454
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης | George Vitsaras / SOOC

Αναστασιάδης: Αν η Τουρκία δεν ανασχέσει την επιθετικότητά της, τελειώνει η ενταξιακή της πορεία

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2020, 15:09
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης
|George Vitsaras / SOOC

Αναστασιάδης: Αν η Τουρκία δεν ανασχέσει την επιθετικότητά της, τελειώνει η ενταξιακή της πορεία

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2020, 15:09

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία να εγκαταλείψει την επιθετικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, διαφορετικά θα πρέπει να χάσει το καθεστώς της ως υποψήφιας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, έστειλε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Politico τονίζει μεταξύ άλλων ότι οι έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου από την Τουρκία στα ανοικτά της Κύπρου, για τις οποίες η ΕΕ λέει ότι είναι παράνομες επειδή παραβιάζουν την Αποκλειστική Οικονομική ζώνη του Νησιού, υπερβαίνουν τα όρια.

«Είτε θα συμμορφώνονται με τους όρους και τις προϋποθέσεις οποιασδήποτε άλλης υποψήφιας χώρας, είτε διαφορετικά δεν θα μπορούν να είναι ούτε υποψήφιοι ούτε να γίνουν δεκτοί», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης και πρόσθεσε: «Παρόλο που είμαστε υπέρ του να έχουμε την Τουρκία ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προτιμούμε να έχουμε έναν ευρωπαϊκό γείτονα παρά να έχουμε ένα επιθετικό κράτος όπως συμπεριφέρεται η Τουρκία».

Σε σχέση με την προσθήκη περισσότερων ονομάτων στον κατάλογο κυρώσεων της ΕΕ, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως «είναι μία από τις εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν, ωστόσο πιστεύω ότι, ως ΕΕ, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να αντιμετωπίσουμε όλο το φάσμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας». Σημείωσε ότι η απόφαση να σταματήσουν επίσημα οι ενταξιακές συνομιλίες είναι «ένα από τα βήματα που μπορούμε να κάνουμε για να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία, αν και θα προτιμούσα να έχω μια ειρηνική λύση».

Για την προοπτική επανάληψης των συνομιλιών με τους Τουρκοκύπριους, ο κύπριος πρόεδρος είπε ότι τον Οκτώβριο οι Τουρκοκύπριοι θα πάνε στις κάλπες και, εάν ο Μουσταφά Ακιντζί επανεκλεγεί ηγέτης, οι συνομιλίες μπορούν «σίγουρα να επαναληφθούν».

Πρόσθεσε ότι, ως ένα τρόπο δίκαιου διαμοιρασμού των εσόδων από τις τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου που πιστεύεται ότι βρίσκονται στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου και για την αποκλιμάκωση των εντάσεων με την Τουρκία έχει προσφέρει στους Τουρκοκύπριους ένα μέρος των εσόδων από φυσικό αέριο εάν η Άγκυρα αναγνωρίσει τα δικαιώματα της Λευκωσίας σε έρευνες για ενέργεια.

«Είμαι έτοιμος να ανοίξω ειδικό λογαριασμό υπέρ της τουρκοκυπριακής κοινότητας, σύμφωνα με την αναλογία του πληθυσμού», είπε. «Και αν η Τουρκία σταματήσει την επιθετικότητα και αναγνωρίσει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, είμαι έτοιμος να δεχτώ, ακόμη και χωρίς να βρω λύση στο Κυπριακό, να δώσω το δικαίωμα στους Τουρκοκύπριους να επωφεληθούν από οποιαδήποτε έσοδα που μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων», πρόσθεσε.

Επισήμανε ακόμη ότι η Τουρκία διαδραματίζει βασικό ρόλο στη Λιβύη, όπου υποστηρίζει την κυβέρνηση του αλ-Σαράζ. «Μην ξεγελιέστε», προειδοποίησε ο κύπριος πρόεδρος, «από τη μία πλευρά λένε ότι προσπαθούν να σταματήσουν την αρνητική κατάσταση στη Λιβύη, αλλά ταυτόχρονα προκαλούν τόσους πονοκεφάλους στις γύρω χώρες παραβιάζοντας τα κυριαρχικά τους δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο». Ανέφερε ότι αυτό περιλάμβανε «αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας» με τον σχεδιασμό για επέκταση της εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου σε άλλες περιοχές της Μεσογείου.