώς φέρεται να ανακάλυψε ότι είχαν παραβιάσει τη νομοθεσία σε ό,τι αφορά την προστασία ιστορικών τοποθεσιών. 

Στις 17 Μαρτίου η βρετανική Telegraph δημοσίευσε φωτογραφία του Μανώλη Ψαρρού στην οποία φαίνονται τα άγρια χτυπήματα στο πρόσωπό του. Credit: Daily Telegraph

Στις 15 Μαρτίου, η βρετανική Telegraph δημοσίευσε τη φωτογραφία του αρχαιολόγου μετά την επίθεση που δέχτηκε, η οποία τον άφησε με σπασμένα πλευρά, κάταγμα στη μύτη και έντονους μώλωπες στο πρόσωπό του.

Την τελευταία δεκαετία, ο κ. Ψαρρός εργάστηκε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Η ευθύνη του ήταν τα νέα σπίτια και οι επιχειρήσεις που χτίζονται να συμμορφώνονται με τους νόμους που αποσκοπούν στην προστασία των αρχαιοτήτων που είναι διάσπαρτες σε διάφορα σημεία των Κυκλάδων. Ο ίδιος ανέφερε στη βρετανική εφημερίδα ότι η πίεση που δεχόταν από τοπικά συμφέροντα τα τελευταία τρία χρόνια ήταν μεγάλη, καθώς αυξανόταν με εντατικούς ρυθμούς η οικοδομική ανάπτυξη του νησί, θέτοντας συχνά σε κίνδυνο αρχαιολογικούς χώρους.

Από την πλευρά του κράτους, παράλληλα με τις ενέργειες της Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης για την εύρεση και την τιμωρία των υπεύθυνων για την επίθεση, η κυβέρνηση αποφάσισε με εντολή του κ. Μητσοτάκη και τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία την αναστολή της έκδοσης οικοδομικών αδειών στις εκτός σχεδίου περιοχές του νησιού. «Στη Μύκονο θα εφαρμοστεί ο νόμος» δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, τονίζοντας: «Ας το βάλουν όλοι καλά στο μυαλό τους, το μήνυμα της κυβέρνησης είναι απόλυτο: Και οι δράστες της εγκληματικής και μαφιόζικης επίθεσης εναντίον του αρχαιολόγου θα τιμωρηθούν».

Αρμόδιες πηγές ανέφεραν από την πλευρά της κυβέρνησης ότι η εντολή του Πρωθυπουργού είναι να αναδιαρθρωθεί ολόκληρο το σύστημα. Με την προτεινόμενη ρύθμιση αναστέλλεται η έκδοση του συνόλου των οικοδομικών αδειών στις εκτός σχεδίου περιοχές της Μυκόνου, εκτός από κάποιες εξαιρέσεις, όπως αυτές για τις επισκευές νομίμως υφιστάμενων κτηρίων, εντός νόμιμου περιγράμματος και όγκου και μέχρι την έγκριση του σχετικού ειδικού πολεοδομικού σχεδίου.

Ως αρμόδιο όργανο για τη χορήγηση των παραπάνω αδειών ορίζεται η Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής Οικοδομικών Κανονισμών και Αδειοδοτήσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η αρμοδιότητα δηλαδή περιέρχεται στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου στην Αθήνα.

«Δεν μπορούν να θεωρούν κάποιοι ότι η Μύκονος είναι χωριστό κράτος όπου δεν ισχύει ο νόμος. Γι αυτό η συγκεκριμένη υπηρεσία ερχεται στην Αθήνα. Αν στην Ελλάδα κάποιοι νομίζουν ότι είναι υπεράνω του νόμου και ότι αποτελούν ξεχωριστό τμήμα της Επικράτειας, είναι μακριά νυχτωμένοι» σημείωσαν την Τρίτη κυβερνητικές πηγές προαναγγέλλοντας και νέες πρωτοβουλίες στην ίδια κατεύθυνση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...