1015
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας | George Vitsaras / SOOC

Δένδιας: Οι αναθεωρητισμοί της Τουρκίας θα μπορούσαν να της γυρίσουν μπούμερανγκ

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2020, 13:09
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας
|George Vitsaras / SOOC

Δένδιας: Οι αναθεωρητισμοί της Τουρκίας θα μπορούσαν να της γυρίσουν μπούμερανγκ

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2020, 13:09

Σε όλα τα εν εξελίξει ζητήματα στην εξωτερική πολιτική, από την Τουρκία και τον ορισμό της ΑΟΖ έως τη συνεργασία της Ελλάδας με χώρες όπως το Ισραήλ αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής» έστειλε το μήνυμα ότι «είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε εχθρική ενέργεια, από όπου και αν προέρχεται» ενώ προειδοποίησε την Τουρκία ότι «οι αναθεωρητισμοί και τα περί “γκρίζων ζωνών” θα μπορούσαν να της γυρίσουν μπούμερανγκ».

Σε ερώτημα για την τουρκική προκλητικότητα και τα μέτρα που λαμβάνει η ελληνική πλευρά, ο υπουργός τονίζει καταρχάς ότι η επέκταση του φράχτη στον Εβρο «θα ενισχύσει περισσότερο την ασφάλειά μας και την προστασία των συνόρων μας».

Προσθέτει ότι «στη θάλασσα, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και οι υπηρεσίες ασφαλείας καθημερινά λειτουργούν ως τείχος αποτροπής έναντι οποιασδήποτε απόπειρας παραβίασης της ελληνικής κυριαρχίας. Παρούσα, βεβαίως, και η Frontex».

Η Ελλάδα, τονίζει ο υπουργός, είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει «οποιαδήποτε εχθρική ενέργεια, από όπου και αν προέρχεται. Εξυπακούεται ότι έχουμε εξετάσει πολλά διαφορετικά σενάρια. Οπως έχει τονίσει και ο Πρωθυπουργός, από τον Εβρο μέχρι το Καστελόριζο και από την Ερείκουσα μέχρι και τη Γαύδο η Ελλάδα πάντα θα υπερασπίζεται αποτελεσματικά και με αυτοπεποίθηση την εδαφική της ακεραιότητα και την ασφάλειά της. Αυτό είναι υποχρέωση όλων των Ελλήνων, οποιαδήποτε θέση και αν κατέχουν, σε οποιαδήποτε παράταξη και αν πρόσκεινται.

» Είμαστε φιλειρηνική χώρα, προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και επιδιώκουμε τη συνεργασία όλων των κρατών. Δεν πρόκειται, όμως, να απεμπολήσουμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, και αν κάποιος στραφεί εναντίον μας, είναι συνταγματική μας υποχρέωση να υπερασπιστούμε τη χώρα».

Για το ζήτημα της ελληνικής ΑΟΖ, ο υπουργός είπε ότι «είμαστε σε διαπραγματεύσεις με την Ιταλία και την Αίγυπτο για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας. Σταθερή επιδίωξη της χώρας μας είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές μας, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, εφαρμόζοντας όσα προβλέπονται στο κατεξοχήν νομικό κείμενο αναφοράς, τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. 

» Είναι σαφές ότι το δικαίωμά μας που προβλέπει το Δίκαιο της Θάλασσας για υφαλοκρηπίδα ισχύει αυτομάτως (ipso facto) και εξαρχής (ab initio) χωρίς να υπόκειται σε κανέναν περιορισμό. Επιπλέον, το Διεθνές Δίκαιο είναι απόλυτα σαφές όσον αφορά τα νησιά, ασχέτως των αόριστων επικλήσεών του από πολλούς τούρκους αξιωματούχους, οι οποίοι απλώς εκθέτουν εαυτούς: το Αρθρο 121 του Δικαίου της Θάλασσας προβλέπει ρητά ότι τα νησιά, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν πλήρη δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες, ομοίως με τα ηπειρωτικά εδάφη.

» Επίσης, η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και με βάση συγκεκριμένες αρχές και συμφωνίες. Σε αυτό αποκλειστικά το πλαίσιο διαπραγματευόμαστε με τις χώρες της περιοχής μας.

