303
Διαδηλωτές κατά του νομοσχεδίου στο Παρίσι, το Σάββατο | REUTERS/Charles Platiau

Ανήσυχη η Κομισιόν για το γαλλικό νομοσχέδιο που περιορίζει τη δημοσιογραφική ελευθερία

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2020, 14:29
Διαδηλωτές κατά του νομοσχεδίου στο Παρίσι, το Σάββατο
|REUTERS/Charles Platiau

Ανήσυχη η Κομισιόν για το γαλλικό νομοσχέδιο που περιορίζει τη δημοσιογραφική ελευθερία

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2020, 14:29

Οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να μπορούν να ασκούν το επάγγελμά τους ελεύθερα και με ασφάλεια, τόνισε την Δευτέρα, εκπρόσωπος της Κομισιόν, αναφερόμενος στο αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που ψηφίζεται αυτές τις ημέρες, στη Γαλλία.

Η επίμαχη νομοθεσία, που έχει προκαλέσει τις έντονες διαμαρτυρίες δημοσιογραφικών ενώσεων, ποινικοποιεί τη μετάδοση φωτογραφιών αστυνομικών εν ώρα υπηρεσίας.

«Η Επιτροπή αποφεύγει να σχολιάζει νομοσχέδια, όμως είναι αυτονόητο ότι σε αυτή την περίοδο κρίσης είναι πιο σημαντικό από ποτέ οι δημοσιογράφοι να μπορούν να ασκούν το επάγγελμά τους ελεύθερα και με πλήρη ασφάλεια», σχολίασε ο Κρίστιαν Γουίνγκαντ, εκπρόσωπος της Κομισιόν.

«Οπως πάντα, η Κομισιόν επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να εξετάσει την τελική νομοθεσία προκειμενου να επιβεβαιώσει ότι συνάδει με το ευρωπαϊκό Δίκαιο», πρόσθεσε.

Το νομοσχέδιο για «την καθολική ασφάλεια», που συζητείται στο κοινοβούλιο της Γαλλίας και κυρίως το άρθρο 24 που υπερψηφίστηκε την Παρασκευή και προβλέπει την επιβολή ποινών σε όσους μεταδίδουν φωτογραφίες αστυνομικών στη διάρκεια διαδηλώσεων, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από ομοσπονδίες δημοσιογράφων και οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες το θεωρούν πιθανό εμπόδιο στην ελεύθερη πληροφόρηση.

Σε πολλές πόλεις της Γαλλίας οργανώθηκαν το Σάββατο διαδηλώσεις με τη συμμετοχή χιλιάδων ατόμων κατά αυτού του «νόμου-φονέα των ελευθεριών», όπως χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο.

«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση», επεσήμανε ο Γουίνγκαντ.

Ο Κρίστιαν Γουίγκαντ στην ενημέρωση των δημοσιογράφων

«Η διασφάλιση της ασφάλειας όλων όσων ζουν στην Ευρώπη αποτελεί βασική προτεραιότητα για την Κομισιόν και προς αυτή την κατεύθυνση συνεργαζόμαστε με τα κράτη-μέλη», πρόσθεσε.

«Κατά την επεξεργασία νομοσχεδίων που αφορούν την ασφάλεια, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να σέβονται την αρχή της αναλογικότητας και να βρίσκουν τη σωστή ισορροπία μεταξύ της διασφάλισης της δημόσιας ασφάλειας και της προστασίας των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών, περιλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης, της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, του σεβασμού στην ιδιωτικότητα και την πρόσβαση στην ενημέρωση», τόνισε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News