395
Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντερν ενέπνευσε εμπιστοσύνη στους πολίτες | REUTERS/Loren Elliott/File Photo

Το θαύμα της Νέα Ζηλανδίας – πώς «καθάρισε» από τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2020, 13:25
Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντερν ενέπνευσε εμπιστοσύνη στους πολίτες
|REUTERS/Loren Elliott/File Photo

Το θαύμα της Νέα Ζηλανδίας – πώς «καθάρισε» από τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2020, 13:25

Από τις αρχές Μαΐου τα νέα περιστατικά κορονοϊού στη Νέα Ζηλανδία είναι ελάχιστα – εδώ και δύο εβδομάδες δεν υπάρχει ούτε ένα νέο κρούσμα ενώ το τελευταίο μη εισαγόμενο καταγράφηκε στις 29 Απριλίου. Αλλά και οι θάνατοι είναι πολύ λίγοι -συνολικά 22 από την αρχή της πανδημίας- και δεν υπάρχει σχεδόν κανένας ασθενής σε νοσοκομείο.

Αν όλα πάνε καλά, σε περίπου μια εβδομάδα οι ειδικοί θα ανακηρύξουν τη  χώρα ελεύθερη από  τον κορονοϊό. Θα είναι η πρώτη χώρα με πάνω από 100 κρούσματα που το καταφέρνει και, μάλλον, η πρώτη στον δυτικό κόσμο. Οι περιορισμοί στο εσωτερικό θα αρθούν πριν από αυτή την ημέρα και θα απομένουν μόνο οι έλεγχοι στα σύνορα.

Το αίσθημα ότι «μια ολόκληρη χώρα κατάφερε το απίθανο» είναι πολύ ισχυρό στη Νέα Ζηλανδία, γράφει ο Guardian. Βλέποντας και την εικόνα σε άλλες χώρες, οι πολίτες αισθάνονται μάλλον τυχεροί που απέφυγαν τα (πολύ) χειρότερα. Πάντως οι Αρχές παραμένουν προσεκτικές και δεν θέλουν να θριαμβολογήσουν, παρά την αισιοδοξία που μεταφέρουν οι στατιστικές.

Πώς τα κατάφερε η Νέα Ζηλανδία; Λίγο από τα μέτρα που έλαβε και λίγο από τύχη, παραδέχονται οι Αρχές.

Πριν από την εφαρμογή ενός σκληρού lockdown από τις 25 Μαρτίου, τα μοντέλα παρουσίαζαν μια εξαιρετικά ανησυχητική εικόνα. Χωρίς έλεγχο, ο ιός θα μπορούσε να έχει χιλιάδες θύματα στη χώρα. Ο περιορισμός μετακινήσεων για σχεδόν ένα μήνα απέδωσε: τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ως σήμερα είναι περίπου 1.500.

Τα μέτρα που έκλεισαν τον πληθυσμό στο σπίτι του είχαν αποτέλεσμα, όπως και η γεωγραφική απομόνωση της νησιωτικής και μακρινής αυτής χώρας από τον υπόλοιπο κόσμο. Αλλά οι μάσκες ποτέ δεν έγιναν δημοφιλείς (δεν υπήρξε ωστόσο επίσημη σύσταση) ενώ η ιχνηλάτηση των επαφών δεν ήταν πάντα διαδεδομένη.

Από την άλλη πλευρά, η στάση της πρωθυπουργού Τζασίντα Αρντερν βοήθησε σημαντικά στη συστράτευση του πληθυσμού στην προσπάθεια. Το καθαρό μήνυμα αλληλεγγύης και ομαδικής προσπάθειας που εξέπεμπε σχεδόν καθημερινά η πρωθυπουργός είχε και αυτό αποτέλεσμα. Το 88% των πολιτών δηλώνει ικανοποιημένο από τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Επέμεινε όμως η Αρντερν στην τήρηση των μέτρων για όσο πρέπει, αποκρούοντας εκκλήσεις να αρθούν για μια πιο γρήγορη επιστροφή στην κανονικότητα.

Οι απώλειες δεν είναι, σε καμία περίπτωση, ευκαταφρόνητες. Πέρα από τους θανάτους, ο τουρισμός, από τους πλέον σημαντικούς κλάδους για την οικονομία της χώρας, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Το κρισιμότερο ήταν όμως διατηρηθεί η εμπιστοσύνη ότι η Νέα Ζηλανδία έχει τη δυνατότητα και τις δομές να αντιμετωπίσει την υγειονομική κρίση – μια μάχη που κατά κοινή ομολογία έχει κερδίσει πανηγυρικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...