» Οι προσπάθειες της Τουρκίας να αγνοήσει τη γεωγραφία και τους γείτονές της και να ασπαστεί φανταστικούς κανόνες του Διεθνούς Δικαίου δεν έχουν κανένα αντίκρισμα και έχουν καταδικαστεί από τη διεθνή κοινότητα. Η Τουρκία ας προσέξει καλύτερα τη Συνθήκη της Λωζάνης και να την αντιμετωπίσει με σεβασμό και χωρίς αναθεωρητισμό. Οι αναθεωρητισμοί και τα περί «γκρίζων ζωνών» θα μπορούσαν να της γυρίσουν μπούμερανγκ. Θα μπορούσε π.χ. κάποιος να υποστηρίξει ότι, σύμφωνα με το άρθρο 12 της Συνθήκης της Λωζάνης, το απώτατο όριο τουρκικής κυριαρχίας στο Αιγαίο είναι τα 3 ν.μ. όσον αφορά τις νήσους οι οποίες εμπεριέχονται. Και όμως, θα μπορούσε ο ίδιος να πει ότι υπάρχουν νησιά πέραν των 3 ν.μ. από τις τουρκικές ακτές τα οποία δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις και τα οποία φέρονται ανήκοντα στην Τουρκία».

Σε ό,τι αφορά τέλος την πιθανότητα να κλονιστούν λόγω της πανδημίας τα πολυμερή σχήματα συνεργασίας της Ελλάδας στη Μεσόγειο, ο κ. Δένδιας απάντησε ως εξής:

«Η πανδημία έχει όντως αφήσει και γεωπολιτικό αποτύπωμα. Δεν έχει, όμως, επηρεάσει τις συνεργασίες που προωθούμε, οι οποίες εκτείνονται σε πολλά ζητήματα πέραν των ενεργειακών. Την πτώση της τιμών της ενέργειας θα την απέδιδα περισσότερο στην πολιτική συγκυρία παρά στην πανδημία. Αντιθέτως, ο σχεδιασμός των τριμερών αυτών σχημάτων δεν είναι συγκυριακός, έχει μακροπρόθεσμο ορίζοντα και η λειτουργία τους συνεχίζεται κανονικά. Αυτή την εβδομάδα είχα τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους μου της Κύπρου και της Ιορδανίας για την προώθηση της συνεργασίας μας, ενώ οι επαφές μας θα συνεχιστούν και με τις υπόλοιπες χώρες, με τις οποίες διατηρούμε τριμερή σχήματα συνεργασίας.

» Ειδικά ως προς το Ισραήλ, εγώ δεν πιστεύω σε λογικές μηδενικού αθροίσματος. Και αυτό γιατί οι δεσμοί μας έχουν σφυρηλατηθεί όχι μόνο στη βάση κοινών συμφερόντων αλλά και στη βάση κοινών αξιών, όπως η δημοκρατία, ο πλουραλισμός και η ανεκτικότητα. Δεν θα πρέπει να υποτιμάται αυτή η συναντίληψη που μας συνδέει, όπως και η πραγματική φιλία μεταξύ των κοινωνιών μας. Η συνεργασία μας όχι μόνο δεν θίγει, αλλά είναι ανοιχτή προς όλους, στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Η συμμετοχή των ΗΠΑ στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ πιστεύω πως επικυρώνει και ενισχύει τα ανωτέρω. Σκοπός μας είναι να συμβάλουμε στην προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή».

Επισημαίνει ακόμη ότι «η επαναλειτουργία των πρεσβειών μας στη Δαμασκό και την Τρίπολη θα γίνει πραγματικότητα μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες».

Σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, που υπογράφηκε πριν από περίπου δύο χρόνια, ο υπουργός είπε ότι «η Ελλάδα καλλιεργεί μια σχέση εμπιστοσύνης με τα κράτη της Βαλκανικής. Διαχρονική μας πολιτική είναι η στήριξη των χωρών της περιοχής στον δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, την οικονομική ανάπτυξη και την ειρηνική συνύπαρξη.

» Η Συμφωνία των Πρεσπών είχε πράγματι χτυπητές αδυναμίες. Το επισημάναμε ως αντιπολίτευση, δηλώνοντας όμως ότι θα σεβαστούμε την υπογραφή της χώρας μας, ως οφείλει να πράττει κάθε υπεύθυνη κυβέρνηση. Παρά τις όποιες δυσκολίες, που οφείλονται κυρίως στη ρευστή πολιτική κατάσταση στη γείτονα, είναι γεγονός ότι η εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών μας έχει ενισχυθεί. Αυτό μόνο θετικό είναι.

» Σήμερα, η ελληνική Αεροπορία επιτηρεί τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας, συμμάχου μας στο ΝΑΤΟ και εν δυνάμει μελλοντικού εταίρου στην ΕΕ. Με γνώμονα, λοιπόν, αυτό το θετικό «παράδειγμα» που προσφέρει η Ελλάδα, τον τελευταίο χρόνο εντείναμε τις προσπάθειές μας ώστε να προωθήσουμε την ενταξιακή πορεία της γείτονος και της Αλβανίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, πάντοτε βεβαίως υπό τη γνωστή αιρεσιμότητα. Ως προς την τελευταία χώρα, θα ήθελα να επισημάνω επίσης ότι ο σεβασμός των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας αποτελεί αυτονόητη προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή της πορεία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...