715
Μάριο Σεντένο (αριστερά) και Πιέρ Μοσκοβισί (δεξιά σε πρώτο πλάνο) ήταν σαφείς για το τι περιμένει την Αθήνα μετά τον Αύγουστο | Reuters

Eurogroup: Μεταμνημονιακή εποπτεία αλλά ούτε κουβέντα για χρέος

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2018, 14:52
Μάριο Σεντένο (αριστερά) και Πιέρ Μοσκοβισί (δεξιά σε πρώτο πλάνο) ήταν σαφείς για το τι περιμένει την Αθήνα μετά τον Αύγουστο
|Reuters

Eurogroup: Μεταμνημονιακή εποπτεία αλλά ούτε κουβέντα για χρέος

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2018, 14:52

Αξιόπιστη μεταμνημονιακή εποπτεία, επιτάχυνση της ολοκλήρωσης των προαπαιτουμένων και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων είναι το τρίπτυχο στο οποίο συμπυκνώνονται οι απαιτήσεις-προσδοκίες των ευρωπαίων εταίρων, με τις όποιες αποφάσεις για το ελληνικό χρέος να πηγαίνουν μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος.

Βασικό αίτημα προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup ήταν η όσο το δυνατόν ταχύτερη εκπλήρωση των προαπαιτουμένων ώστε να επιτευχθεί τεχνική συμφωνία τον Μάιο και συνολική στις 21 Ιουνίου.

Τον Ιούνιο θα αποφασιστούν όλα τα στοιχεία για να διευκολυνθεί η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στη Σόφια.

Ο επικεφαλής του Eurogroup επιβεβαίωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών ενημερώθηκαν για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να μη ζητήσει προληπτική γραμμή για την περίοδο μετά το πρόγραμμα, καθώς και για το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας, όπως προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (και περιέγραψε στις δηλώσεις του στους Financial Times o ίδιος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος).

Ο κ. Σεντένο ανακοίνωσε ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών επιστρέφουν στην Αθήνα στις 14 Μαΐου για την τέταρτη αξιολόγηση με στόχο να επιτύχουν συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού (SLA). «Οι θεσμοί και οι ελληνικές Αρχές θα δουλέψουν για συμφωνία που θα αφορά όλες τις πολιτικές που χρειάζονται να εφαρμοστούν για την τελική αξιολόγηση, τη λεγόμενη Staff Level Agreement (SLA)» δήλωσε, ενώ σήμερα δόθηκε «θετική αναφορά» για τη μέχρι στιγμής εφαρμογή των προαπαιτουμένων.

Επιπλέον, το Eurogroup χαιρέτισε τα στοιχεία για το πρωτογενές και το δημοσιονομικό πλεόνασμα που ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα η Eurostat, με τον Μάριο Σεντένο να κάνει λόγο για «ενθαρρυντικά» στοιχεία, ειδικά σε σχέση με την εικόνα που παρουσίαζε η Ελλάδα στο παρελθόν: «Τα νέα από το δημοσιονομικό μέτωπο είναι καλά (…) Η Ελλάδα για δεύτερο διαδοχικό χρόνο πέτυχε πλεόνασμα πάνω από 4%, αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό. Στο πρόγραμμα η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη μεταρρυθμιστική ατζέντα».

Οσο για το αναπτυξιακό πρόγραμμα των επόμενων ετών, που παρουσίασε στους ομολόγους του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, τόνισε πως «η ελληνική ιδιοκτησία είναι κλειδί για το μέλλον της Ελλάδας».

Ο επικεφαλής του Eurogroup επανέλαβε, τέλος, ότι οι αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν, εάν χρειαστεί, στο τέλος του προγράμματος, με την προϋπόθεση να ολοκληρωθεί αυτό επιτυχώς.

Στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μη ζητήσει προληπτική γραμμή στάθηκε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπενουά Κερέ, σημειώνοντας ότι από τις 21 Αυγούστου (οπότε και λήγει το πρόγραμμα) η Αθήνα θα μιλά με τις διεθνείς αγορές και όχι με τους θεσμούς.

«Οι επόμενες εβδομάδες αναμένεται να είναι έντονες» προειδοποίησε από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, αναφερόμενος στην ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων, στην επάνοδο των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα και στη δύσκολη συζήτηση για το χρέος.

Παράλληλα ο επικεφαλής του ESM υπογράμμισε την ανάγκη -όπως έγινε σε αντίστοιχες περιπτώσεις χωρών που εξήλθαν από κάποιο πρόγραμμα- να δημιουργηθεί ένα «κεφαλαιακό μαξιλάρι», ώστε να υπάρχει κάλυψη για περίοδο περίπου 18 μηνών.

Ο ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, τέλος, παρέπεμψε στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου για πιο συγκεκριμένες αποφάσεις, ενώ όσον αφορά το αναπτυξιακό πρόγραμμα της Αθήνας είπε: «Ακούσαμε με ενδιαφέρον τη στρατηγική της κυβέρνησης από τον Ευκλείδη, μένουν μεταρρυθμίσεις που πρέπει να επιδιωχθούν μετά το πρόγραμμα, για να βελτιωθούν οι χρηματοδοτικές συνθήκες. Αυτή η στρατηγική πρέπει να σχεδιαστεί από την ελληνική κυβέρνηση, για τους έλληνες πολίτες, και να έχει η κυβέρνηση την κυριότητα.

»Είμαστε σε σωστό δρόμο. Το τέλος του προγράμματος θα είναι μια σημαντική στιγμή για την Ευρωζώνη και την Ευρώπη, θα είναι η τελευταία σελίδα στην ιστορία της κρίσης της Ευρωζώνης. Ηρθαμε κοντά στο Grexit, το αποφύγαμε, και μαζί χτίσαμε ένα success story για την Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να συνεχιστούν και μετά τον Αύγουστο.

«Γι’ αυτό θέλουμε έναν μηχανισμό που να υποστηρίζει αυτή την εφαρμογή, και για να αποκτήσουν εμπιστοσύνη οι αγορές». Εσπευσε πάντως να διευκρινίσει ότι ο μηχανισμός εποπτείας δεν πρέπει να μοιάζει με παράταση του προγράμματος. «Αυτό», είπε, «δεν είναι στην ατζέντα».

Απαντώντας μάλιστα σε σχετική ερώτηση, ο Πιέρ Μοσκοβισί εξήγησε πως «θέλουμε ένα αξιόπιστο πρόγραμμα εποπτείας, αυτό γίνεται πάντα όταν τελειώνει ένα πρόγραμμα, πρέπει να διατηρηθούν οι μεταρρυθμίσεις. Είμαστε απαιτητικοί σε αυτό, αλλά δεν ανησυχούμε. Η ελληνική κυβέρνηση είναι δεσμευμένη, αλλά είναι λογικό οι εταίροι της να ζητούν συνέχεια πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα αλλά και μετά από αυτό».

Με λίγα λόγια, ο καθαρός ουρανός της εξόδου από την εποχή των μνημονίων φαίνεται να συννεφιάζει και μαζί του και το χιλιοπαιγμένο αφήγημα της κυβέρνησης Τσίπρα περί καθαρής εξόδου…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...